Hyppää sisältöön

Asuntokaupassa kannattaa luottaa LKV-ammattilaiseen

Asuntokaupassa kannattaa luottaa LKV-ammattilaiseen

12.10.2021

UPHouse LKV:n toimitusjohtaja Fanny Kourula ja myynti- ja markkinointijohtaja Kati Helanto tietävät, että asuntokauppa on aina iso päätös.

Asunto on useimmille elämän suurin ostopäätös, jossa pettymykset ja takaiskut käyvät kalliiksi. Niiltä välttyy parhaiten, kun kaupat tekee osaava välittäjä.

Teksti Content House Kuva Sanni Hirvonen

Asunto- ja mökkikauppa on käynyt korona-aikana kitkatta eikä isompaa jarrutusta ole luvassa jatkossakaan. Kaupungistuminen ja muuttoliike kasvukeskuksiin jatkuu, korot ovat alhaalla ja kuluttajien luottamus on korkealla.

Kova kysyntä ja niukka tarjonta on näkynyt myös asuntojen hinnoissa, jotka ovat nousseet etenkin pk-seudulla tasaisesti ylöspäin. Hyvä markkinatilanne on pitänyt kiinteistönvälittäjät kiireisinä. Espoossa ja Helsingissä toimivan kotimaisen perheyrityksen, UpHouse LKV:n myynti- ja markkinointijohtaja Kati Helannon mukaan mitalilla on kuitenkin kääntöpuolensa.

– Alas painetusta välityspalkkiosta on tullut alalla kilpailutäky, joka saattaa nousta jopa välittäjän valinnassa tärkeimmäksi valintakriteeriksi. Samalla jää myös tiedostamatta, millaista ammattitaitoa ja osaamista onnistuneessa asunto- ja kiinteistökaupassa lopulta tarvitaan, hän toteaa.

Helanto tähdentääkin, että onnistuneen asuntokaupan tueksi tarvitaan  paljon muutakin faktaa kuin vain isännöitsijäntodistus, korjaussuunnitelma ja yhtiöjärjestys. Näitä dokumentteja ja taustatietoja on usein koottava kymmenistä eri lähteistä. Lisäksi on vielä tarkistettava, että ne ovat ajan tasalla.

– Parhaimmillaan tämä on melkoista salapoliisityötä, jota kuitenkin tehdään molempien osapuolten hyväksi ja turvaksi. Onnistuneessa asuntokaupassa sekä myyjä että ostaja ovat tyytyväisiä lopputulokseen ja välittäjän työhön, Helanto avaa.

Välittäjä kantaa ison vastuun

Osa asunnon tai kiinteistön omistajista saattaa hyvän hinnan houkuttamana kokeilla asunnon myymistä myös itse. Toimitusjohtaja Fanny Kourulan mielestä se tarkoittaa myös melkoista riskinottoa, sillä asunto- ja kiinteistökaupassa vastuu annettujen tietojen paikkansapitävyydestä ja samalla myyntikohteen kunnosta on myyjällä.

Jos kaupanteon antaa kiinteistönvälittäjälle siirtyy tiedon hankinta sekä niiden tarkastaminen välittäjälle. Rakennuksen kuntoon liittyen on suositeltavaa teettää alan ammattilaisen suorittama kuntotarkastus.

– Matalien palkkioprosenttien sijaan kannattaakin mieluummin tarkastaa, että välittäjältä löytyy LKV-pätevyys. Hyvä ja osaava välittäjä selvittää huolellisesti myyntikohteen tiedot, mutta käy läpi myös myyjän ja potentiaalisen ostajan tarpeet sekä rahoitustilanteen. Lisäksi hän tuntee oman toimialueensa ja sen hintatason jo ennakkoon, Kourula tähdentää.

Toinen UpHousen ammattilaisia harmittava piirre nykymarkkinoissa on kiire. Etenkin halutuimmissa kohteissa tarjousta tai ostopäätöstä odotellaan joskus jopa saman päivän aikana.

UpHousessa linja on kuitenkin  toinen. Asiakkaille annetaan riittävästi harkinta-aikaa ja heille annetaan aito mahdollisuus oman tarjouksen tekemiseen.

– Tämä on meiltä täysin tietoinen valinta, sillä kyse on ostajan kannalta todella isosta päätöksestä, joihin liittyy aina myös tunnetta. Siksi periaatteemme on, että myymme hänelle pelkän asunnon sijaan uuden kodin, Helanto muistuttaa.

Haku