Hyppää sisältöön

Älyteknologia vie kaupungit sujuvaan arkeen

Älyteknologia vie kaupungit sujuvaan arkeen

23.03.2021

Älyteknologia tuo mukavuutta ja turvallisuutta kaikille kaupunkilaisille. Dynniq Finland tarjoaa automaation ja sähköistyksen kokonaisratkaisut liikennevirtojen ja energian käytön optimointiin.

Uusi teknologia mahdollistaa älykkäät liikennevalot, energiaa säästävän valaistuksen ja mukautuvan liikenteenohjauksen, joka vähentää ruuhkia ja päästöjä. 

Teksti Mika Särkijärvi  Kuva Dynniq Finland

Jatkuva liikennevalojen ohjauksen kehittyminen hyödyttää kaikkia tienkäyttäjiä. Hälytysajoneuvojen, raitioliikenteen ja bussien etuisuudet valoissa ovat olleet arkipäivää jo tovin.

Uusimmat liikennevalot mukautuvat liikennetilanteeseen ilman ohjelmoijan tai suunnittelijan työtä. Liikenne kulkee sujuvammin ja turvallisemmin, ja päästöt pienenevät pysähdysten vähentyessä. Liikennevalojärjestelmät voivat myös keskustella ajoneuvojen kanssa ja opastaa kuskia ajamaan sopivalla nopeudella seuraaviin valoihin. 

Matkapuhelimiin saa myös jo ladattua sovelluksen CrossCycle, jonka avulla voi säätää liikennevalojen vihreän valon alkamista tai kestoa pyöräilijöille. Teknologiaa voidaan hyödyntää myös koululaisryhmien liikkumiseen, ja sitä on käytetty jo Vantaalla ja Tampereella.

Dynniq Finland toteuttaa yhdessä asiakkaiden kanssa älykkäiden liikennevalojen lisäksi liikenteenohjausjärjestelmiä, joita hyödynnetään esimerkiksi moottoriteiden ja tunneleiden ohjauksessa ja valvonnassa. Älykkäät ohjausjärjestelmät ovat erityisen kriittisiä liikenteen solmukohdissa, joissa syntyy ruuhkia ja läheltä piti -tilanteita. Asiantuntijatiimi valvoo etänä useiden asiakkaiden järjestelmiä ja tukee liikenteen sujuvuutta.

Tulevaisuuden kaupungit hyödyntävät yhä enemmän tekoälyyn ja konenäköön perustuvia palveluita, kuten rekisterintunnistusta, jolla helpotetaan parkkihalliasiointia. 

– Uuden teknologian avulla kaupungit ja viranomaiset toteuttavat paremmin tavoitteitaan, ja liikennevirtoja voidaan kehittää kestävämpään suuntaan. Teknologia auttaa optimoimaan liikennevirtoja: turvallisuus paranee, ruuhkat vähenevät ja liikenne tuottaa vähemmän päästöjä, kertoo Dynniq Finlandin maajohtaja Pekka Koskinen.

Sähköautoilun innovaatioita

Sähköautojen yleistyessä latauspisteidenkin tarve kasvaa. Kehitystä kiihdyttää se, että osana ilmastonmuutoksen hillitsemistoimia julkinen tuki sähköautoilulle on kasvussa. Autoilijoita vetää puoleensa myös se, että täyssähköautolla ajaminen on halvempaa kuin bensa- tai dieselautolla ajaminen. 

Sähköautojen latausjärjestelmien kokonaistoimitukset ovat osa älyliikenteen kokonaisuutta. Latauspisteissä on etävalvonta ja -ohjaus, jonka ansiosta käyttötuki on helposti saatavilla, ja ne mahdollistavat käyttöön perustuvan laskutuksen. 

Älyvalaistuksella säästöä

Latauspisteiden etäohjauksen lisäksi nykyään myös katuvalaistus voi olla etäohjattava, ja uudet LED-valaisimet mahdollistavat automaattisen himmennyksen vaikkapa yöksi. 

Dynniq on urakoinut älyvalaisimia muun muassa Turkuun ja Poriin. Valaisinuudistus tuo säästöä, sillä LED-valaisimien energiankulutus on noin kolmannes suurpainevalaisimien kulutuksesta, ja huoltokulutkin alenevat merkittävästi. 

Älykaupunki rakentuu edellä kuvatun teknologian yhdistämisestä, jossa Dynniqin asiantuntijat tarjoavat apua.

dynniqmobility.fi

Haku