Hyppää sisältöön

Asiantuntemusta laajalla spektrillä

Asiantuntemusta laajalla spektrillä

17.12.2021

Toimitusjohtaja Kim Törnqvist ja sovellusvastaava Tuomas Friman tutkivat genetiikan diagnostiikkaan suunniteltua valomikroskooppia.

Espoolainen Cheos on alallaan yksi vakiintuneimmista suomalaisyrityksistä. Vuonna 1991 perustettu Cheos on maahantuoja ja asiantuntija kuvantamis-, mittaus- ja sensoritekniikassa. 


TEKSTI | ANNA GUSTAFSSON   KUVA | JUHA ARVID HELMINEN

Focus on light eli tarkenna valoon. Tämä ydinviesti on kirjoitettu suurilla kirjaimilla espoolaisen toimistotalon seinälle. Toimisto kuuluu Cheos Oy:lle, mutta valo on itse asiassa vain pieni osa yrityksen osaamisalasta. Cheos taitaa suuren osan sähkömagneettisesta spektristä, josta valo on vain pieni, ihmissilmin nähtävissä oleva osa. 

– Valikoimistamme löytyy kameroita laajalle spektrialueelle, alkaen röntgensäteilystä aina pidempiaaltoiseen näkyvän valon alueeseen ja edelleen lämpösäteilyyn, kertoo yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja Kim Törnqvist. 

Cheos on laitemaahantuoja, jolla on tarjota asiakkaiden tarpeisiin kamerateknologiaa, mikroskopiaa, sensoreita ja kosketuksetonta mittausteknologiaa. Kamerateknologiaa voidaan käyttää mittaukseen kaikissa kokoluokissa ja mittakaavoissa, alkaen mikroskooppitasolta ja päätyen esimerkiksi tähtitieteen erikoiskameroihin. 

Kameratekniikan lisäksi muutkin fotoniikan erikoiskomponentit ovat Cheoksen vahvaa osaamisaluetta. Etenkin nopeiden ilmiöiden kuvantamiseen käytettävät suurnopeuskamerat ovat yritykselle tärkeä tuotealue. Cheos tarjoaa myös teknologian vaatimat tietokoneohjelmistot ja asiantuntijapalvelut.

Seuraamme mielenkiinnolla, mitä tekoäly ja koneoppiminen tuovat alalle.   

Yrityksen asiakaskunta on laaja. Cheos maahantuo laitteita, joita käytetään esimerkiksi teollisuuden automaatiossa, sairaaladiagnostiikassa sekä tieteellisessä tutkimuksessa. Asiakkaiden kokoluokkakin vaihtelee aina startup-yrityksistä suuriin pörssiyrityksiin asti. Asiakkaita löytyy myös julkiselta sektorilta ja yliopistoista. Yhteistä asiakkaille on korkea vaatimustaso laitteiden, ohjelmistojen ja niihin liittyvän asiantuntemuksen suhteen. 

Ala kehittyy jatkuvasti

Tuomas Friman vastaa Cheoksella sovelluksista ja teknisestä tuesta. Cheos tuo maahan laitteita ja komponentteja lähinnä Yhdysvalloista, Saksasta ja Japanista. Vuosikymmenten aikana näihin maihin on ehtinyt muodostua jo kattava verkosto, jota kautta on mahdollisuus myös seurata alan uusinta tutkimusta. 

Friman ei kuitenkaan välttämättä pidä aina itseisarvona, että Cheoksen asiakkailla on käytössään joka hetki uusin ratkaisu. Investointi uuteen tuotannon mittausjärjestelmään voi olla yritykselle pitkä prosessi, jossa pilotointiin ja eri vaihtoehtojen kokeilemiseen saattaa mennä jopa vuosia.

– Kuva on vain väline, jonka avulla ratkaistaan jokin asiakkaan tuotannon ongelma. Meillä ei tavoitteena ole vain kaunis kuva, vaan kuvasta prosessoinnin avulla saatu mittaustieto, joka tuo olennaista hyötyä asiakkaalle, kuvaa Friman. 

Törnqvist kertoo seuraavansa mielenkiinnolla, mitä koneoppiminen ja tekoäly tuovat kuvantamisen alalle. Potentiaalia ja mahdollisuuksia on paljon. Hype, joka on syntynyt tekoälyn ympärille, ei ole Törnqvistin mielestä lainkaan huono asia. 

– Kun aihe on esillä, hyvät ideat saavat myös helpommin rahoitusta. Silloin myös hyvät uuteen teknologiaan perustuvat yritykset saavat polttoainetta toimintaansa. Silti tärkeimpänä pidän sitä, että toimitaan eettisesti oikein, Törnqvist tiivistää. 

Haku