Hyppää sisältöön

Älykäs vaihtoehto avaimettomaan kulunhallintaan 

Älykäs vaihtoehto avaimettomaan kulunhallintaan 

2.05.2023

Bitwardsin kehittämä digitaalinen avain mahdollistaa kulkuoikeuden antamisen.

Securitas Flow on moderni kulunvalvontaratkaisu julkisten tilojen jakamiseen kansalaisten käyttöön.

TEKSTI | jukka nortio  kuva | sanni hirvonen


Kunnat ja kaupungit haluavat jakaa tilojaan mahdollisimman tehokkaasti ja turvallisesti asukkaidensa käyttöön. Ongelmana on se, miten käyttöoikeuksia jaetaan ja tilojen käyttöoikeuksia valvotaan. Avainten hallinta syö resursseja, ja lukkoja pitää usein uusia turvallisuussyistä.

Securitas Flow on moderni digitaalinen kulunvalvontaratkaisu tähän ongelmaan. Se on suomalaisen teknologiayhtiön Bitwardsin kehittämä avoin alusta, jota Securitas Technology tarjoaa palveluna asiakkailleen.

– Tilojen haltija voi palvelumme avulla jakaa tilojen käyttöoikeuksia joustavasti kuntalaisten kännyköissä oleviin sovelluksiin. Esimerkiksi urheiluseuran jäsenille voidaan turvallisesti antaa pääsy eri harjoitustiloihin, kertoo Securitas Technologyn teknologiajohtaja Henri Liesivaara

Järjestelmän etuna on sen joustavuus. Uusien käyttäjien lisääminen ja poistaminen tiloihin Bitwardsin alustalla on nopeaa ja vaivatonta. Käyttöoikeuksista on reaaliaikaiset tiedot ja mahdollisiin väärinkäytöksin voidaan reagoida nopeasti poistamalla väärinkäyttäjien käyttöoikeudet. Tämä parantaa tilojen turvallisuutta entisestään.

Oven avaus tapahtuu vaivattomasti käyttäjän omalla mobiililaitteella

Käyttöoikeuksia eri tiloihin voidaan antaa yhdelle käyttäjälle tai useammalle, kuten taloyhtiön hallituksen jäsenille. Digitaalinen avain voi olla voimassa joko jatkuvasti tai määräaikaisesti. Määräaikainen käyttöoikeus antaa pääsyn määrättyyn tilaan esimerkiksi joka tiistai kello seitsemän.

Kansalaisille mobiilisovellus tarjoaa yksinkertaisen pääsyn tiloihin. Enää ei tarvitse huolehtia fyysisestä avaimeista tai erilaisita kulkukorteista, kun sähköinen kulkuoikeus kulkee aina mukana mobiililaitteessa.

Palvelun yksi käyttöalue on oppilaitosten kaapit. Oppilaiden ei tarvitse sovelluksen käyttöönoton jälkeen huolehtia  hävinneistä avaimista tai lukkojen vaihdoista.

– Aiemmin kaappeja ja avaimia on annettu oppilaille koko lukuvuodeksi. Ratkaisumme avulla kaapin käyttöoikeus voidaan antaa vaikka päiväksi yhdelle oppilaalle kerrallaan, Liesivaara kertoo.

Järjestelmää käytetään myös logistiikkakeskusten ja palvelinkeskusten räkkikaapeissa, joissa käyttäjäkohtainen valvonta on yksi tietoturvan kivijaloista. 

Tilojen haltija voi helposti lisätä ja poistaa käyttäjien oikeuksia

Kuntien ja kaupunkien lisäksi monet yritykset ovat ottaneet palvelun omakseen. 

Kuntosaliketjuille palvelu on kätevä tapa tarjota asiakkailleen joustavaa itsepalvelua. Bitwardsin alusta voidaan integroida varausjärjestelmien kanssa, jolloin lopputuloksena on kätevä varaa-maksa-avaa -ratkaisu. Tällöin kuntoilija voi ostaa netistä seuraavana päivänä alkavan käyttöoikeuden lähellä olevalle salilleen ja maksaa sen samantien.

Kun kuntoilija menee salille, pääsee hän ulko-ovesta sisään avaamalla kännykässä olevan sovelluksen, jossa on kulkuoikeus oveen. Lukko aukeaa puhelimen ja lukon välisellä bluetooth-yhteydellä. Kun kuukauden voimassa ollut kulkuoikeus on käytetty, oikeus salin käyttöön poistuu sovelluksesta automaattisesti.

– Asiakkaanamme on myös suuri autokouluketju. Sen oppilaat pääsevät palvelumme avulla itsenäisesti autokoulun tiloihin tekemään tietokoneella harjoituksia. Kulkulokista näkee, kuka on tullut milloinkin tiloihin. Kun ajokortti on suoritettu, käyttöoikeus tiloihin päättyy.

Järjestelmä on suomalaisen teknologiayritys Bitwardsin ja Securitas Technologyn yhteistyönä rakentama. Securitas Technology tunnettiin aiemmin nimellä Stanley Security. Bitwards on vuonna 2016 perustettu suomalainen teknologiayhtiö, joka muuttaa kännykän avaimeksi. 

Haku