Hyppää sisältöön

Älytekniikka tuo tehoa työpäiviin

Älytekniikka tuo tehoa työpäiviin

27.01.2022

Boreniuksen General Counsel, Development Director Niko Jakobsson ja 4Business Oy:n toimitusjohtaja Ville Honkanen Boreniuksen tiloissa, joiden esitys- ja viestintätekniikan 4Business suunnitteli ja toteutti.

Muuttuvat työskentelytavat vaativat joustavia toimitiloja, jotka tuovat etätyöntekijät luontevasti lähelle, parantavat viihtyvyyttä ja pitävät porukan virkeänä.


TEKSTI | LIISA JOENSUU   KUVA | JOONA RAEVUORI

Tämän päivän toimitilojen suunnittelu alkaa yrityksen työkulttuurin tunnistamisesta ja älykkäästä toimistoteknologiasta, joka tukee yrityksen toimintojen lisäksi työpaikan yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia. Parhaimmillaan toimitilojen onnistunut suunnittelu mahdollistaa sujuvat etäneuvottelut, virkistää työntekijöitä valaistuksen avulla ja antaa työrauhaa peittoäänijärjestelmällä.

– Koska kasvava osa yritysten henkilökunnasta työskentelee nykyisin muualla kuin toimistolla ja asiakaspalaveritkin hoidetaan entistä useammin etänä, yhteyksien tulee olla luontevia ja tekniikan helppokäyttöistä, kertoo moderniin toimistoteknologiaan sekä toimitilahankkeiden suunnitteluun ja toteutukseen erikoistuneen asiantuntijayritys 4Business Oy:n toimitusjohtaja Ville Honkanen

– Oikein rakennetut etäneuvotteluratkaisut tukevat henkilöstön yhteenkuuluvuutta ja vahvistavat asiakaskontakteja.

4Business on ollut mukana suunnittelemassa ja toteuttamassa useiden eri alojen yritysten uusia toimitiloja, samoin kuin uudistamassa olemassa olevia työympäristöjä. Yritys on toteuttanut asiakkailleen helppokäyttöisiä neuvottelutiloja ja monitilatoimistoja sekä niiden teknologiaratkaisuja. Esimerkiksi älykäs sensoreihin perustuva tilanvarausjärjestelmä on luonnollinen osa nykyaikaista toimistoympäristöä ja mahdollistaa tehokkaan tilojen ja työpisteiden käytön sekä käyttöasteen seurannan.

Virkeyttä älyvalaistuksella

Toistaiseksi vielä uusi asia toimitiloissa on älyvalaistus, joka jäljittelee auringonvalon ominaisuuksia vuorokauden eri aikoina. Päivällä kirkkaimmillaan loistava valo pitää henkilöstön virkeänä ja parantaa työtehoa.

– Tämä ruotsalainen BrainLit-järjestelmä on tulossa vauhdikkaasti Suomeen, Honkanen paljastaa.

Valaistusjärjestelmä tukee ihmisen luonnollista vuorokausirytmiä, olemmehan tottuneet siihen, että aurinko nousee aamulla ja laskee illalla. Päivällä tunnelma tilassa on kuin kauniilla auringonpaisteella, kun taas iltaa kohden sävyt muuttuvat tummemmiksi. Rytmi tuo virkeyttä päiviin ja tehostaa melatoniinin eritystä iltaa kohden. Näin se auttaa myös saamaan paremmin unen päästä kiinni. 

– BrainLit-järjestelmään ovat päätyneet jo esimerkiksi Suomen Urheiluopisto Vierumäellä sekä jääkiekkojoukkue Jokerit. Koska pelaajien luontainen vuorokausirytmi on erilainen, valaistus auttaa joukkuetta olemaan parhaimmillaan samaan aikaan. Tämä pätee myös toimistoympäristössä työskenteleviin ihmisiin, Honkanen tietää.

Myös äänimaailma toimitiloissa uudistuu. Monet kokevat avotyötiloissa ympäriltä kuuluvat keskustelut häiritseviksi. Laadukkaalla akustoinnilla ja tilaan sovitetulla peittoäänijärjestelmällä parannetaan työtehokkuutta. Taukotiloihin voidaan luoda virtuaaliluontoäänimaisema, joka tutkitusti auttaa henkilöstöä palautumaan nopeammin. 

– Tuotamme kokonaisvaltaisia ratkaisuja suunnittelusta elinkaaripalveluihin. Omat, ammattitaitoiset asentajat ovat supervoimamme. Valtaosa asiakkaistamme valitsee kumppanuuden, jolloin vastaamme myös ylläpidosta asennuksen jälkeen, Honkanen mainitsee.

Haku