Hyppää sisältöön

Aurinkosähköjärjestelmä nostaa kiinteistön arvoa

Aurinkosähköjärjestelmä nostaa kiinteistön arvoa

1.04.2021

Aurinkosähköjärjestelmä nostaa kiinteistön arvoa

Teksti Elina Jäntti Kuvat Lumme Energia ja Anna-Katri Hänninen

Lumme Energian asiantuntija huomioi jokaisen asiakkaan energiankulutuksen ja suunnittelee sen pohjalta ratkaisun, jolla asiakas saa parhaan hyödyn aurinkopaneeleista.

Aurinkosähköjärjestelmän avulla voi säästää nopeasti isonkin summan energiakuluissa. Aurinkopaneelit ovat myös helppo ja ekologinen vaihtoehto käyttää.

Aurinkopaneelit alkavat olla yhä tavallisempi näky kiinteistöjen katoilla. Moni asennuttaa kotiinsa tai vapaa-ajan asunnolleen aurinkosähköjärjestelmän, koska haluaa säästää sähkölaskuissa ja vähentää asumisesta muodostuneita päästöjä. 

Lumme Energian liiketoimintapäällikkö Joonas Kinnunen on tottunut vastaamaan asiakkaiden kysymyksiin aurinkopaneelien toimivuuteen ja huoltoon liittyen.

– Moni ensi kertaa aurinkosähköjärjestelmään tutustuva pohtii, miten järjestelmän kanssa pärjää. Vakuutan, että kyseessä on huoleton järjestelmä, jonka kanssa jokainen oppii helposti elämään. Se ei vaadi jatkuvaa tarkkailua.

Jos paneelit ovat esimerkiksi lumen peitossa ja aurinkoenergiaa ei ole saatavilla, järjestelmä menee itsestään pois päältä. Harja- ja viistokatoille asennettuja aurinkopaneeleita ei myöskään useimmiten tarvitse huoltaa tai puhdistaa.

– Aurinkopaneeleissa on liukas, karkaistu pinta, joka pysyy puhtaana itsestään, ja ne myös kestävät hyvin katoille tulevat lumikuormat, toteaa Kinnunen. 

Asunnonostajien kiinnostus aurinkosähköjärjestelmiä kohtaan on lisääntynyt koko ajan, kertoo
kiinteistönvälittäjä Jari Heikkinen OP Koti Itä-Suomesta. Koteja ja vapaa-ajan asuntoja myyvän Heikkisen mukaan monia asunnonostajia kiinnostavat kiinteistön sähkönkulutus ja energialuokitus. Jos kiinteistössä on käytössä uusiutuvaa energiaa, kuten aurinkoenergiaa, sähkölasku on usein paljon pienempi ja energialuokitus asunnossa on parempi kuin pelkkää ostosähköä käyttävässä kiinteistössä. 

– Aurinkosähköjärjestelmä tuo kiinteistöön samalla tavoin lisäarvoa kuin esimerkiksi maalämpö tai ilmalämpöpumppu ja nostaa kiinteistön arvoa. Jos ostaja pohtii kahden identtisen kohteen välillä, joista toisessa on aurinkopaneelit ja toisessa ei, asiakkaalle houkuttelevampi kohde on tietysti se, jossa on aurinkopaneelit.

Aurinkosähköjärjestelmän ostajan kannattaa tutustua invertterin toimintaan. Invertteri on laite, jolla aurinkopaneelit kytketään asunnon muuhun sähköjärjestelmään mukaan. Se muuttaa aurinkopaneelin tuottaman sähkön sopivaksi sähköverkon käyttöön.

– Invertterin ohjekirja kertoo, miten aurinkosähköjärjestelmä toimii. Useimmissa inverttereissä on näyttö, josta järjestelmän toimintaa voi seurata, Kinnunen neuvoo.

Asiantuntijat mitoittavat aurinkopaneelit oikeille paikoilleen.

Pitkäaikainen investointi

Suomessa moni eri yritys myy aurinkosähköjärjestelmiä. Jos on vasta hankkimassa järjestelmää, sopivan toimijan valinta voi tuntua hankalalta. Kinnunen suosittelee kiinnittämään ostovaiheessa huomiota asiantuntijuuteen.

– Aurinkosähköjärjestelmä on pitkäaikainen investointi, joten kumppaniksi kannattaa valita luotettava ja pitkäikäinen toimija, jolta löytyy asiantuntemusta. Luotettava toimija kartoittaa juuri sinun kiinteistöllesi sopivan järjestelmän. 

Lumme Energia Oy on yhdessä tytäryhtiönsä Solarigo Oy:n kanssa Suomen suurin kotimainen aurinkosähkön rakentaja. Yhtiöt ovat asentantaneet yhdessä yli 85 000 kappaletta aurinkopaneeleita.

Lumme Energian toimittamissa aurinkosähköratkaisuissa asiantuntija huomioi jokaisen asiakkaan yksilöllisen energiankulutusprofiilin ja suunnittelee sen pohjalta ratkaisun, jolla aurinkosähköjärjestelmästä saadaan parhain mahdollinen hyöty asiakkaalle. 

Kulutusprofiilin kartoittamisessa asiantuntija selvittää muun muassa talouden lämmitysmuodon, sähkönkulutustottumukset ja sähköntarpeen painotukset eri kellon- sekä vuodenaikojen mukaan.

Aurinkopaneelien määrä onkin tärkeää mitoittaa juuri oikein kohteelle sopivaksi. Liikaakaan paneeleita ei kannata asentaa katolle, koska silloin investointikustannukset voivat ylittää aurinkosähköllä saatavan hyödyn.

– Asiantuntijamme osaavat mitoittaa aurinkopaneelit optimaalisesti erilaisille kattotyypeille ja -paikoille, Kinnunen kertoo.

Aurinkosähköjärjestelmää asennettaessa on hyvä huomioida nykyhetken lisäksi tulevaisuuden sähköntarpeen mahdollisuudet. Jos myöhemmässä vaiheessa suunnitelmissa on hankkia esimerkiksi sähköauto, järjestelmään kannattaa jättää asennusvaraa uusille paneeleille ja sähköauton latauspisteelle, joita Lumme Energia myös toimittaa.

Säästöä sähkölaskuihin

Moni aurinkosähköjärjestelmän hankkimista suunnitteleva ostaja on luonnollisesti eniten kiinnostunut siitä, kuinka paljon järjestelmä oikeasti maksaisi käytössä. 

–Haluamme lisätä alalla avointa hinnoittelua. Verkkosivujemme Oman energian kaupassa asiakas voi laskea, millainen hinta aurinkosähköjärjestelmälle tulisi. Jos verkossa syötetyt lähtötiedot pitävät paikkaansa, hinta on Lumme Energian puolesta sitova, ja mahdolliset hintamuutokset ovat tässä vaiheessa enää korkeintaan muutamia prosentteja, kertoo Kinnunen. 

Asiantuntijat kartoittavat ensin etänä järjestelmän mitoitusta ja käyvät tämän jälkeen vielä paikan päällä varmistamassa paneelien asennettavuuden ja tekemässä tarkat suunnitelmat paneelien asennusta varten. Nämä käynnit eivät vaikuta korottavasti asiakkaalle annettuun tarjoukseen. 

Investointi aurinkosähkön käyttöön alkaa tuottaa asiakkaalle saman tien säästöä sähkölaskun summan osalta. Optimaalisesti mitoitettu aurinkosähköjärjestelmä kattaa noin 15–30 prosenttia vuosittaisesta sähkönkulutuksesta. 

– Sähköenergiamaksun lisäksi aurinkoenergian avulla säästöä asiakkaalle kertyy myös sähkönsiirtomaksuista ja sähköverosta.

Lumme Energian aurinkosähköjärjestelmien uusissa N-Tyypin aurinkopaneeleissa on 30 vuoden tuottotakuu asiakkaalle. Paneelien varsinainen käyttöikä on kuitenkin vielä tätäkin pidempi.

JÄRJESTELMÄ kattaa 15–30 prosenttia vuosittaisesta kulutuksesta. 

Kiinteistönvälittäjä Jari Heikkinen ja liiketoimintapäällikkö Joonas Kinnunen tarkastelevat kiinnikeratkaisuja. 

Asiakaspalvelu apuna

Vaikka aurinkosähköjärjestelmä toimii lähes itsestään, järjestelmän toimittamisen ja asentamisen jälkeen käyttäjä voi tarvita joissakin asioissa apua. Lumme Energia tarjoaa aurinkopaneelien ostajille jatkossakin asiakaspalvelua mieltä askarruttaviin kysymyksiin tai mahdollisiin huoltotarpeisiin.

– Asiakasta ei jätetä yksin järjestelmän toimivuuden kanssa. Meillä työskentelee paljon aurinkosähköalan ammattilaisia ja asiantuntijoita, jotka vastaavat mielellään asiakkaiden kysymyksiin. Myös huoltoverkostomme toimii kattavasti eri puolilla Suomea. 

Omien aurinkopaneelien sähköntuotantotietoja voi seurata näppärästi invertteriltä sekä Lumme
Energian nettisivujen sähköisen asiointipalvelun kautta. Jos kuitenkin asiakas haluaa täyden vapauden paneelien tuotannon tarkkailusta, Lumme Energialta voi ostaa tuotannonseurantapalvelun.

– Palvelussa seuraamme paneelien toimintaa ja sähköntuottoa reaaliajassa, ja ilmoitamme asiakkaalle, jos paneelien toiminnassa on jotain mikä tulisi ottaa huomioon. Voimme esimerkiksi ilmoittaa, jos järjestelmä on mennyt pois päältä ja vaatii uudelleenkäynnistyksen, kertoo Kinnunen. 

Haku