Hyppää sisältöön

Arktista vetovoimaa

Arktista vetovoimaa

8.11.2023

Seven steps to Save the Ocean -ympäristötaideteos on rakennettu vaikuttavalle kivirakalle, joka on mui-noin ollut meren rantaa, kertoo Ranuan seudun matkailun toimitusjohtaja Tommi Hinno.

Pohjoisen elämykset ja arktinen luonto ovat uljaimmillaan talvella. Korvia on hyvä lähteä lepuuttamaan myös kesällä – samalla voi nauttia luonnon antimista hillaa poimien tai kalastaen.

TEKSTI Outi Rantala | kuvat Teemu kuisma ja ranuan kunta

Ranuan kunta kehittää aluetta matkailun ja elin- keinoelämän tarpeiden lisäksi vetovoimaisena asuinpaikkana. Eläinpuisto ja monet sen oheen kehitetyt palvelut ovat toimineet jo vuosien ajan kehitystyön kulmakivenä.

– Haasteita yritystoimintaan luovat erilaiset asiakkuudet eri vuodenaikoina. Asiakkailla on myös toisistaan poikkeavia odotuksia, Ranuan seudun matkailun toimitusjohtaja Tommi Hinno pohtii.

Ranua kiinnostaa ulkomailta tulevia matkailijoita erityisesti talvella. Hinnon mukaan eläinpuiston arktiset eläimet ovat juuri talviaikaan aktiivisimmillaan. Jääkarhut ovat ehdoton vetonaula.

– Talvella kannattaisi suomalaistenkin tulla Ranualle, kun eläimet ovat komeissa talviturkeissaan. Suomessa on totuttu käymään eläinpuistoissa vain kesällä shortseissa jäätelöä syöden.

Ranua on noin tunnin ajomatkan päässä Rovaniemeltä ja Kemistä sekä parin tunnin ajomatkan päässä Oulusta ja Kuusamosta. Eläinpuisto on tehnyt historiansa parhaan tuloksen viimeisellä tilikaudella. Koko alueella käy vuosittain noin 350 000 lomailijaa, joista eläinpuistossa vieraili jopa 171 000 kävijää.

– Ranua on keskellä ei mitään ja samalla monen keskellä. Eläinpuistossa on useita päiväkävijöitäkin, jotka ovat tulleet esimerkiksi laskettelemaan Rukan rinteisiin.

Viihtyisää majoitusta löytyy esimerkiksi eläinpuiston läheisestä Gulo gulo -lomakylästä.

– Gulo gulo on latinaa ja tarkoittaa ahmaa. Eläinpuistosta puolen kilometrin päässä sijaitsevan lomakylän mökit on nimetty arktisten eläinten mukaan ja teema toistuu valaistuksessa.

Kattava alihankkijaverkosto

Matkailijoilla on erilaisia tarpeita ja odotuksia lomansa vietolta. Jollekin revontulet ja yöpyminen iglussa tarjoavat elämyksen, kun toinen tahtoo vauhdikkaalle ajelulle erämaaluontoon koiravaljakolla.

– Alueelta löytyy kattava alihankkijaverkosto, johon kuuluvat esimerkiksi ohjelmapalveluyritys, husky-yrittäjä, lumimaa-yrittäjä, hevostila, porotila ja käsityöyrittäjä.

Ensi talvena avattava Arctic Fox Igloos -iglukylä on rakenteilla Ranuanjärven rannalle noin kahdeksan kilometrin päähän suositusta eläinpuistosta. Kylän nimi juontaa juurensa vanhasta uskomuksesta. Tarinan mukaan yötaivaan revontulet syntyvät siitä, kun arktinen tulikettu juoksee taivaalla ja huiskaisee hännällään tunturin kyljestä kipinöitä pohjoiselle taivaalle.

Ranuan seudun matkailussa ympäristöarvot ovat aina olleet korkealla. Eläinpuisto on jo perustettaessa vuonna 1983 suunniteltu pidemmän aikavälin käyttöön ja eläinten hyvinvointia ajatellen.

– Kulkureitit on suunniteltu jo alun alkaen siten, että eläimiä katsotaan yläpuolelta, mikä on niille vähemmän stressaavaa. Eläinpuistoa on päivitetty vuosien varrella useaan kertaan, Hinno kertoo.

Eläinpuistosta löytyvä ympäristötaideteos muistuttaa siitä, miten pienillä teoilla voi olla suurikin vaikutus maapallon kuntoon.

– Keskellä puistoa sijaitsevaan kivirakkaan rakennetun teoksen nimi on Seven Steps to Save the Ocean.

Teoksessa on seitsemän kannanottoa luonnon puolesta kolmella kielellä: suomeksi, englanniksi ja kiinaksi.
Puhdas luonto ja valjastamattomat vesistöt vetävät metsästyksen ja kalastuksen harrastajia. Kesällä Ranualla podetaan myös hillahulluutta, kun sadat hillanpoimijat kansoittavat suot.


Yrittäjä ei jää yksin – työvoimaa, tontteja ja tukipalveluita


RANUA houkuttelee myös pysyvään asumiseen. Noin 4 000 asukkaan kuntaan voisi tulla muun muassa paluumuuttajia, jos työpaikkoja saataisiin lisää.

– Alueen kehittämissuunnitelma tehtiin viisi vuotta sitten ja maankäytön suunnittelu aloitettiin jo vuonna 2006. Olemme kaavoituksen puolesta valmiita niin uusiin yrityksiin kuin asukkaisiinkin, Ranuan kunnan teknisen osaston päällikkö Risto Niemelä kertoo.
Uusia yritystontteja kaavoitetaan kovaa vauhtia keskustaan Ranuan-järven rannalle. Vapaa-ajan asutusta on puolestaan lähellä sijaitsevan Simojärven rannalla.

Elinkeinotoimintaa on myös muilla aloilla kuin matkailussa. Verkkokaupan myötä alueella toimii voimakkaasti kasvavia yrityksiä muun muassa huonekalukaupan ja pienkonekaupan aloilla.

– Erityistä on se, että nuoria yrittäjiä on saatu Ranualle. Logistiikka toimii ja sijainti on pohjoisesta näkövinkkelistä erinomainen: Ruotsi, Norja ja Venäjä ovat lähellä.

Ranua tarjoaa toimintaansa aloittavalle yrittäjälle lukuisia hyödyllisiä palveluita, kuten uravalmennusta sekä koulutusta yritystoiminnan ensimmäisiin askeliin. Käytössä on myös yritystulkki, jonka avulla perustamisen suunnittelupolku etenee johdonmukaisesti, perusteellisesti ja riskeihin varautuen.

Haku