Hyppää sisältöön

Älykäs valaistus saapuu koteihin

Älykäs valaistus saapuu koteihin

27.12.2021

Ledvancen asiantuntija Riku Varjelan ja myyntijohtaja Samuli Rasinmäen mukaan älykäs valaistus on yksi ensimmäisiä askelia kotien älykkyyden kehityksessä. 

Älylamput ja -valaisimet antavat kuluttajalle mahdollisuuden rakentaa kotiinsa monipuolisen ja muunneltavan valaistusratkaisun. Valaistusta voi ohjata langattomasti vaikka puhumalla. 

TEKSTI | TIMO HÄMÄLÄINEN  KUVA | OUTI NEUVONEN

Valaistustekniikka on kehittynyt nopeasti viime vuosikymmenen aikana. Ledit ovat olleet jo jonkin aikaa arkipäivää, uudempi suuntaus on älykkyyden lisääminen valonlähteisiin ja valaisimiin. 

– Viime vuosina älykäs valaistus on tullut myös kotitalouksien saataville. Tekniikan kehittyessä ja tuotantomäärien kasvaessa hinnat ovat tippuneet tasolle, jonka kuluttajat voivat hyväksyä, kertoo myyntijohtaja Samuli Rasinmäki Ledvance Oy:stä. 

Rasinmäki uskoo, että koteihin tarkoitettujen älyvalaistustuotteiden kysyntä tulee kasvamaan nopealla tahdilla. 

– Tuotevalikoima on ollut suppeahko, mutta nyt tarjolla on älylamppuja ja älyvalaisimia kaikkiin ajateltavissa oleviin kodin valaistuskohteisiin. Älykkään LED-lampun saa rautakaupasta jo muutamalla kympillä. 

Valon väriä voi vaihtaa 

Älykkään valaistuksen voi rakentaa yksinkertaisesti vaihtamalla vanhat hehku- tai ledilamput uusiin, älykkäisiin ledilamppuihin. Tarjolla on myös nykyaikaisesti tai retrotyyliin muotoiltuja älyvalaisimia. 

– Tavanomaisen LED-lampun saa syttymään katkaisimesta napsauttamalla. Älykkään LED-lampun voi sen sijaan kytkeä päälle kannettavan katkaisimen avulla tai sitä voidaan ohjata esimerkiksi kännykällä, toteaa teknisen tuen asiantuntija Riku Varjela

Älykästä LED-lamppua voi himmentää, ja sen valkoisen värin lämpötilaa voi muuttaa portaattomasti lämpimästä 2 700 Kelvinistä kylmään 6 500 Kelviniin. Sen lisäksi lampun väriä voi vaihtaa rajattomasti. 

– Kodin haltija voi luoda älykkäällä valaisulla erilaisia tunnelmia eri tiloihin. Esimerkiksi aamun voi aloittaa energisoivalla valolla, jota käytetään kirkasvalolaitteissa. Todennäköisesti illalla työpäivän jälkeen tuntuu himmeämpi ja lämpimämpi valo miellyttävämmältä, Varjela neuvoo. 

Älykkäällä valaistuksella voi luoda erilaisia tunnelmia kodin eri tiloihin.

Riku Varjela

Kodin valaistuksesta voidaan luoda valmiiksi erilaisia malleja, joiden mukaan kaikki tai vain tietyt valaisimet syttyvät tai sammuvat. Ohjaus voidaan asettaa automaattiseksi niin, että valon voimakkuus, värilämpötila ja väri säätyvät vuorokaudenajan mukaan. 

– Älylamppujen ohjaus voidaan myös kytkeä kännykän GPS-paikantimen kanssa siten, että valaistus kytkeytyy päälle automaattisesti, kun järjestelmä havaitsee talon asukkaan tulevan esimerkiksi pihatien päähän. 

Koko koti langattomasti 

Sekä sisä- että ulkokäyttöön tarkoitettujen älykkäiden LED-lamppujen ohjaus tapahtuu langattoman verkon, wifin, Bluetoothin tai Zigbeen välityksellä. Mesh-tekniikan avulla Bluetoothin peittoaluetta saadaan merkittävästi laajennettua. 

– Oletettavasti wifi tulee ainakin lähitulevaisuudessa saavuttamaan suurimman suosion, koska se on jo nyt kodeissa yleisesti käytössä. Wifiin yhdistettyjä valaisimia voidaan ohjata periaatteessa mistä päin maailmaa tahansa, Rasinmäki toteaa. 

Ledvancen valaistustuotteet tukevat suurimpien valmistajien älykaiuttimien ääniohjausta, joten valaistukselle voidaan antaa komentoja myös puhumalla. 

Älylamppujen ja -valaisimien lisäksi Ledvancen tuotevalikoimaan kuuluvat älykkäät pistorasiat. Ne voidaan yhdistää WiFiin, ja sen myötä saada mikä tahansa kodin sähkölaite, kuten kahvinkeitin tai viritinvahvistin, älykkään ohjauksen piiriin. 

– Älykäs valaistus on vain alkua älykotien kehityksessä. Tulevaisuudessa kodeissa tuskin on enää sähkölaitetta, jota ei kytkettäisi yhteen ja samaan verkkoon, jonka kautta laitteita voidaan ohjata. 

Verkkoon kytkettyjä laitteita hallitaan kännykkään tai tietokoneelle asennettavalla applikaatiolla. Toistaiseksi eri valmistajien tuotteet ovat yhteensopivia vain tiettyjen applikaatioiden kanssa. Rasinmäki kuitenkin uskoo, että jossain vaiheessa markkinoille saadaan applikaatio, joka on yhteensopiva kaikkien tuotteiden kanssa. 

LED-lamppujen yhtenä hyvänä lisäominaisuutena on pieni energiankulutus verrattuna jo markkinoilta poistuneisiin hehkulamppuihin. LED-lamput ovat myös pitkäikäisiä. 

– LED-lamppu kestää kotitalouskäytössä keskimäärin 15 000 tuntia. Jos lamppua käytetään vuoden kierron aikana keskimäärin kolmisen tuntia päivässä, kestää se noin 15 vuoden ajan. Lampun voi sytyttää 100 000 kertaa, Varjela kertoo. 

Haku