Hyppää sisältöön

Asumisen älykäs tulevaisuus

Asumisen älykäs tulevaisuus

9.09.2021

Älykkäällä sähköjärjestelmällä varustetun kodin viihtyvyys ja tunnelma on kirjaimellisesti käden ulottuvilla. Sähkölaitteiden toimintoja voi ohjata joko älypuhelimella tai äänellä.

Nykyaikainen sähköjärjestelmä lisää asumisen mukavuutta ja taloudellisuutta. Yhä useampi asukas kaipaa kotiinsa älyjärjestelmää ja sähköauton latauslaitetta.

Teksti Tuomas I. Lehtonen  Kuva Mikko Suutarinen

Schneider Electric Finland Oy:n tuotepäällikkö Pauli Kärnän mukaan sähköjärjestelmän käyttöikä on noin 50 vuotta. Käytettävyyssyistä sähköistystä on kuitenkin järkevää uudistaa jo 30–40-vuotiaissa taloissa.

– Vanhemmissa taloissa sähköjärjestelmien ja -laitteiden kunto kannattaa kartoittaa säännöllisesti. Kun mahdollisia vikoja ja puutteita korjataan, voidaan samalla parantaa asuntojen ja yhteistilojen käytettävyyttä. Esimerkiksi perinteisiä valokatkaisimia voidaan korvata himmentimillä, eteistilojen ja rappukäytävien valo-ohjaus voidaan toteuttaa liiketunnistimin ja sähköpistorasiat vaihtaa malleihin, joissa on tavallisten suko-rasioiden lisäksi älylaitteiden lataamiseen soveltuvat USB -pistokkeet, Kärnä kertoo.

Hän muistuttaa, että langattoman teknologian ansiosta monet parannukset voidaan toteuttaa rakenteita purkamatta. Esimerkiksi Schneiderin Wiser -älykotijärjestelmä voidaan toteuttaa ilman kaapelointimuutoksia vain vaihtamalla sähkökalusteet uusiin, langatonta Zigbee-ohjausta tukeviin malleihin. Tämän jälkeen kodin sähkölaitteita ja valaistusta voidaan ohjata keskitetysti Wiser by SE -mobiilisovelluksella. Toimintoja on myös helppo automatisoida.

Räätälöinti on mahdollista

Jos taloyhtiöön on tulossa suurempi sähköremontti, Kärnä suosittelee panostamaan laadukkaaseen sähkösuunnitteluun, tulevaisuuden tarpeiden ennakointiin ja standardoituihin järjestelmäratkaisuihin. Näin sähköjärjestelmän käytettävyys ja toimivuus varmistetaan vuosikymmenten päähän. 

– Taloyhtiö voi hankkia kaikkiin asuntoihin yhdenvertaisuusperiaatteen mukaisesti kiinteästi asennetut älykkäät katkaisimet, himmentimet ja pistorasiat. Tämän jälkeen asukkaat voivat halutessaan ottaa käyttöön älykkäät toiminnot Wiser by SE -sovelluksella ja laajentaa järjestelmää langattomien tuotteiden avulla itsenäisesti. Wiser-järjestelmä toimii maailmanlaajuisesti käytetyllä ja tietoturvallisella Zigbee 3.0 -standardilla. Siksi sen liitettävyys on hyvä. Järjestelmään voi luoda esimerkiksi ääniohjauksen Googlen tai Amazonin älykaiuttimen avulla.

Valokatkaisinten ja pistorasioiden valinnassa voidaan huomioida kodin sisustus. 

– Nykyään on mahdollista leikitellä eri värien ja materiaalien kanssa. Esimerkiksi retroon Renova-sarjaan on haettu muotokieltä vuosikymmenten takaa. Exxact – ja ELKO Plus -sarjat puolestaan sopivat modernimpaan sisustukseen. Kehysten muodoissa ja materiaaleissa riittää valinnanvaraa. Suosittuja värejä ovat muun muassa antrasiitti, mattamusta ja kupari.

Älykäs hankinta

  • Älykäs sähköjärjestelmä on kannattava hankinta pitkällä aikavälillä.
  • Automatisoiduilla sähkölaitteilla energiaa kuluu aina vain sen verran, kuin sitä tarvitsee.
  • Älykkään sähköjärjestelmän hankintaan voi saada ARAn energia-avustusta.

Autoon virtaa kotipihasta

Schneider Electric Finlandin sähköisen liikenteen päällikkö Otto Kahran mukaan kodin älykkäiden sähköjärjestelmien ohella monissa taloyhtiöissä ollaan erityisen kiinnostuneita sähköautojen latausmahdollisuudesta. 

– Sähköautot ja hybridit yleistyvät vauhdilla, ja niiden latausmahdollisuudesta on tullut monelle asunnonostajalle jo kriittinen ostokriteeri, Kahra kertoo.

Ennen latauslaitteiden hankintaa taloyhtiön on tärkeää teettää sähkökartoitus, jossa selvitetään sähkökeskuksen kapasiteetti, sähköliittymän koko sekä tämänhetkinen tarve sähköautojen lataamiseen. Tämän jälkeen voidaan kehittää tulevaisuuteen kantava suunnitelma latausasemien hankkimiseksi. 

Jos yhtiöön on tulossa laajamittainen sähkö- tai piharemontti, kannattaa latausverkoston rakentaminen yhdistää siihen. Parkkihalleihin latausasemien tarvitsema sähkönjakelu voidaan toteuttaa näppärästi ja turvallisesti Schneider Electricin Canalis -virtakiskoratkaisulla.

– Yleensä taloyhtiö rakennuttaa autopaikoille latauspistevalmiuden ja paikan käyttäjä hankkii omakustanteisesti kiinteän latausaseman. Suosittelen Schneiderin EVlink -tuoteperheen älykkäitä latauslaitteita ja energianohjausratkaisuja. Niiden avulla lataaminen on turvallista, tehokasta ja helppoa. Sähkömaksut voidaan helposti kohdistaa suoraan latauslaitteen käyttäjille. EVlink -laitteet pystyvät säätelemään lataustehoa niin, että kulutuspiikeiltä vältytään ja kriittisille taloteknisille laitteille on aina riittävästi sähköä saatavilla, Kahra toteaa.

Kahra ja Kärnä kertovat älykkäiden sähköratkaisuiden vaikuttavan suoraan asuntojen arvoon sekä myyntiaikoihin ja -hintoihin. Schneider Electricin tekemän tutkimuksen mukaan esimerkiksi laaja Wiser-älykotiratkaisu nostaa asuntojen arvoa jopa 2,5 prosentilla.

Haku