Arkkitehtuuria ja muotoilua kannattaa juhlia

Edustaako talosi jugendia, funkkista vai nykysuunnittelua? Arkkitehtuuriin tutustumalla saamme keinoja vaikuttaa ympäristöömme ja hyvinvointiimme.
TEKSTI | MARJA HAKOLA KUVA | JOONA RAEVUORI
Arkkitehtitoimistojen liiton toiminnanjohtaja Kalle Euroa ilahduttaa, että kiinnostus rakennettua ympäristöä kohtaan on nousussa. Ympäröihän arkkitehtuuri meitä koko ajan, niin kotona kuin muuallakin, antaen meille elämyksiä, merkityksiä ja muistoja.
– Suomessa on perinteisesti ollut arvostettuja arkkitehtejä, joiden työt ovat puhuttaneet. Nyt kun maamme kaupungistuu vauhdilla, on entistä tärkeämpää tiedostaa rakennetun ympäristön merkitys ja vaikutus ihmisten viihtyvyyteen ja hyvinvointiin.
Lisääntynyt kiinnostus näkyy muun muassa siinä, että kaavoitussuunnitelmiin otetaan ahkerasti kantaa, erityisesti silloin, jos rakentamisen katsotaan uhkaavan ympäristöä tai luontoa. Yhä useampi vastustaa sitä, että rakentamisella pyritään lyhyen tähtäimen taloudellisiin voittoihin. Ihmiset arvostavat elinympäristöään sekä rakennusten ekologisuutta ja kestävyyttä entistä enemmän.
– Hyvällä suunnittelulla voimme taistella kertakäyttökulttuuria vastaan, sillä sen avulla luodaan niin ekologisesti, sosiaalisesti, taloudellisesti kuin esteettisesti kestävää ympäristöä. Suunnittelun avulla voidaan vaikuttaa esimerkiksi rakennuksen käyttökuluihin, joiden merkitys pitkällä tähtäimellä on paljon suurempi kuin rakentamisen aikana saavutetut säästöt, Euro toteaa.
Samalla kun kaupungit kasvavat, on tärkeää pitää huolta myös niistä alueista, joissa väki vähenee. Niissäkin rakennettua ympäristöä pitää kehittää siten, että se palvelee asukkaitaan mahdollisimman hyvin.
– Elämme Suomessa nyt muutoksen keskellä. Rakennettua ympäristöä pitää ajatella uudelleen siten, että se vastaa myös tulevien sukupolvien toiveisiin, tarpeisiin ja unelmiin.
Euro muistuttaa, että arkkitehtuuri on meidän kaikkien omaisuutta. Kun opimme näkemään, ymmärtämään ja arvostamaan arkkitehtuuria, meillä on keinoja vaikuttaa rakennettuun ympäristöömme.
3. helmikuuta liputuspäiväksi
Kaikilla on mahdollisuus osallistua arkkitehtuurin ja muotoilun juhlintaan helmikussa, jolloin vietetään Arkkitehtuurin ja muotoilun päiviä. Erilaisissa tapahtumissa ympäri Suomen nostetaan esille arkkitehtuurin ja muotoilun merkitystä arjessa ja juhlassa.
– Arkkitehtuurin päivää on vietetty Alvar Aallon syntymäpäivänä 3.helmikuuta vuodesta 2012 lähtien. Nykyään tapahtuma on monipäiväinen, ja mukana on useita arkkitehtuurin ja muotoilun alojen toimijoita, muiden muassa Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfo, Alvar Aalto -säätiö, Designmuseo ja Suomen Arkkitehtiliitto SAFA.
Vuoden 2022 teemana on Kestokulttuuri. Tavoitteena on kiinnittää huomio siihen, miten hyvä suunnittelu luo ympäristöjä ja esineitä, jotka kestävät sukupolvelta toiselle.
– Tapahtumilla halutaan muistuttaa arkkitehtuurin ja muotoilun olevan tärkeä osa jokapäiväistä elämäämme ja vahvistaa omistajuuttamme ympäristöstämme.
Tätä tukee myös alan toimijoiden tekemä esitys arkkitehtuurin ja muotoilun liputuspäivästä, jonka sisäministeriö on juuri tällä viikolla hyväksynyt. Ministeriö suosittaa yleistä liputusta 3.2. Alvar ja Aino Aallon sekä suomalaisen arkkitehtuurin ja muotoilun kunniaksi. Nostetaan lippu salkoon!