Älysormus kohtaa ihmisläheisyyden

Älysormus löytyy jo monen sormesta, mutta tieto ei saa aikaan muutosta. Yhdistämällä valmennus Ouran dataan edistetään työhyvinvointia kestävällä tavalla.
TEKSTI ELISA SALAMA I KUVA JONAS SIMBERG
Caleidocons Oy on yritys, joka on hyödyntänyt biodataa ja aivotutkimusta osana johtamisen ja organisaatioiden kehittämistä jo vuosia. Yrityksen palveluissa yhdistyvät coaching-menetelmät, vaikuttavuus ja nyt myös Ouran älysormuksen antama data.
– Vuonna 2017 tehdyn Euroopan työolotutkimuksen mukaan yli 40 prosenttia työikäisistä kärsii uniongelmista, mutta naisjohtajilla uniongelmia on huolestuttavan monella, yli 60 prosentilla vastaajista, taustoittaa ammatticoach ja Caleidoconsin perustaja Päivi Äijälä.
Työ kuormittaa ja stressaa. Kun emme nuku riittävästi, emme palaudu ja ongelmat näkyvät yhteistyössä myös työpaikalla.
– Usein työpaikoilla laastaroidaan oireita yksittäisillä toimilla, sen sijaan että pyrittäisiin todelliseen työyhteisön hyvinvointiin, huomauttaa Caleidoconsin toinen perustaja, ammatticoach (MCC)™ Anjariitta Savolainen. Tarve saada vaikuttavaa, uudenlaista otetta työhyvinvoinnin kehittämiseen sai yrityksen luomaan palvelun, joka auttaa yksilöitä ja tiimejä Ouran dataa, coachingia ja neurotutkimusta hyödyntäen.
Irti turhista tykytunneista
Organisaation työhyvinvointia ei luoda satunnaisilla työkykypäivillä, asiantuntijaluennolla tai työpajalla. Sen sijaan coaching-prosessi, aivoystävälliset menetelmät ja tiimien johdonmukainen tukeminen vievät muutokseen.
– Käyttäytymisen kestävä muutos vaatii aikaa, Savolainen tuo esiin. Tiedämme aivojen toiminnasta jo paljon, mutta arjessa toimimme tätä tietoa vastaan ja työuupumus vain lisääntyy, hän jatkaa.
Elämän hektisyys, stressaava työ ja jatkuvasti mukana kulkeva älypuhelin ruokkivat kroonista stressiä. Vaikka dataa hyvinvoinnista on saatavilla runsaasti, muodostuu arkeen usein uuvuttava kierre. Hyvä uni on avain hyvinvointiin ja jaksamiseen. Savolaisen mukaan tuttuun ja turvalliseen, joskin haitalliseen, jumittuminen on ymmärrettävää.
– Aivomme pitävät rutiineista, sillä se säästää energiaa. Ammatticoach auttaa rikkomaan näitä rutiineja asiakkaan omilla ratkaisuilla.
Coach ei siis anna ohjeita ylhäältä päin, vaan kulkee tukena haluttuun suuntaan.
Hyvä säteilee tiimissä
Kansainvälisesti tiimicoachingin suosio kasvaa nyt nopeasti. Caleidocons on edelläkävijä tiimien kanssa työskentelyssä, sillä jo yrityksen alkutaipaleella oli selvää, että tulevaisuus tehdään nimenomaan tiimeinä.
– Tiimicoachingista tekee vaikuttavaa ideoiden vaihto ja kokemusten jakaminen, Äijälä kertoo. Hänen mukaansa on ällistyttävää, miten jo uniongelmista kertominen kollegalle tuo ymmärrystä yhteistyöhön. Jaettu murhe on kevyempi murhe.
Vähemmän stressaantuneet ihmiset ovat myös mukavia työkavereita ja aikaansaavia tyyppejä. Hyvinvointi ikään kuin säteilee eteenpäin tiimissä.
– Myös asiakas tykkää tehdä yhteistyötä tiimin kanssa, jossa on hyvä fiilis, muistuttaa Savolainen.
Auttaa parempaan uneen
Caleidoconsin palvelu tähtää vaikuttaviin tuloksiin. 6–8 kuukauden prosessin aikana Ouran datasta kootaan 2–3 trendiraporttia, jotka kertovat palautumisesta eli miten vähennät stressiä pysyvästi. Coaching tuo johdonmukaisen tuen parempaan uneen eli palautumiseen. Sitä kautta saadaan aikaan tehokkuutta ja parempaa yhteistyötä.
– Stressaannumme samoista asioista, mutta palautuminen on yksilöllisistä, Äijälä kertoo.
Yhteistyössä asiakkaiden kanssa kehitetyt aivoystävälliset menetelmät auttavat eteenpäin ja data taas seuraa edistymistä. Muutoksilla pyritään katkaisemaan huonon unen ja stressin kierre. Tiimissä voidaan rakentaa esimerkiksi uusia pelisääntöjä yhteistyölle, jakaa kokemuksia ja saada vertaistukea.
Ammatticoach ei konsultoi, mentoroi tai terapoi.
– Jos ajotaito on kadonnut, pidämme pyörän tarakasta kiinni kunnes asiakas osaa ajaa itse. Avaamme myös mitä aivoymmärrys ja neurotiede tietävät muutoksessa onnistumisesta, Äijälä kuvailee.
Muutosta ei saada aikaan tiedolla, vaan lisäksi tarvitaan aikaa ja vaikuttavaa tukea.
Valmennusta tiimityöhön
- Caleidoconsin tiimicoaching sisältää valmisteltuja yhteissessioita sovituista teemoista.
- Tiimicoaching toteutetaan kahden valmentajan saumattomana yhteistyönä.
- Valmennus sisältää muun muassa dynaamista tekemistä, heittäytymistä ja käytännön kokeiluja.
- Viitekehys on neurotieteissä, mikä näkyy valmennusmenetelmien aivoystävällisyydessä.