Hyppää sisältöön

Arktisia elämyksiä yhdistetään koulutukseen Rovaniemellä

Arktisia elämyksiä yhdistetään koulutukseen Rovaniemellä

15.06.2023

Rovaniemen kaupunkiin hakeutuu paljon kansainvälisiä kouluvierailijoita, joille tarjotaan vierailujen ohella myös elämyksiä. Yksi pohjoisen Suomen tarjoamista eksoottisista kokemuksista on ajankohtainen keskiyön aurinko.

Arktinen koulutusvienti on käsite, jota harva vielä tunnistaa. Rovaniemen kaupungin koulutuspalvelujen innovoima ja tuotteistama brändi mahdollistaa arktisten elämysten yhdistämisen kouluvierailuun.

TEKSTI maria paldanius | kuva emma juntunen ja visit rovaniemi

Miltä kuulostaisi Lapin loma, jossa poroajelu, revontuliretki ja Joulupukin tapaaminen yhdistyisivät kouluvierailuun? Tämä on nyt mahdollista Rovaniemellä, jossa kaupungin koulutuspalvelut on innovoinut monimuotoisen elämyspaketin osana ”arktisen koulutusviennin” strategiaa. Opetus- ja koulutuspalvelut on tuotteistettu siten, että vierailijat pääsevät tutustumaan opetukseen matalalla kynnyksellä.

– Kun ulkomaalaiset tulevat lomalle Lappiin, heille myydään samalla kertaa mahdollisuus tutustua opetukseen paikallisissa kouluissa. Vastaavasti, kun Rovaniemelle tulee ulkomaalaisia opiskelijoita, heidät tutustutetaan poroihin, revontuliin ja Joulupukkiin, kertoo Rovaniemen kaupungin opetuspäällikkö Jussi Kainulainen.

Arktinen koulutusvienti perustuu selkeään tuotteistukseen ja alueelliseen yhteistyöhön. Koulutuspalvelujen, oppilaitosten ja yritysten välinen yhteistyöverkosto mahdollistaa sen, että vierailijat pääsevät sujuvasti niin majoitus- ja elämyspalvelujen äärelle kuin kouluvierailuillekin. Kaikki tarjolla olevat tuotteet on koottu kätevästi Arctic Edu -katalogiin. Katalogimalli on helppokäyttöinen ja helposti sovellettavissa.

– Kouluvierailut ovat meille jo arkipäivää, ja niitä toteutetaan kaikilla perusopetuksen tasoilla sekä lukioissa. Suosittua on myös ”job shadowing”, jossa opetus- ja koulutusalan ammattilaiset saavat kokea suomalaisen koulupäivän ja osallistua heille räätälöityihin työpajoihin, havainnollistaa Ounasrinteen peruskoulun rehtori Mari Vuorisalo.

Opetuksen taso yllättää

Miksi suomalainen koulujärjestelmä on niin hyvä? Tätä alettiin kysellä 2000-luvun alussa, kun Suomi sijoittui Pisa-tutkimuksissa ykkössijalle. Maailmalla ihmeteltiin, miten pieni pohjoinen maa oli onnistunut luomaan niin toimivan koulutusjärjestelmän. Menestys oli alkusoittoa koulutusviennille, eli opetus- ja koulutuspalvelujen tuotteistamiselle osana kansainvälistä yhteistyötä ja ulkomaankauppaa.

– Se, mikä meille suomalaisille on itsestään selvää, on kansainvälisesti poikkeuksellista. Monet opettajat eivät osaa itsekään sanoittaa sitä, miksi tämä systeemi toimii. Monet vierailijat puolestaan yllättyvät esimerkiksi siitä, että pienissä ja suurissa kouluissa on yhtä laadukas opetus, Kainulainen vertaa.

Rovaniemelle saapuvat vieraat tutustuvat Lapin erikoisuuksiin.

Lapin pääkaupungissa koulutusvientiä on viime vuosina edistetty levein hartioin. Suurimmat ponnistukset toteutuivat korona-aikana, jolloin arktinen koulutusvienti saatiin brändättyä ja tuotteistettua vastauksena kasvaneeseen kysyntään. Rovaniemi on noussut niin matkailijoiden, opiskelijoiden, työntekijöiden kuin kouluvierailijoiden kärkikohteeksi – ja matkailu on Rovaniemen kaupungin tärkeimpiä elinkeinoja.

– Kaupungin koulutuspalveluina olemme osa palvelutarjontaa. Rovaniemellä on jo pitkään tehty tiivistä yhteistyötä koulutuspalveluiden, paikallisten yritysten ja yhteisöjen kanssa kansainvälisen yhteistyön ja matkailun kehittämiseksi. Toiminnalla on ollut myös päättäjien vahva tuki, koulutuspalveluiden päällikkö Kai Väistö valaisee.

Kansainvälinen koti

Kansainvälisyys näkyy Rovaniemellä myös kotikansainvälisyytenä eli kotimaassa kansainvälistymisenä.

Kaupungista löytyy esimerkiksi Unesco-koulu, jonka toimintaa ohjaa kansainvälisen osaamisen edistäminen. Ounasrinteen peruskoulussa voi opiskella kaksikielisesti englanti-suomi-luokilla. Maahanmuuttoon liittyviä tarpeita ei myöskään ole unohdettu: esimerkiksi muunkielisille lapsille on tarjolla valmistavaa opetusta ennen varsinaiselle koululuokalle siirtymistä.

– Lisäksi sota Ukrainassa on tuonut meille paljon ukrainalaisia opiskelijoita, Kainulainen mainitsee.

Rovaniemi tunnetaan eläväisenä ja kansainvälisenä opiskelijakaupunkina. Yhden ajankohtaisen esimerkin tarjoaa Lapin ammattikorkeakoulu, jonne on pian tulossa isompi joukko intialaisia opiskelijoita. Kyseisten opiskelijoiden lapset aloittavat puolestaan koulutiensä kaupungin peruskouluissa.

– Rovaniemi on vakiinnuttanut asemansa elinvoimaisena kaupunkina, matka- ja investointikohteena sekä arktisen osaamisen keskuksena. Uskallamme katsoa tulevaisuuteen ja luoda kunnianhimoisia ideoita. Haluamme olla edelläkävijä, jonka kanssa yhteistyö on helppoa ja hedelmällistä, Kainulainen päättää.

Haku