Älykäs liikenteenohjaus valtaa alaa kiihtyvällä tahdilla

Toimiva ja selkeä opastus sekä väylien valaistus ovat olennainen osa sujuvaa ja turvallista liikennettä. Samalla ne ovat erittäin tehokkaita tapoja hillitä liikenteen ja logistiikan päästöjä.
TEKSTI | TIMO SORMUNEN KUVA | EINO ANSIO
Liikennemerkeillä, liikennevaloilla ja erilaisilla opasteilla ei äkkiseltään arvaisi olevan suoraa yhteyttä liikenteestä aiheutuviin päästöihin, mutta totuus on toisenlainen. Ympäristöseikoista on tullut nopeasti yksi liikennesuunnittelun keskeinen ohjuri, johon panostetaan etenkin Keski-Euroopassa, mutta entistä enemmän myös meillä Suomessa.
Syykin on toisaalta selkeä, onhan paikallaan seisova jono tai jatkuva pysähtely myrkkyä monille autoilijoille. Pettävien aikataulujen ja kasvavien polttoainekulujen lisäksi riesana ovat kasvavat pakokaasupäästöt, muistuttaa tamperelaisen Normivalaistuksen toimitusjohtaja Juha Pykälinen.
– Sujuva liikenne on myös ympäristön etu, olipa kyse sitten valtaväylästä tai kaupungin katuverkosta. Päästöjä syntyy etenkin jatkuvista kiihdytyksistä. Niitä voidaan välttää hyvin suunnitellulla ja toteutetulla opastuksella, hän toteaa.
Valtakunnallista osaamista Tampereelta koko Suomeen
Vuonna 1987 perustettuun Normi-konserniin kuuluva Normiopaste Oy on erikoistunut erilaisten liikennetuotteiden ja opasteiden myyntiin, urakointiin ja valmistamiseen. Normivalaistus Oy puolestaan keskittyy tie- ja katuvalaistusten sekä älyliikenteen ja liikennevalojen rakentamiseen ja kunnossapitoon sekä muuhun infran sähköistykseen. Varala Engineeringin työsarkaa ovat puolestaan älyliikenteen ratkaisut.
Konserni tekee noin 30 miljoonaan euron liikevaihtoa ja työllistää tällä hetkellä 80 alan ammattilaista. Sen referenssilistalle kuuluu muun muassa lukuisia opaste- ja liikenteenohjausjärjestelmien toimituksia eri puolilla pk-seutua ja muuta Suomea. Konsernin pääomistaja on ruotsalainen perheyhtiö Söderbergföretagen.
Älykkäiden kameratolppien, infotaulujen sekä perinteisten liikennemerkkien, -opasteiden sekä väylävalaistusten lisäksi normilaiset ovat toteuttaneet muun muassa Vantaan kaupungin ja Uudenmaan liikennevalojen keskusjärjestelmät. Yhtiö aikoo olla aktiivisesti mukana myös valtakunnallisen latausverkoston rakennustöissä.
Älykkäät ratkaisut pohjana sähköistyvälle liikenteelle
Pykälisen mukaan alan kehityssuunta onkin selvä. Ajoneuvojen sähköistyessä erilaiset tekniset järjestelmät ja älykäs liikenteenohjaus valtaavat alaa kiihtyvällä vauhdilla.
Suomessa haasteena on tieverkoston jo valmiiksi heikko kunto ja sen edelleen kasvava korjausvelka. Se jarruttaa auttamatta myös älyliikenteen investointeja.
– Kehitys menee joka tapauksessa kovaa vauhtia eteenpäin, ja seuraavassa vaiheessa ajoneuvot alkavat kommunikoida suoraan liikenteen ohjausjärjestelmien kanssa. Sen myötä kuljettajat saavat reaaliaikaista tietoa esimerkiksi matkan varrella muuttuvista kelioloista, tietöistä, latauspisteistä, nopeusrajoituksista tai poikkeusjärjestelyistä. Samalla tulee ehdotuksia myös vaihtoehtoisista reiteistä. Näin parannetaan liikenneturvallisuutta ja vähennetään päästöjä, Pykälinen selvittää.
Autoista kerättävän paikannus- ja nopeusdatan sekä älykkään liikenteenohjauksen avulla voidaan muuttaa myös liikennevirtaa ja eri ajoneuvojen ajo-oikeuksia kulloisenkin tarpeen mukaan.
– Esimerkiksi hälytysajoneuvoille tai raskaalle liikenteelle voidaan avata etuisuuksia, joiden avulla ne pääsevät sujuvasti muun liikenteen ja ruuhkien ohitse. Samalla tavoin kaupungin läpi saadaan sujuvia ajoreittejä muulloinkin kuin vain perinteisten aamu- ja iltapäiväruuhkien aikaan. Se tuo helpotusta etenkin jakelu- ja joukkoliikenteelle, Pykälinen kertoo.
Älyratkaisuille olisi hänen mukaansa käyttöä myös isommilla katu- ja tietyömailla ja varsinkin vilkkaasti liikennöidyillä keskusta-alueilla. Alan ammattilaisiin kannattaisikin olla yhteyksissä jo projektien suunnitteluvaiheessa.
– Liian usein liikenteenohjaus jää urakoitsijan huoleksi ja se hoidetaan päättyvän kaistan päähän asetetulla ohjausnuolella tai ajokieltomerkillä. Tämä ehdottomasti on varmin tapa pahentaa ruuhkia ja heikentää myös tietyömaalla työskentelevien ihmisten turvallisuutta, Pykälinen muistuttaa.
Vähemmän törmäysturmia
Älykkäiden järjestelmien ja energiaa säästävien väylävalaistusten ohella konsernissa panostetaan vahvasti myös perinteisten liikennemerkkien kehitystyöhön. Esimerkiksi kelpaa Normiopasteen kehittämä törmäysturvallinen ja testattu Allsafe-ratkaisu, joka tulee markkinoille alkukesän aikana.
Myyntijohtaja Marko Aspin mukaan etenkin moottori- ja valtateiden opasteiden rakenteet ovat pahimmillaan vaaranpaikkoja.
– Ratkaisussamme opasteiden kiinnityspultit katkeavat ja masto irtoaa jalustastaan, osuipa ajoneuvo niihin missä kulmassa tahansa. Samalla jalusta jää vielä ehjäksi ja käyttökelpoiseksi, Asp kertoo.
Opastepuolella riittää hänen mukaansa muutenkin markkinaa, sillä nykyiset liikennemerkit on vaihdettava uudessa tieliikennelaissa määriteltyihin uusiin malleihin vuoteen 2030 mennessä.
KOLMEN KONSERNI
1. Normiopaste Oy on maan johtava liikennetuotteiden myyntiin, urakointiin ja valmistamiseen erikoistunut yritys.
2. Normivalaistus Oy keskittyy tie- ja katuvalaistuksien rakentamiseen ja kunnossapitämiseen, sekä erilaisten infrahankkeiden pääurakoitsijana toimimiseen.
3. Normilouhinta Oy tekee puolestaan kallionporaus- ja räjäytystöitä yli 20 vuoden kokemuksella.