Hyppää sisältöön

Asuntokauppa on lähes ennallaan

Asuntokauppa on lähes ennallaan

2.09.2021

Joensuun Huoneistokauppa Oy LKV:n henkilökunta vasemmalta oikealle: Jarmo Ryhänen, Jarmo Hyttinen, Petri Nieminen, Martti Liimatta ja Jukka Saari tarjoavat luotettavaa asunnonvälitystä ammattitaidolla. 

Korona hiljensi asuntokauppojen markkinat hetkeksi lähes kokonaan keväällä 2020, mutta tämän vuoden myyntiluvut ovat olleet jo normaalilla tasolla. 

Teksti Mari Korhonen Kuva Risto Takala

Kiinteistövälitysliikkeet hiljenivät monen muun yrityksen tavoin keväällä 2020, kun rajoitukset sulkivat Suomen. Kotoilun vähentyminen kuitenkin vilkastutti asuntokaupan heti, kun liikkumisrajoitukset hellittivät.

– Voisi sanoa, että heti liikkumisrajoitusten päätyttyä kesällä 2020 kauppa alkoi käydä kuumana. Tämän vuoden myyntiluvut ovat olleet aika lailla samalla tasolla kuin ennen koronaa vuonna 2019, kertoo yli 24 vuotta alalla toiminut yrityksen toimitusjohtaja ja yrittäjä Jarmo Hyttinen.

Tällä hetkellä koronatilanne näkyy asuntomarkkinoilla lisääntyneinä yksityisnäyttöinä.

– Kiinteistövälittäjän näkökulmasta tämä on pelkästään positiivinen asia, vaikka työmäärä vähän kasvaakin. Yksityisnäytöllä asunnon saa parhaiten esiteltyä, mikä näkyy myös tuloksissa. 

Yksityisnäyttöjen yleistymisen lisäksi poikkeusolosuhteet ovat korostaneet hinnoittelun merkitystä. Pienikin ylihinnoittelu uhkaa kostautua myyntiajassa.

– Näyttäisi siltä, että asuntojen liikkumisen kannalta hinnan kanssa on oltava entistä tarkempana. Kuluttajat ovat erittäin hintatietoisia, hintoja vertaillaan aktiivisesti eri nettisivuilla. Muutamankin tuhannen euron ylihinnoittelu voi seisottaa asuntoa puolikin vuotta markkinoilla. 

Keväällä 2020 asuntojen hinnat putosivat, ja sen jälkeinen myyntipiikki nosti ne taas ylös. Nyt tilanne on Hyttisen mukaan kutakuinkin ennallaan.

– Ainakin täällä Joensuun alueella asuntojen hinnat ovat suurin piirtein samalla tasolla kuin ennen koronaa. Ostajia ja myyjiä toki mietityttää, mihin tilanne kehittyy. Laskevatko hinnat ja miten korot tulevat käyttäytymään. Korkojen radikaalista noususta ei ainakaan lähitulevaisuudessa ole pelkoa, kokenut välittäjä toteaa.

Uudiskohteet kallistuvat?

Rakennustarvikkeiden lisääntynyt ulkomaankauppa on nostanut etenkin puutavaran hintaa Suomessa. Trendin seurauksena uudiskohteiden hinnat tulevat todennäköisesti nousemaan tulevaisuudessa.

– Kehitys on huolestuttavaa etenkin pienten rakennuttajien näkökulmasta, joiden on nostettava aloitettavien uudiskohteidensa hintoja. Jos suuret toimijat pitävät hintansa ennallaan, pienten toimijoiden kilpailukyky kärsii, Hyttinen avaa.

Ostajan näkökulmasta nyt olisikin oikea aika ostaa uudiskohteita, joihin rakennustarvikkeiden hinnannousu ei ole ehtinyt vaikuttaa.  

– Jos asunnonosto on edessä puolen vuoden tai vuoden sisällä, sanoisin että kannattaa ostaa juuri nyt. Nimittäin jos uudiskohteiden hinta nousee, vanhojen asuntojen kysyntä todennäköisesti kasvaa. Kristallipalloa kenelläkään ei ole, mutta tulevat kuukaudet näyttävät, miten markkinat kehittyvät. 

Haku