Hyppää sisältöön

Älylukolla turvaa arkeen

Älylukolla turvaa arkeen

21.06.2022

Yhdistämällä ABLOY EASY -lukituksen ja Abloyn valikoimaan kuuluvan Yale Linus -älylukon, voi oven lukkoa käyttää sekä älypuhelimella että mekaanisella avaimella. Oven sisäpuolelle asennettavan älylukon avulla kotioven voi avata etänä mistä vain ja samalla voi tarkistaa lukituksen tilan sekä jakaa virtuaalisia avaimia puhelimella muille käyttäjille. 

Kotioven älylukko helpottaa arkea. Avaimista ei tarvitse huolehtia, ja ovesta pääsee sisään helposti sovelluksen avulla. 

TEKSTI | PEKKA SÄILÄ   KUVA | JOONA RAEVUORI

Tyypillinen tilanne perheen arjessa – lapsen avaimet ovat jääneet kouluun lähdettäessä keittiön pöydälle. Soitanko jonkun avaamaan oven vai lähdenkö töistä kotiin? Kun kodissa on älylukko, vanhemman ei tarvitse lähteä töistä kesken päivän tai pyytää huoltomiestä suorittamaan kallista oven avausta. Riittää, kun avaa älypuhelimella oven lapselle etänä. Samalla sovelluksesta voi seurata, että ovi menee kiinni ja lapsi pääsee turvallisesti kotiin. 

– Käytännössä älylukituksesta puhutaan silloin, kun oven avaamiseen voidaan käyttää jotain muutakin tapaa, kuin perinteistä mekaanista avainta. Abloyn Yale-älylukkoja on mahdollista käyttää koodin ja mobiilisovelluksen avulla, kertoo Abloyn kodinturvan asiantuntija Markku Ryynänen. 

Abloyn valikoimaan kuuluva Yale Linus -älylukko on kotitalouksille suunnattu ratkaisu, joka asennetaan nykyisen lukituksen yhteyteen oven sisäpuolelle. Älyominaisuuden ohella ovessa säilyy myös käyttö mekaanisella avaimella. Ulkopuolelta ovi näyttää samalta kuin ennenkin, ja esimerkiksi kerrostalossa huoltoyhtiö pääsee tarvittaessa yleisavaimella sisään. Asunnon omistaja voi kuitenkin käyttää lukon älykkäitä ominaisuuksia kuten automaattiavausta, automaattilukitusta tai kulkuoikeuksien jakamista. 

– Yale Linus sopii vanhoihinkin oviin ja lähes kaikenlaisten Abloy-lukitusten yhteyteen. Käytännössä lisätään siis älyä olemassa olevaan lukitukseen. Tämä maksaa asukkaalle joitakin satoja euroja, eli suunnilleen saman verran kuin keskihintaisen älypuhelimen hankinta. 

Älykko helpottaa arkea

Lukon älykkyys lisää turvallisuutta, kun oven lukitus on helppo varmistaa myös etäyhteydellä koska vain. Asunnon omistajat voivat aina määrittää, kenellä on käyttöoikeudet lukkoon ja käyttölokista näkee, miten ovesta on kuljettu. 

– Nykyisin erilaiset palvelut, kuten kotisiivoukset, ovat yleistyneet. Palveluntuottajalle voidaan myöntää tilapäinen kulkuoikeus määräajaksi, jolloin ei tarvitse pelailla vara-avainten kanssa. Ikääntyneiden vanhempien kohdalla omainen voi puolestaan saada ilmoituksen, kun kulkuoikeuksilla varustettu hoivapalvelu on saapunut. Myös pakettitoimitukissa oven voi avata ja lukita etänä, eikä tarvitse itse olla vastaanottamassa lähetystä, Ryynänen mainitsee esimerkkeinä. 

 Virtuaalisten avainten jakaminen muille käyttäjille on helppoa Yale Access –sovelluksella. 

Ryynänen toteaa, että moni on alkanut kaivata älylukituksen arkeen tuomaa helppoutta. Kun älylukkoa pääsee käyttämään, ei siitä enää halua luopua. 

– Älylukkojen kysyntä lisääntyy koko ajan. Monet ottavat älyominaisuudet käyttöön esimerkiksi lukkojen uusimisen yhteydessä tai tilaavat tuotteen suoraan nykyisen lukon yhteyteen. Älykkäiden ominaisuuksien rinnalla voidaan kuitenkin käyttää myös mekaanista avainta. Jos lukot kaipaavat vaihtoa, on Yale Linus -älylukko yhdessä ABLOY EASY -mekaanisen lukituksen kanssa erinomainen vaihtoehto mille tahansa kotiovelle, Ryynänen vinkkaa. 

Haku