Hyppää sisältöön

Askel kohti kestävämpää teknologiateollisuutta

Askel kohti kestävämpää teknologiateollisuutta

27.05.2022

Acerilla kehitetään tietotekniikkaa vastuullisempaan ja vihreämpään suuntaan.

Teknologia-alalla etsitään innovatiivisia ratkaisuja hiilijalanjäljen pienentämiseksi.

TEKSTI JA KUVA | ACER FINLAND

Digitaalisilla laitteilla on hintansa. World Economic Forumin mukaan maailmassa syntyi vuonna 2021 yli 57 miljoonaa tonnia elektroniikkaromua. Se vastaa painoltaan 6300 kilometrin pituista Kiinan muuria. 

Onneksi teknologiateollisuudessa on käynnissä muutoksia, joissa painopiste on tuotannon kuormittavuuden vähentämisessä, alihankkijoiden paremmassa valvonnassa, ekologisemmassa kuljetus- ja pakkaustekniikassa sekä ennen kaikkea vastuullisemmissa laitteissa, jotka on suunniteltu tasapainoisemmiksi ja helpommin korjattaviksi.

– Tekniset laitteet, kuten tietokoneet ja älypuhelimet ovat välttämätön paha, jota ilman emme enää selviä. Siksi alalla on tapahduttava muutos, jotta kodeissa ja työpaikoilla käytössä olevat laitteet paitsi valmistetaan vastuullisemmin, myös kestävät pitempään ja vaikuttavat näin ympäristöön vähemmän. Vastuullisin tuotehan on se, jonka jo omistat, toteaa Acerin Pohjoismaiden maajohtaja Henrik Frydahl.

Tuotantoketjun hallintaa

Acer on eräs maailman suurimmista yksityis- ja yrityskäyttöön tarkoitettujen tietokoneiden valmistajista ja myös yksi Suomen myydyimmistä tuotemerkeistä. Viime vuonna Acer esitteli uuden Vero-malliston, jossa ympäristö ja vastuullisuus on huomioitu koko tuotannon osalta. Laitteissa käytetään värjäämätöntä kierrätysmuovia ja niiden osalta on tehty yhteistyötä koko tuotantoketjun kanssa ympäristökuormituksen vähentämiseksi. Pelkästään se, että kotelon muovista 30 prosenttia on kierrätettyä, vähentää hiilidioksidipäästöjä noin 21 prosentilla verrattuna tavalliseen tietokoneeseen. 

– Koko alan on hyödynnettävä paremmin jo kierrossa olevaa muovia ja vähennettävä näin jokaisen laitteen ympäristökuormitusta. Se vaatii ympäristöasioiden huomiointia heti alusta alkaen, mutta myös suoraa vuoropuhelua komponentteja toimittavien alihankkijoiden kanssa.

Vuodesta 2019 alkaen Acer on poistanut tuotannostaan tai merkittävästi vähentänyt useita haitallisia aineita, kuten bentseeniä, berylliumia sekä n-heksaania, joilla voi väärin käsiteltyinä olla erittäin haitallisia vaikutuksia ympäristölle. 

Vastuullisuuden ei tarvitse olla kompromissi

Vihreämmälle tietotekniikalle on tarvetta, mutta normaalisti tarjontaa ohjaa vain kysyntä. Tutkimusten mukaan tuotteiden ilmasto- ja ympäristöystävällisyys ei ole ollut kuluttajille tärkein prioriteetti, vaan hinta on edelleen ratkaiseva tekijä.

Eräs syistä voi olla, että ympäristöä painottavissa laitteissa on usein tehty kompromisseja suunnittelun, hinnan tai suorituskyvyn suhteen. Siksi onkin ratkaisevan tärkeää, että valmistajat kulkevat etulinjassa ja investoivat kehittääkseen tuotteita, jotka ovat paitsi vastuullisempia, myös kiinnostavia kuluttajille.

Tämän vuoksi Acerin Vero-malliston komponentit täyttävät modernien käyttäjien tarpeet. Niissä on uusimmat Intel-suorittimet, runsaasti nopeaa muistia sekä tilavat ja nopeat SSD-asemat tiedostoille – eikä niiden hinnoittelu eroa perinteisistä kannettavista tietokoneista. Mukana on myös Intelin integroitu näytönohjain, jonka avulla kannettava selviää vaativista graafisista sovelluksista ja kevyestä pelikäytöstä. 

Haku