Autokannan uudistaminen lisää liikenneturvallisuutta

Autojen uudet aktiiviset turvalaitteet ehkäisevät onnettomuuksien syntyä ja vähentävät niistä aiheutuvia vahinkoja.
Teksti Pekka Säilä Kuva Autoalan Tiedotuskeskus
Koulubussista nouseva poika kiertää ajoneuvon takaa suoraan ajotielle sivuilleen katsomatta. Vastakkaista kaistaa lähestyy rekka täydellä vauhdilla, ja poika näyttää vääjäämättä murskautuvan sen alle. Kaikki tapahtuu niin nopeasti, ettei kuljettajalla ole mahdollisuutta reagoida tilanteeseen. Juuri ennen törmäystä rekan automaattijarrutus pysäyttää yhdistelmäajoneuvon ja poika selviää vahingoittumattomana kuin ihmeen kaupalla.
Nykyisin lähes kaikissa autoissa on paljon ajoturvallisuutta edistäviä vakiovarusteita mukana, kuten ABS-jarrut, ajonvakautusjärjestelmä ja törmäysvoimaa vaimentavat turvatyynyt.
Jalankulkijaturvallisuuteen apua turvavarusteista
Tulevina vuosina turvallisuuden on ennakoitu paranevan entisestään uusien autojen turvavarusteiden ja kuljettajaa avustavien toimintojen ansiosta, joista monet tulevat EU:n uuden turvallisuusasetuksen myötä pakollisiksi. Uudistus tuo automaattijarrutuksen pakolliseksi kaikkiin uusiin henkilö- ja pakettiautoihin vuodesta 2024 alkaen.
Lisäksi autoihin on tulossa pakollisiksi varusteiksi muun muassa älykäs nopeusavustin, alkolukkovalmius, kuljettajan vireystilaa tarkkaileva järjestelmä, peruutustutka, hätäjarrutuksen merkkivalo ja onnettomuustilanteiden tiedot tallettava järjestelmä. Kuorma- ja linja-autoissa edellytetään myös muun muassa jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden havainnointia parantavaa kamera- ja sensoriteknologiaa.
Auton kuljettajan on oltava entistä valppaampana. Vaaratilanteet tulevat toisinaan silmänräpäyksessä, sanoo Liikennevakuutuskeskuksen teknologiapäällikkö Tapio Koisaari.
Ajoneuvoteknologian kehitys on viime vuosina painottunut erityisesti aktiivisiin turvavarusteisiin. Onnettomuustietoinstituutin tutkimuksen mukaan uusimmat autot tarjoavat kuljettajalleen keskimäärin 10–20 prosenttia paremman suojan kymmenen vuotta vanhempiin autoihin verrattuna. Ero 15–20-vuotiaisiin autoihin nähden on vielä tätäkin suurempi.
AUTOMAATTIJARRUTUS tulee pakolliseksi kaikkiin uusiin henkilöautoihin vuonna 2024.
Vastuu jokaisella liikkujalla
Autotuojat ja -teollisuus ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio kertoo, että autojen turvallisuutta monitoroivissa Euro NCAP -testeissä mitataan auton korin kestokyvyn lisäksi entistä enemmän myös sitä, miten auton ominaisuudet vaikuttavat jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden turvallisuuteen.
– Autojen törmäystesteihin sisältyvät muun muassa jalankulkijatestit, joiden avulla on tarkoitus varmistaa, että mahdollisissa törmäystilanteissa henkilövahingot jäävät mahdollisimman pieniksi esimerkiksi hätäjarrujärjestelmillä, korin muotoilulla ja jalankulkijoiden turvallisuutta parantavilla turvatyynyillä, Kallio kertoo.
Valtioneuvoston hyväksymän, liikenneturvallisuutta koskevan periaatepäätöksen visiona on, ettei kenenkään tarvitse kuolla tai loukkaantua vakavasti liikenteessä. Tavoitteen saavuttaminen edellyttäisi myös ajoneuvokannan nuorentamista, jolloin uusi turvallisempi tekniikka yleistyisi Suomenkin autokannassa nykyistä nopeammin.
Turvatekniikan kannalta vaikeimmin estettäviä onnettomuuksia ovat itsemurhat sekä kuljettajan virheellisen hallintaliikkeen tai huonojen sää- ja keliolojen aiheuttamat onnettomuudet.
– Vastuu on edelleen kuljettajalla, mutta uusista turvavarusteista on apua, kun niitä haluaa käyttää. Toisaalta yksittäistapauksissa on ilmennyt, että turvavarusteisiin luotetaan joskus liikaakin, summaa Koisaari.