Hyppää sisältöön

Älykäs venttiili tuo säästöjä kiinteistöille

Älykäs venttiili tuo säästöjä kiinteistöille

9.02.2021

IMI Hydronic Engineeringin tekninen päällikkö Mikko Lättilä ja toimitusjohtaja Jorma Kukkonen kertovat kiinteistönomistajien ja suunnittelijoiden haluavan energiaratkaisuilta tehokkuutta sekä pieniä kasvihuonepäästöjä.

Uusi TA-energiaventtiili tuo mittavat säästöt isojen kiinteistöjen energiankulutukseen. Ajantasainen tieto auttaa ratkaisemaan ongelmat ennen kuin ne toteutuvat.

Teksti Helen Partti  Kuva Joona Raevuori

Perinteiset säätöventtiilit ovat näihin päiviin asti toimittaneet virkaansa mallikkaasti, mutta nopeasti kehittynyt lämmitys- ja jäähdytystekniikka vaatii uusia ratkaisuja. IMI Hydronic Engineering on kuunnellut LVI-alan tarpeita ja kehittänyt markkinoiden mullistajan: älykkään energiaventtiilin. TA-Smart mittaa lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmien virtaamaa sekä säätää virtaamaa ja sen tehoa reaaliaikaisesti. Se kerää arvokasta dataa, joka on käytettävissä pilvipalvelussa ajasta ja paikasta riippumatta. 

Keväällä lanseerattava tuote sopii ensisijaisesti isojen liike- ja toimitilojen järjestelmiin. Sitä voidaan käyttää lukuisissa sovelluksissa, kuten lämmönvaihtimissa, ilmankäsittelykoneissa ja puhallinpattereissa.

Lisäarvoa rakennukselle

TA-Smart parantaa kiinteistöjen energiatehokkuutta monipuolisesti analysoitavan datan avulla. Se auttaa suunnittelijoiden ja urakoitsijoiden työtä ja helpottaa sertifiointia. Se tuo myös mielenrauhaa kiinteistönomistajille, jotka tähtäävät kohteissaan alhaiseen energiankulutukseen ja haluavat, että sisäilma tuntuu mukavan raikkaalta kaikkialla rakennuksessa. 

Tasainen lämmön jakautuminen huonetiloissa vaikuttaa paitsi terveyteen myös vireyteen ja työtehoon. Epäviihtyisäksi koettu lämpötila vaikuttaa toimintakykyyn negatiivisesti hajottamalla huomiokykyä ja lisäämällä virheiden sattumisen riskiä ja määrää. 

– Työtilat muuttuvat, emmekä tiedä välttämättä, miten tiloja lopulta käytetään. TA-Smartin avulla voimme aina helposti ja joustavasti säätää tehon ottaen huomioon vallitsevan tilanteen, kertoo yrityksen tekninen päällikkö Mikko Lättilä

Asennettavien energiaventtiilien määrän voi päättää aina sen mukaan, miten tarkkaa tietoa taloautomaatiosta haluaa saada.

TASAINEN LÄMMÖN jakautuminen vaikuttaa paitsi terveyteen myös työtehoon. 

LVI-järjestelmät kuluttavat

Energiankulutuksen vähentäminen on maailmanlaajuinen haaste ilmastonmuutoksen hillinnässä. Jopa 40 prosenttia energiankulutuksesta on peräisin rakennuksista ja asumisesta. 20 prosenttia rakennusten energiankulutuksesta syntyy puolestaan LVI-tekniikasta. Rakennusten lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmät ovat näin ollen suurin yksittäinen kohde, jota parantamalla kasvihuonepäästöjen määrää voidaan huomattavasti vähentää.

Moni kiinteistö ja taloyhtiö etsii parhaillaan energiatehokkaita, ilmastoviisaita ratkaisuja päästäkseen valtakunnallisella tasolla asetettuun tavoitteeseen: Suomi tähtää hiilineutraaliksi viimeistään vuoteen 2035 mennessä.

TA-Smart vastaa tähän tarpeeseen. Se auttaa optimoimaan kiinteistön energiankulutusta ja ehkäisemään kallista energiahukkaa. Venttiili soveltuu vesi- ja vesi-glykoliseoksille ja on helppo asentaa kompaktin kokonsa ansiosta ahtaisiinkin paikkoihin niin uusissa kuin saneerauskohteissa. Asennusaika lyhenee ja tuo selvää säästöä. 

Koulutuksia alan osaajille

TA-Smart on jatkoa IMI Hydronic Engineeringin vuosikymmenien kehitystyölle, joka on tuonut markkinoille lukuisia LVI-alan innovaatioita. Isosta tuotevalikoimasta löytyvät sopivan kokoiset lämmitys- ja jäähdytysratkaisut pienestä omakotitalosta aina suureen sairaalaan tai kauppakeskukseen asti.

– Yrityksemme on ilmavirtauksen säädön eturintamassa. Laaja tuotevalikoima on kuitenkin vain puolet kokonaisuudesta. Toinen puoli liittyy osaamiseen. Panostamme henkilökuntamme koulutukseen, ja tarjoamme koulutuksia kaikille alan toimijoille. Tapa, miten jaamme tietoa, on ainutlaatuista Suomessa, korostaa yrityksen toimitusjohtaja Jorma Kukkonen.

IMI Hydronic Engineeringin toiminta on globaalia. Yli 130-vuotias yritys valmistaa tuotteensa omissa tehtaissaan muun muassa Ruotsissa  ja Saksassa – vakaalla ammattitaidolla ja vuosien kokemuksella.

Haku