Hyppää sisältöön

Älykäs taloyhtiö säästää, toimii ja pysyy kunnossa

Älykäs taloyhtiö säästää, toimii ja pysyy kunnossa

9.01.2023

Fidelixin Tuukka Kuuramaa, Säätölaitehuollon Samuli Kettunen ja Keimo Kemppainen kertovat, että talotekniikkaan sijoittaminen kannattaa.

Energiankulutuksen järkeistäminen on nyt ajankohtaista monessa suomalaisessa taloyhtiössä. Oikeilla ratkaisuilla kulutuksessa voi säästää jopa 20 prosenttia.

TEKSTI JA KUVA | FIDELIX 

Moni taloyhtiö kipuilee kasvavien energialaskujen kanssa. Energiatehokkuus ja mukavat asumisolosuhteet voivat kuitenkin kulkea käsi kädessä, jos esimerkiksi lämpötilaa ja kosteutta mitataan.

– Isossa osassa suomalaisia taloyhtiöitä tekniikka on päässyt vanhentumaan, eikä sitä ole alun perin suunniteltu energiankulutuksen optimointiin, arvioi Fidelixin Tuukka Kuuramaa.

Pienellä investoinnilla voidaan mitata sisäilman olosuhteita ja säätää lämmitystä mittaustiedon perusteella, mikä varmistaa tasapainoisen lämmityksen. Reaaliaikaisen mittaustiedon pohjalta toimimalla taloyhtiö varmistaa myös, että talotekniikan uusiminen kannattaa ja asumisen viihtyisyys paranee.

Modernilla talotekniikalla säästetään energiaa

Parhaiten taloyhtiö voi säästää uusimalla vanhan talotekniikan nykyaikaiseen järjestelmään, johon on lisätty älykästä optimointia. Lisäksi vuosihuollon ja ylläpidon merkitystä ei pidä unohtaa.

– Älykäs automaatio seuraa sääolosuhteita, tuntee kiinteistön käyttäytymisen lämmittämiseen sekä mittaa huoneistokohtaiset olosuhteet. Kun kiinteistön lämmitys saadaan tasapainoon, energiaa ei enää hukata, mutta silti  asumismukavuus huoneistoissa säilyy, sanoo Kuuramaa.

Nykyaikainen talotekniikkaratkaisu sisältää rakennusautomaation ja lämmönjaon lisäksi usein myös huoneistokohtaisesti lämpötilaa mittaavat olosuhdeanturit sekä etäluettavat vesimittarit, joilla kulutusta voidaan seurata myös asuntokohtaisesti. Esimerkiksi Fidelixin TuneSmart-ratkaisussa asukkaat voivat seurata omaa kulutustaan mobiilisovelluksen kautta.

Kuuramaan kokemuksen mukaan taloyhtiö pystyy nykyaikaisen automaatioratkaisun ja lämmönsäädön avulla säästämään 10-15 prosenttia energiakustannuksissaan. Energian hinnan nousu onkin saanut taloyhtiöt kiinnostumaan kiinteistön energiatehokkuutta parantavista ratkaisuista.

– Lämmityksen optimoinnin lisäksi kustannussäästöjä syntyy asukkaiden kulutustottumusten muutoksesta. Tutkimusten mukaan esimerkiksi oman vedenkulutuksen seuraaminen vähentää kulutusta 10-30 prosenttia.

Nostaa asuntojen arvoa

Fidelixin ratkaisu on ollut vuosia käytössä esimerkiksi kouluissa, joissa energiankulutuksen optimointi olosuhteet säilyttäen on ollut ajankohtaista jo pidempään. Nyt myös taloyhtiöiden asukkaat ja osakkeenomistajat ovat kiinnostuneet tosissaan taloyhtiön energiatehokkuudesta ja ekologisuudesta. 

Moderni talotekniikka vaikuttaa suoraan asunto-osakeyhtiön arvoon ja haluttavuuteen.

– Taloyhtiöiden kannattaa katsoa tulevaisuuteen ja varmistaa, että kiinteistössä on energiatehokas ja pitkäikäinen älykäs järjestelmä, jolla energian käyttö on tasapainossa, Kuuramaa kiteyttää.

Lue lisää ratkaisusta osoitteesta: www.tunesmart.fi

Haku