Ammattikorkeakoulu kohtaa ilmiöt monialaisesti

Myllypuron kampuksella rakennetaan hyvinvointia monialaisella otteella. Globaaleihin haasteisiin tartutaan uusien innovaatiokeskittymien ja ihmisille äänen antavien tapahtumien kautta.
TEKSTI | JOONAS RANTA KUVA | JOONA RAEVUORI
Metropolia-ammattikorkeakoulun Myllypuron uudelle kampukselle saapuessa näky voi yllättää. Noin 6 000 opiskelijan ja 500 työntekijän kampuksen aula muistuttaa enemmän piilaaksolaisen startupin pohjakerrosta kuin ammattikorkeakoulua.
– Meillä johtajilla ei ole edes omia työhuoneita täällä, innovaatiojohtaja Minna Elomaa-Krapu iloitsee.
Uudenlaiset tilat kuvastavat Myllypuroon vaiheittain 2018–2019 valmistuvan kampuksen toimintakulttuuria: yhteisöllisyyttä ja osallisuutta. Kampus tuo yhteen sosiaali- ja terveysalan sekä kiinteistö- ja rakennusalan opiskelijat, Metropolian asiantuntijat ja kumppanit. Ensimmäinen kerros on avointa tilaa, johon kuka vain voi tulla vaikka kirjastoon tai kahville.
Uuden rakennuksen rinnalla Elomaa-Krapu tahtoo luoda Myllypuroon uudenlaisen terveyden ja hyvinvoinnin veturin.
– Kaiken tekemämme tulee tuottaa lisäarvoa yhteiskunnalle, työelämälle ja korkeakouluyhteisölle. Korkeakoulujen tulee uudistaa toimintaansa niin, että tarjoamamme oppimis- ja palvelutoiminta on jatkossakin eettisesti kestävällä pohjalla.
Innovoimalla ratkaisuja
Metropoliassa tartutaan yhteiskunnan haasteisiin niin sanottujen innovaatiokeskittymien kautta. Elomaa-Krapun vetämä keskittymä on nimeltään Asiakaslähtöiset hyvinvointi- ja terveyspalvelut. Erilaisissa projekteissa keskittymät toimivat limittäin, jolloin siiloutumista ei tapahdu. Näin sosiaali- ja terveysalan asiantuntemus kohtaa vaikkapa virtuaalitodellisuuden ratkaisut tai kestävän kehityksen keksinnöt.
– Elämme ilmiöiden maailmassa. Globaalien megatrendien lisäksi ratkaisemme paikallisia sosiaalisia ja terveydellisiä haasteita.
Esimerkkinä toiminnasta voivat olla vaikkapa uusien hyvinvointi- ja terveyspalveluiden tarjoaminen lähialueen asukkaille.
– Toisaalta toimimme osana laajempaa maailmaa, joten ilmaston lämpenemisen, tekoälyn ja lisätyn todellisuuden kaltaiset megatrendit ovat niin ikään osa työtämme.
Areenoilta ääni ihmisille
Sanojen sijasta innovaatiokeskittymät ovat tarttuneet toimeen. Konkretiasta esimerkkinä ovat kohtaamisareenat, joissa jokainen voi saada äänensä kuuluviin.
– On tärkeää, että asiantuntijoiden lisäksi tarjoamme kansalaisille mahdollisuuden osallistua yhteisistä asioista keskustelemiseen.
Huhtikuussa järjestetty vaalikeskustelu käsitteli ikäihmisten merkityksellistä elämää ja palveluita.
– Innovaatiokeskittymät tarjoavat mahdollisuuden luoda ekosysteemejä ja verkostoja yritysten kanssa, joissa opiskelijat ja asiantuntijat toimivat ja oppivat yhdessä.
Jotta toiminta kattaisi entistä moniäänisemmän joukon ihmisiä, etsivät innovaatiokeskittymät jatkuvasti uusia kumppaneita myös liike-elämän ja järjestöjen puolelta.
– Tarkoituksemme on luoda verkosto toimijoista, joita yhdistää aito halu olla mukana ratkaisemassa ajankohtaisia, suuriakin haasteita.