Hyppää sisältöön

Älykkäät lukot tekevät tuloaan

Älykkäät lukot tekevät tuloaan

18.05.2021

Itä-Helsingin Lukko Oy:n yrittäjäsisarukset Katri Koskela ja Tiia Kuparinen.

Itä-Helsingin Lukko Oy on tarjonnut asiakkailleen alan viimeisintä teknologiaa sekä tinkimätöntä asiakaspalvelua jo yli viisi vuosikymmentä. 

Teksti Vilma Timonen  Kuva Joona Raevuori

Meidän vahvuutemme on se, että panostamme ennen kaikkea asiakaspalveluun. Meiltä asiakas saa hyvää palvelua heti ensimmäisestä puhelusta lähtien, kertoo Itä-Helsingin Lukko Oy:n toimitusjohtaja Katri Koskela

– Olemme saaneet paljon positiivista palautetta joustavuudestamme. Koska olemme aika pieni yritys, olemme myös ketterä.

Koskela pyörittää vuonna 1970 perustettua perheyritystä yhdessä sisarensa Tiia Kuparisen kanssa. Sisarukset ovat kolmas sukupolvi yrityksen johdossa. 

Kumpikaan sisaruksista ei alun perin kaavaillut yrittäjän uraa. Kuparinen oli ollut äitinsä ja enonsa pyörittämässä yrityksessä kesätöissä, ja perheen perustamisen jälkeen ajatus yrityksen jatkajaksi ryhtymisestä alkoi tuntua kiinnostavalta. Kun lisäksi IT-alalla työskennellyt Koskela alkoi kaivata uranvaihdosta, oli aika kypsä, ja sukupolvenvaihdos tapahtui vuoden 2011 lopussa. Koskela pätevöityi tulevaan työhönsä opiskelemalla lukkosepäksi, ja hän onkin Suomen ensimmäinen naispuolinen lukkoseppämestari.

– Vahva perhetaustamme näkyy asiakaspalvelussa mutta myös asentajillemme – he ovat osa perhettämme, Kuparinen kertoo.

Yhtä lukuun ottamatta kaikki Itä-Helsingin Lukon lukkosepät ovat yrityksen itse kouluttamia. Henkilökunnan vaihtuvuus on vähäistä, sillä suurin osa lukkosepistä on viihtynyt työssään jo 20–30 vuotta. 

Korkean turvatason ratkaisuja

Itä-Helsingin Lukon asiakaskuntaan kuuluu sekä pientaloasukkaita että taloyhtiöitä ja yrityksiä eri puolilla Uuttamaata. Kuluttaja-asiakkaille on lukitusratkaisujen lisäksi tarjolla korjaus- ja huoltopalvelua. Omakotiasukkaat voivat tilata kotiinsa turvakartoituksen, jossa selvitetään talon lukkojen kunto ja mahdollinen lukituksen uusinnan tai turvatekniikan tarve. Yrityksille löytyy kulunvalvonta- ja kameravalvontajärjestelmiä, joita saa myös kokonaispalveluna ilman investointeja omiin laitteisiin. Yrityksille ja taloyhtiöille suunnattu avainhallintapalvelu on turvallinen ratkaisu.

Sisarukset kertovat, että nouseva trendi  kuluttaja- sekä yritysasiakkaidenkin keskuudessa ovat erilaiset älylukkoratkaisut.

– Esimerkiksi nykyään yli puolet taloyhtiöille menevistä lukostomuutoksista on elektromekaanisia lukostoja, Koskela sanoo.  

Omakotitalojen älykotiratkaisujen yleistyessä myös lukituksessa on alettu siirtyä älylukkoihin, joita voidaan ohjata vaikkapa matkapuhelimella. Koskela kertoo, että kuluttajapuolella älylukot ovat tällä hetkellä nopeimmin kasvava tuoteryhmä ja niiden suosio on kasvanut erityisesti viimeisten viiden vuoden aikana.

– Älyavaimen idea sekä taloyhtiö- että pientalomaailmassa on, että jos avain katoaa, ei tarvitse sarjoittaa uudestaan kaikkia lukkoja vaan vain poistaa yksi kadonnut käytöstä, Kuparinen toteaa.

– Jos kerrostalossa on mekaaninen lukitus ja avain katoaa, asunto sarjoitetaan, mutta avain käy edelleen yleisiin tiloihin, pyöräkellareihin ja irtaimistovarastoihin. Älyavaimissa ei ole ongelmaa, ne ovat ohjelmoitavia. Niiden turvataso on aivan eri luokkaa kuin perusmekaanisissa lukitusjärjestelmissä, Koskela kertoo.

Itä-Helsingin Lukon tarjoamiin lukitusjärjestelmiin ja palveluihin on mahdollista tutustua asiantuntijoiden opastuksella yrityksen uusissa myymälätiloissa ja showroomissa Herttoniemessä. 

Haku