Hyppää sisältöön

Automaatiolla energiansäästöä

Automaatiolla energiansäästöä

22.02.2022

Jungheinrich toimittaa asiakkaille kaiken sisälogistiikkaan liittyvän aina trukeista, järjestelmistä ja hyllystöistä älykkäisiin automaatioratkaisuihin kestävä kehitys edellä.


TEKSTI | ELINA JÄNTTI   KUVA | JUNGHEINRICH LIFT TRUCK
Vuodesta 1953 toiminut Jungheinrich tunnetaan laadukkaista trukeistaan. Vuosien varrella toiminta on laajentunut kaikenkattavasti erilaisiin sisälogistiikan tuotteisiin ja palveluihin.

Teknologiayhtiö Wärtsilä Finland Oy:n Vaasassa sijaitseva, uusi sisälogistiikkakeskus on yksi Suomen kehittyneimmistä. Keskuksessa operoivat puoliautomaattiset kombitrukit, joissa on huippukehittynyt varastonavigaatio. Kapeakäytävävarastossa lavapaikat ulottuvat 16,5 metrin korkeuteen. Älykäs varastojärjestelmä kommunikoi yrityksen tuotantokeskuksen kanssa ja reagoi operaatioiden tarpeisiin nopealla vasteajalla. 

Logistiikkakeskuksen automaatioratkaisut, pientavaravaraston ja kapeakäytävävaraston on toimittanut Jungheinrich Lift Truck Oy, yksi maailman johtavista sisälogistiikka-alan toimijoista. 

Vuonna 1953 toimintansa Saksassa aloittanut Jungheinrich tunnetaan laadukkaista trukeistaan. Vuosien varrella toiminta on laajentunut kaikenkattavasti erilaisiin sisälogistiikan tuotteisiin ja palveluihin. 

– Alalla ei juuri ole muita yrityksiä, joilta saa sisälogistiikkaan liittyviä laitteistoja ja palveluja näin laajasti. Meiltä löytyy niin laitteita kuin niihin liittyviä palveluita, kuten konsultointia, huoltopalveluita sekä trukkien ja laitteistojen lyhyt- ja pitkäaikaisvuokrausta. Automaatiopuolella olemme järjestelmäntoimittaja, jolta löytyy myös logistikkakeskusten aivoina toimivat ohjelmistot, kertoo yrityksen Suomen toimitusjohtaja Mika Laatikainen.

Automaatio karsii päästöjä ja säästää energiaa

Viimeisen reilun vuosikymmenen ajan Jungheinrichillä on panostettu sisälogistiikan automaatioon ja varastojen energiatehokkuuteen. Kaiken toiminnan perustana on saksalainen huippuluokan insinööritaito ja kestävän kehityksen näkökulma.

– Automaatioon on tullut enemmän vauhtia, mutta energiankulutus ei ole lisääntynyt. Esimerkiksi muutama vuosi sitten kehitetyn hyllystöhissijärjestelmämme toiminta on samalla tasolla kuin nykyautojen suunnittelu: hissit eivät vain kuluta energiaa vaan ottavat sitä liikkeestä talteen, jolloin minimoidaan sähköhukkaa, kertoo yhtiön Suomen liiketoimintapäällikkö Janne Alanen.

Automaatio nopeuttaa prosesseja ja pienentää sisälogistiikan hiilijalanjälkeä. Ennen varastot vaativat paljon lattiatilaa, mutta automaation avulla varastoissa päästään jopa 40 metrin hyllykorkeuksiin ja niihin saadaan lisää kuutiotilaa.

– Tekoälyllä voidaan muun muassa optimoida tuotteiden liikkeet varastoissa. Tekoäly ja reaaliaikaisesti siirtyvä data vähentävät virheitä ja ylimääräisiä kuljetuksia sekä nopeuttavat koko logistiikkaprosessia, mikä vähentää sisälogistiikkaan liittyviä päästöjä, Alanen sanoo.

Varaston kokonaissuunnittelu on Jungheinrichin ydinosaamista kattaen kuormalavahyllyt, trukit, hyllystöhissit sekä varasto-ohjelmistot.

Tavoitteena hiilineutraalius

Yritys on kehittänyt trukkien energiatehokkuutta koko toimintansa ajan. Nykyään yli 98 prosenttia Jungheinrichin valmistamista trukeista on sähkökäyttöisiä. Trukeissa on litiumioniakut, jotka eivät sisällä kiisteltyä raaka-ainetta kobolttia.

Myös trukkien tehdaskunnostus vähentää merkittävästi raaka-aineiden ja energian kulutusta.

– Kun trukki on käyttöikänsä päässä, se toimitetaan tehtaallemme Saksaan, jossa se kunnostetaan ja toimitetaan takaisin asiakkaalle. Kunnostus vähentää CO2-päästöjä 80 prosenttia uudistuotantoon verrattuna, Laatikainen sanoo.

Kestävä kehitys on tiiviisti osa yrityksen tavoitteita. ja se on mukana 50 kansainvälisen yrityksen ryhmässä, joka tavoittelee johtavaa roolia ilmastonmuutoksen torjunnassa ja on sitoutunut 17:ään YK:n kestävän kehityksen tavoitteeseen. 

Tunnustuksena kestävästä toiminnasta EcoVadis myönsi Jungheinrichille korkeimman tason platinum-sertifikaatin. EcoVadis on yksi maailman johtavista yritysten vastuullisuutta arvioivista instituutioista. Se myöntää platinum-statuksen vain yhdelle prosentille sertifioiduista yrityksistä ja on analysoinut yli 85 000 yrityksen vastuullisuutta.

Jungheinrichillä on Suomessa asiakkaita monelta alalta: teollisuuden, kuljetusalan, elintarviketeollisuuden ja kalustealan yritykset luottavat sen ratkaisuihin.

Yhteystiedot: info@jungheinrich.fi, tai puhelimitse: 010 616 8585

Tutustu lisää tuotteisiimme osoitteessa: Jungheinrich | Trukit, varastointi ja varastoautomaatio

Haku