Hyppää sisältöön

Älyliivi kerää dataa koiran voinnista

Älyliivi kerää dataa koiran voinnista

1.03.2022

Hyvinvoinnin mittaaminen teknologian avulla on koiran omistajalle hyvä keino lisätä sekä omaa että lemmikin aktiivisuutta.

Hyvinvointiteknologia on tähän mennessä rajoittunut ainoastaan ihmisiin. Nyt Suomessa valmistettu koirien älylaite kerää dataa lemmikin aktiivisuudesta ja antaa suosituksia liikkumiseen. 


TEKSTI | ANNA GUSTAFSSON   KUVA | JANNE MIKKILÄ

Jos olisin tiennyt kaiken työn määrän, en tiedä olisinko yrittäjäksi ruvennut, Toni Koutu nauraa. 

Huoli on turha, sen verran innostuneena Koutu on liikkeellä Anaxeos-yrityksensä kanssa. Intohimoinen koiraharrastaja huomasi neljä vuotta sitten, että koirien hyvinvointia tukemaan ei ole tarjolla juurikaan teknologisia ratkaisuja. IT-taustan omaavalle Koutulle syntyi siitä  bisnesidea: koirien aktiivisuuden ja hyvinvoinnin seuraamiseen suunniteltu älylaite. Markkinoiden tutkimisen jälkeen Koutu huomasi, ettei maailmallakaan vastaavaa laitetta ollut. 

– Olen luonteeltani utelias, joten minulle oli luontevaa lähteä liikkeelle nopeasti.

Koutu perusti yrityksen vuonna 2016 ja sai ensimmäiset sijoittajat mukaan jo seuraavana vuonna. Kehitystyön tulos, koirien aktiivisuutta ja hyvinvointia mittaava laite, tulee kauppoihin aivan näinä päivinä. Laiteesta voi tehdä myös ennakkotilauksen  yrityksen kotisivujen kautta. 

Koutu kuvaa personoitua data-analytiikkaa bisnesmallinsa keihäänkärjeksi. Mittaustuloksia voi seurata mobiililaitteeseen asennettavalla applikaatiolla. Algoritmit analysoivat tutkimustuloksia antaen rotuominaisuuksiin sekä koiran ikään ja aktiivisuustasoon perustuvia suosituksia. 

– Ihmisen fysiologiaa on tutkittu paljon, joten dataakin on kertynyt. Koirista samanlaista tietomäärää ei vielä ole. Mutta tämän mittauksen ansiosta saamme kerättyä arvokasta tietoa eri roduista, Koutu avaa. 

Koutu ei turvallisuussyistä halunnut mittaria koiran kaulalle. Tassun ympärillä puolestaan mittaustarkkuus ei ole riittävä. Niinpä mittarille hahmottui parhaaksi ratkaisuksi koiran ylle puettava napakka liivi, joka mahdollistaa vapaan liikkumisen. 

Myös omistajan kunto kasvaa

Mittauslaite painaa vain 48 grammaa. Siinä on GPS-paikannin sekä viisi sensoria, jotka keräävät tietoa muun muassa koiran liikkeistä, lämpötilasta, äänestä ja sydämen sykeestä. Yksinkertaisimmillaan kyse on aktiivisuuden ja liikunnan määrästä suhteessa lepoon, Koutu kertoo. 

Tieto auttaa arvioimaan, tarvitseeko koira lisää liikuntaa voidakseen paremmin. Mittarin avulla voi esimerkiksi seurata, kuinka paljon lenkille tuli tänään mittaa. Ikääntyneiden koirien terveyden seuraaminen on erityisen haastavaa, koira kun ei pysty kertomaan väsymisestään niin kuin ihminen. 

– Mittaustulosten avulla koiran liikkumiselle voi asettaa koirakohtaisia tavoitteita. GPS-paikannin puolestaan auttaa pitämään karkureita silmällä. Ja kun aktiivisuudelle asetetaan yhdessä tavoitteita, saattaa käydä niin, että lenkittäjänkin vyötärönympärys kapenee aktiivisuuden kasvaessa. Kyseessä on todellinen hyvinvointituote, jonka käytössä paranee niin omistajan kuin koirankin kunto, Koutu vakuuttaa.

Koiran asema perheessä noussut

Miksi lemmikkien hyvinvointi on noussut niin tärkeäksi, että siihen ollaan valmiita panostamaan myös rahallisesti merkittäviä summia? Hintatasoltaan älyliivi on verrattavissa ihmisille suunniteltuihin, hyvinvointia mittaaviin teknologialaitteisiin. 

– Koiran asema ihmisten keskuudessa on muuttunut. Koirasta on tullut pihalla asuvan eläimen sijaan perheenjäsen, ja sen oikeudet lähestyvät ihmistä. Koiran terveyttä mietitään, se syö yhdessä muiden kanssa ja sen kanssa vietetään aikaa. Rakkaalle lemmikille halutaan tarjota paras mahdollinen elämä.

Seuraavaksi Koutu tähyää yrityksensä kanssa maailmalle. Hyviä kokemuksia on jo etenkin Mobile World -kongressista Barcelonasta. Hän muistuttaa, että Suomessa syntyi viime vuonna enemmän koiria kuin lapsia.

– Pariisissa on esimerkiksi puoli miljoona koiraa. On arvioitu, että muutaman vuoden sisällä Euroopassa jopa 30 prosentissa kotitalouksia on koira, ja niistä 8-12 prosentille ostetaan älylaite.

www.anaxeos.io

Haku