Hyppää sisältöön

Älykkään liikkumisen uusi aika

Älykkään liikkumisen uusi aika

2.05.2023

Sovellus kannustaa valitsemaan ympäristöystävällisemmän liikkumismuodon, toteaa Elena Lipchenko.

Liikkumisen hiilijalanjäljen paljastava sovellus kannustaa kaupunkilaisia vastuullisiin valintoihin ja tarjoaa väylän julkisen liikenteen käyttäjälähtöiseen kehittämiseen. Näin kaikki voittavat.

TEKSTI | mari korhonen  kuva | suvi laine


Älykästä kaupunkikehitystä mobiilimaksamisen ratkaisuilla jo kymmenen vuoden ajan edistänyt teknologiayhtiö PayiQ tuo kaupungeille, asukkaille ja yrityksille uusia työkaluja liikenteen hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen. Yhtiön kehittämä mobiilimaksamisen alusta täydentyy sovelluksella, joka tekee kaupunkilaisten liikkumisen ja siitä aiheutuvat hiilidioksidipäästöt näkyväksi motivoi ilmastoystävälliseen liikkumiseen pelillistämisen keinoin. 

– Liikenteen aiheuttamien hiilidioksidipäästöjen vähentäminen on yksi suurimmista haasteista kaupunkien ilmastotavoitteiden saavuttamisessa, ja siinä onnistuminen edellyttää ymmärrystä toimenpiteiden vaikuttavuudesta, toimitusjohtaja Pirkka Lankinen toteaa. 

Tähän asti kaupungeilla on ollut tietoa saatavilla kaupunkilaisten liikkumisesta vain vähäisesti, jolloin julkisen liikenteen kehittäminen ja siten motivointi yksityisautoilun vähentämiseen voi olla haastavaa. 

– Älysovelluksella kaupunkilaisten liikkumisesta ja palvelujen käyttämisestä saadaan päätöksenteon tueksi reaaliaikaista dataa, jolloin muun muassa julkista liikennettä voidaan kehittää vastaamaan kaupungin asukkaiden todellisiin tarpeisiin entistä tehokkaammin, Lankinen jatkaa.

– Se on kahdensuuntainen viestintäkanava, jossa myös kaupunkilaiset saavat äänensä kuuluviin. Asukkaat voivat esimerkiksi antaa palautetta matkan varrella tekemistään havainnoista, kuten pysäköintivirheistä tai täysistä roskakoreista. Kaupungille sovellus on väylä tehostaa viestintäänsä ja aktivoida kuntalaiset osaksi älykkään kaupungin kehittämistä, Lankinen huomauttaa.

Koko kaupungin osallistavat, yhteiset ilmastotalkoot

Keski-Euroopassa jo pitkään käytössä ollut hiilijalanjäljen seuranta otetaan käyttöön sovelluksen muodossa aktivoimaan ja pelillistämään kestävää liikkumista. 

Kuluttajien näkökulmasta tietoisuus pienten arkisten valintojen todellisesta vaikutuksesta tekee näkyväksi oman panoksen merkityksen hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä ja rohkaisee vastuullisuuteen. Sovellus tunnistaa automaattisesti käyttäjänsä kulloisenkin liikkumismuodon ja laskee hiilijalanjäljen päiväkohtaisesti jokaisen kuljetun matkan osalta. 

Älysovelluksen avulla saadaan kerättyä dataa kaupunkilaisten liikkumisesta.

Toimitusjohtaja Pirkka Lankinen

– Samalla sovellus kannustaa valitsemaan ympäristöystävällisemmän liikkumismuodon palkitsemalla kuluttajan ilmastokolikolla aina, kun käyttäjä on vastuullisilla valinnoillaan onnistunut säästämään 5 kilon verran CO2-päästöjä. Kun otetaan huomioon sovelluksemme kattava peitto kaupunkilaisten keskuudessa, potentiaali liikenteen päästöjen vähentämiseen on valtava. Esimerkiksi Turun alueella teknologiaamme perustuvaa Föli-mobiililippusovellusta käyttää nykyisellään puolet kaupungin asukkaista, kertoo liiketoiminnan kehityksen VP Elena Lipchenko.

Yrityksille sovellus tarjoaa puolestaan digitaalisen markkinapaikan vastuullisessa ympäristössä lähellä kuluttajaa. Oikea-aikaisesti kohdistettu brändinäkyvyys ja liikenteen hiilidioksidipäästöjen vähentämisestä palkintoina ansaitut ilmastokolikot ohjaavat kuluttajia paikallisten yhteistyöyritysten palveluiden pariin. 

– Sovelluksemme avulla pk-yritykset saavat tehokkaita työkaluja kuluttajakäyttäytymisen ymmärtämiseen ja markkinoinnin kohdentamiseen. Ilmastokolikot ovat lunastettavissa yhteistyöyrityksistä, joten säästöt päästöissä tuovat mukanaan myös konkreettista asiakasvirtaa. Samalla mukana olevat toimijat profiloituvat kuluttajien silmissä vähäpäästöisen kaupungin aktiivisina toimijoina, Lipchenko listaa applikaation hyötyjä, jossa kaikki voittavat.

Kestävää hyvinvointia

Hiilidioksidipäästöjen vähentämisen lisäksi sovellus helpottaa ihmisten arkea ja lisää hyvinvointia.

– Yksityisautoilun vähentäminen edellyttää, että liikkuminen ilman autoa on vaivatonta. Sovellus auttaa tämän edellytyksen toteuttamisessa muun muassa parhaan hinnan lipun taktiikalla, relevanttiin dataan perustuvilla reittiyhteyksillä ja reaaliaikaisen informaation jakamisella, Lankinen tiivistää.

Pelilliset ominaisuudet ja yhteinen alusta yli kaupunki- ja maarajojen mahdollistaa ympäristötavoitteiden edistämisen ja hyvinvoinnin lisäämisen vastuulliseen liikkumiseen motivoivilla kilpailuilla.

– Sovellus on loistava palkitsemisjärjestelmä työhyvinvoinnin lisäämiseen, ja erilaisten kilpailujen avulla haastetaan yksilöitä ja yrityksiä ottamaan vastuullisuudessa mittaa toisistaan, Lipchenko päättää. 

LIPPU YHDELLÄ KLIKKAUKSELLA

  • PayiQ Ticketsin avulla voi ostaa tarvitsemansa lipun milloin ja missä tahansa. 
  • Sovelluksessa pystyy ostamaan useita erilaisia matka- ja tapahtumalippuja. 
  • Käytettävissä on lukuisia maksu- ja validointitapoja. 
  • Lipuissa on QR-koodi, joka pystytään lukemaan ja varmentamaan millä tahansa tarkistustavalla tai laitteella.

Sovellus on ladattavissa QR-koodin takaa:

Haku