Asiakkaan idea muuntuu monistettavaksi tuotteeksi

Tamperelainen Comatec Group on kasvanut perinteistä insinööritoimistosta monipuoliseksi projektiorganisaatioksi ja teknologiaosaajaksi. Yhdessä Microteamin kanssa yritys tarjoaa IoT–osaamisen terävintä kärkeä.
TEKSTI | ANNE KORKALA KUVA | EINO ANSIO
Toimitusjohtaja Peter Lillqvist ja IoT-päällikkö Patrik Ljungqvist Microteamin omassa laboratoriossa, jossa testataan esimerkiksi sähkömagneettista yhteensopivuutta.
Tamperelainen Comatec Group on laajentunut mekaniikan osaajasta ja resurssitalosta projektiorganisaatioksi, joka hallitsee asiakkaan koko tuotekehitysketjun. Yhdistämällä konsernin perinteisen osaamisen elektroniikka-, automaatio- ja ohjelmistosuunnitteluun asiakkaille voidaan tarjota laajoja projektikokonaisuuksia.
Comatecin asiakasyrityksissä on huomattu tuotekehityksen ja suunnittelun ulkoistamisen tehostavan koko tuotantoprosessia. Tällä tavoin asiakas voi keskittyä omaan ydinosaamiseensa ja hankkia tätä tukevan tuotekehityksen esimerkiksi IoT-ratkaisuihin suoraan luotettavalta kumppanilta.
– Tekniikka kehittyy vauhdilla ja osaamisen ylläpito vaatii paljon resursseja. On paljon tehokkaampaa hyödyntää ulkopuolista tuotekehitysvoimaa, joka keskittyy ainoastaan tekniikkaan ja sen ylläpitämiseen, Microteamin toimitusjohtaja Peter Lillqvist määrittelee.
Lyhyempi tuotekehitysaika
Microteam yhdistyi osaksi Comatec-konsernia vuoden 2016 lopulla. Yrityksellä on kolme pääosaamisaluetta: ajoneuvo- ja teollisuusautomaatio sekä älylaitteet. Microteam toteuttaa asiakkailleen esimerkiksi IoT-ratkaisuja, joissa koneet keskustelevat keskenään tai ihmisen kanssa ja keräävät samalla tietoa ympäristöstään.
– Meille tyypillinen tilanne on sellainen, jossa asiakkaalla on idea IoT-laitteesta, jollaista ei ole ennestään olemassa, jatkaa Lillqvist.
Tuotekehitysaika on lyhentynyt menneistä vuosista ratkaisevasti. Microteamin IoT-ratkaisuista vastaavan Patrik Ljungqvistin mukaan tehokkuus on tuotekehityksessä merkittävä voimavara, sillä uuden laitteen pitää olla asiakkaalla käytettävissä jo muutaman kuukauden sisällä.
– Tunnemme niin teknologiat, menetelmät kuin myös kustannusten synnyn. Meillä on valmiita alustoja ja nopeasti integroitavia toimintoja. Ensimmäinen toteutuskelpoinen ratkaisuehdotus syntyy usein jo neuvottelupöydässä yhdessä asiakkaan kanssa, Ljungqvist täsmentää.
Hyvää ideaa ei kannata pantata pitkään, sillä pian se saattaa olla jo jonkun muun käytössä.
– Kokemuksen ja kattavan teknisen osaamisen myötä tiedämme tarkalleen, mitä kannattaa tehdä ja mitä ei, Ljungqvist jatkaa.
Jokaisen projektin loppupäähän kuuluu aina tuotteistus. Asiakkaalle toteutetaan ajan hammasta kestävä laite, jota voidaan tuottaa kustannustehokkaasti alihankintana ja päivittää vielä vuosienkin päästä.
– Ylläpito on tärkeä osa liiketoimintaa. Tarpeet muuttuvat sekä tekniikassa että kentällä jatkuvasti. Päivityksiä tarvitaan, jotta laitteille saadaan tarpeeksi pitkä elinkaari, toteaa Lillqvist.
Kumppaniksi kokenut tekijä
Tulevaisuudessa yhä useampi yritys tulee hyödyntämään IoT-tekniikkaa omassa toiminnassaan.
Ensiaskeleet kohti älykkäitä laitteita kannattaa ottaa kokeneen osaajan kanssa, joka katsoo teknologiakehityksessä pitkälle tulevaisuuteen ja tuntee tekniikan suomat mahdollisuudet.
Microteam tekee yhteistyötä konsernin muiden yhtiöiden kanssa ja vie vuosittain maaliin kymmeniä projekteja yhdistämällä elektroniikan, ohjelmistokehityksen ja tuotteistuksen asiakkaan sovellukseen toimivaksi kokonaisuudeksi.
Yrityksen teknologiaryhmän ajatukset ovat jo pitkällä 2020 luvulla.
– Teemme jatkuvaa kehitystyötä aina asiakkaan etu edellä. Laadun ja teknologian täytyy kestää asiakkaan tuotteessa monta tulevaa vuotta, päättää Ljungqvist.
COMATEC GROUP
- Tarjoaa palveluita asiakkaan tuotteen elinkaaren jokaiseen vaiheeseen.
- Soveltaa ratkaisuissaan aina uusinta ja tarkasti testattua teknologiaa.
- Vahvuusalueena erityisesti koneiden ja laitteiden tuotekehitykseen liittyvä suunnitteluosaaminen