Hyppää sisältöön

Asennetta putkiremonttiin

Asennetta putkiremonttiin

11.03.2021

Bigs Oy:n vastaava työnjohtaja Pekka Turpeinen ja kehitysjohtaja Jarmo Juslin haluavat saada asiakkaalle hyvän mielen putkiremontista. Avoin yhteistyö, huolellisesti suunnitellut urakat sekä tuiki tavallinen lupausten pitäminen eivät ole vain asiakkaan etu, vaan kohentavat koko toimialan mainetta.

Budjetti ja aikataulu pitävät, työn jälki on moitteetonta ja asukkaat tyytyväisiä. Tällainen linjasaneeraus vaatii urakoitsijalta asennetta.

Teksti Jukka Nortio  Kuva Sanni Hirvonen

Linjasaneeraus eli tutummin putkiremontti on taloyhtiölle ja sen asukkaille harmittavan usein painajainen. Remonttiaika venyy, budjetit paukkuvat, urakoitsijat vaihtuvat, lisätyötarpeita ilmenee pitkin matkaa eikä lopputulosta voi kehua. Urakoitsijat katoavat takavalot vilkkuen ja maksajille jää paha maku suuhun.

Tällaista toimintaa on nähnyt läheltä putkiremontteihin aliurakoitsijana osallistunut Mario Kruuse.

– Kyllästyimme pääurakoitsijoiden toimintatapaan, jota ohjasi itsekäs voitontavoittelu ja oma kate. Päätimme uudistaa linjasaneerausten toimintatapaa, jossa töitä tehdään tiiviissä yhteistyössä tilaajan ja kaikkien urakoitsijoiden kanssa. Siksi siirryimme aliurakoinnista pääurakointiin vuonna 2013, linjasaneerauksiin erikoistuneen rakennusyhtiö Bigs Oy:n toimitusjohtaja Kruuse avaa.

Bigsin toimintatapaa ohjaa tekemisen laatu ja tyytyväiset asiakkaat. Kun ne ovat kunnossa, yritys on Kruusen mukaan ainakin seuraavat kymmenen vuotta tarjoamassa taloyhtiöille palveluitaan.

Luottamus kantaa pitkälle

Vakiintunut kumppaniverkosto on toiminnan tärkeä kivijalka. Kun töitä tehdään jo kahdeksatta vuotta luotettujen yhteistyökumppaneiden kanssa, työt sujuvat ja laatu on taattua. Pitkä yhteistyö takaa luottamuksen, että urakkalaskelmissa kaikkien osapuolten edut huomioidaan, eikä alihankkijoilta vaadita kesken urakan ylimääräisiä töitä.

– Parhaaseen tulokseen pääsemme, kun porukkamme tuntee hyvin aliurakoitsijat ja yhteistyömme pelaa. Meillä on kaikkiaan pari sataa henkeä verkostossamme.

Kruusen kymmenen vuoden kokemus urakkalaskennasta merkitsee taloyhtiöille sitä, että budjetit pitävät. Kokemus erityisesti pääkaupunkiseudun vanhoista arvokiinteistöistä auttaa arvioimaan niitä urakoiden aikana eteen tulevia töitä, joita suunnittelija ei ole huomioinut. Kun nämä sisällytetään urakkalaskelmiin, ei asiakas joudu maksamaan urakan aikana ilmaantuvista yllättävistä lisätöistä.

– Emme rahoita urakkaa ylimääräisillä lisätöillä. Olemme tilaajan kanssa alusta saakka samassa veneessä viemässä urakkaa valmiiksi.

Koska Bigsin tarjouksissa on huomioitu kaikki ne työt, jotka voidaan ennalta tarjoukseen laskea, ovat heidän tarjouksensa harvoin markkinoiden halvimpia. Siitä huolimatta asiakkaat valitsevat Bigsin mielellään kumppaniksi.

– Me teemme mitä lupaamme, eli korkeaa laatua, Kruuse korostaa.

Yhteistyö asiakkaiden kanssa merkitsee urakan aikana yhteistyötä niin, ettei mahdollisia eteen tulevia ongelmia peitellä vaan ne ratkotaan ennakkoon tai viimeistään heti niiden ilmaannuttua. Avoimuus ja rehellisyys jouduttavat päätöksentekoa kiperissäkin tilanteissa.

– Suurin osa ongelmatilanteista tulee ilmi jo urakkatarkistusneuvottelussa, jossa tarkennamme asiakkaan kanssa ne työt, joita alkuperäisissä suunnitelmissa ei ole ollut. Me emme peitä asioita ja laskuta niitä myöhemmin lisätöinä, kuten alalla on ajoittain ikävästi tapana, kehitysjohtaja Jarmo Juslin tietää.

Palvelu on suuri osa urakkaa

  • Mitä sujuvammin putkiremontti etenee, sitä vähemmän siitä on vaivaa taloyhtiön asukkaille ja osakkaille.
  • Kaikkiin urakan aikana ilmeneviin yllätyksiin on mahdotonta varautua, mutta valtaosa lisätöistä voidaan välttää urakoitsijan suunnittelutaidolla ja käytännön kokemuksella.
  • Onnistuneeseen linjasaneeraukseen kuuluu paitsi laadukas työnjälki myös loistava palvelu.

Urakan ei anneta venyä

Miten on mahdollista, että aikataulut pitävät Bigsin urakasta toiseen?

– Meillä on kaikissa urakoissa kaksi tiimiä. Yksi hoitaa perusurakkaa ja toinen osakasmuutostöitä sekä mahdollisia asiakkaan kanssa sovittuja lisätöitä. Toinen tiimi varmistaa, että aikataulu otetaan aina kiinni, Kruuse valaisee.

Bigsillä on parhaillaan mittava saneerausurakka Helsingin Kalliossa sijaitsevassa 75 huoneiston kiinteistössä, joka on rakennettu vuonna 1908. Kohde on Bigsille tyypillinen vaativa kohde, jossa tehdään linjasaneeraus, kellaritilojen muutostyöt, piharakennuksen muuttaminen asunnoiksi sekä pihakannen ja kiinteistöpesulan uusiminen.

Mikä saa yhä useamman taloyhtiön valitsemaan Bigsin kumppaniksi vaativiin remontteihin?

– Kokemus ja osaaminen ovat vahvuuksiamme. Ennakoimme asioita sekä viemme työt hyvällä laadulla ja aikataulussa maaliin. Ei tässä muuta vaadita, Juslin vastaa.

Haku