Hyppää sisältöön

Älykäs kiinteistö osaa ennakoida vesivahingon

Älykäs kiinteistö osaa ennakoida vesivahingon

18.02.2022

Isoveli-sovellus valvoo pumppaamon tilannetta reaaliaikaisesti ja antaa ongelmatilanteissa hälytyksen matkapuhelimeen ja Talokaivon valvontakeskukseen. 

Vesivahinko on yksi pahimmista kiinteistöjen kohtaamista katastrofeista. Mitä aikaisemmassa vaiheessa ongelma havaitaan, sitä pienemmillä kustannuksilla myös korjaustöissä päästään. 


TEKSTI | PEKKA SÄILÄ   KUVA | JUHO LÄNSIHARJU

Yhdessä Suomen vilkkaimmista kiinteistöstä oli syyskuussa 2019 suurvahinko lähellä, kun ajattelematon WC:ssä kävijä heitti kankaisen käsipyyhkeen vessanpönttöön. Kohteen LVI-seurannasta huolehtinut Isoveli-pumppaamoseuranta antoi hälytyksen päivystäjän matkapuhelimeen, kun jätevesipumppaamon teho putosi äkillisesti puoleen. Paikalle rientänyt huoltomies huomasi nopeasti, että ongelman aiheutti vesipumpun ympärille kietoutunut käsipyyhe. 

– Ilman järjestelmän antamaa hälytystä, olisi pumppaustehon hidastumisesta aiheutunut kiinteistöön valtava vesivahinko ja mittavat korjauskustannukset, Tero Auvinen Talokaivo Oy:stä kertoo. 

Kiinteistön vahingolta pelastanut Isoveli-pumppaamoseuranta on digitaalisesti toimiva älykäs laajennusmoduuli, joka on suunniteltu pumppaamojen etävalvontaan. Pumppaamotilaan asennetut seuranta-anturit mittaavat veden virtaaman ja veden pumppaustaajuuden sekä siinä mahdollisesti tapahtuvat poikkeamat. Mittausantureihin yhteydessä oleva Isoveli-sovellus valvoo pumppaamon tilannetta reaaliaikaisesti ja antaa ongelmatilanteissa hälytyksen suoraan määritellyille vastaanottajille matkapuhelimeen tai Talokaivon valvontakeskukseen. 

Jälkiasennettava tuote 

Isoveli-pumppaamoseurannan avulla päästään etänä kiinni ongelmaan, jos pumppaamojärjestelmässä ilmenee poikkeamia normaalista. Asiakkaalle voidaan antaa järjestelmän katseluoikeudet, joiden avulla pääsee myös itse matkapuhelimellaan näkemään pumppaamon tilan. 

Auvinen kertoo, että aikaisemmissa kiinteistöautomaatioratkaisuissa pumppaamoita ei ole yleensä kauko-ohjattu mitenkään, vaan hälytys on saatu yleensä siinä vaiheessa, kun vesivahinko on jo käsillä. 

– Pumppaamot sijaitsevat monesti hankalasti tavoitettavissa paikoissa maan alla. Niissä ei käydä päivittäin, vaan ainoastaan rutiinitarkistusten yhteydessä. Jos jotain normaalista poikkeavaa pääsee tapahtumaan, ei sitä välttämättä huomata riittävän ajoissa. Suurempikin vahinko voi päästä syntymään ilman, että kukaan ehtii reagoida ongelmaan. Isossa kiinteistössä vesipumppu pumppaa kymmeniä kuutiota vettä tunnissa, mikä tarkoittaisi esimerkiksi kauppakeskuksessa merkittävää vesivahinkoa lattiapinnoilla. 

– Isoveli-pumppaamoseuranta on myös jälkiasennettava tuote, joka voidaan integroida osaksi kiinteistön automaatiojärjestelmää siten, että vain pumppujen ohjaus uudistetaan. Järjestelmän seuranta on ympärivuorokautinen ja sisältää tarvittaessa myös huoltosopimuksen. Itse seurantaohjelmiston päivitykset hoituvat automaattisesti. 

Seurannasta on tulossa tämän vuoden aikana myös kuluttajaversio, joka sopii omakotitalojen ja mökkien seurantaan. Sovelluksessa on asiakkaalle valmis mobiilikäyttöliittymä ja sen asentaminen on helppoa kaikkien valmistajien pumppaamoihin. 

Haku