Älykäs kaupunki ennustaa tulevan

Kaupungit pitävät sisällään valtavan määrän tietoa, joka on kuitenkin ajoittain hajanaista ja vanhentunutta. Tekoälyn ja datan yhdistävä alusta voimaannuttaa ihmisiä ja tarjoaa uutta tietoa kiinteistöjen kehittäjille.
TEKSTI | JOONAS RANTA KUVA | CHAOS
Teknologioiden ja verkostojen määrä sekä yleinen mielenkiinto kaupunkien kehitystä kohtaan on kasvanut viime vuosina räjähdysmäisesti. Silti iso osa urbaanista datasta sekä kaupunkilaisten toiveista jää pimentoon. Tästä turhautuneena Natalia Rincón lähti luomaan uudenlaista, tekoälyyn ja keskitettyyn dataan perustuvaa palvelua, joka tuo ihmisten ajatukset esille – ja muiden toimijoiden käyttöön.
– Kaupungit ovat pullollaan dataa, mutta tieto on usein siiloutunutta. Kaupunkia kehittävät sidosryhmät eivät myöskään kommunikoi keskenään niin hyvin kuin pitäisi. Data on aina olemassa. Se pitää vain kaivaa esille, arkkitehtinä toiminut Rincón kertoo.
CHAOSin digitaalinen alusta yhdistää ihmisälyn, keinoälyn sekä suuret, kaupunkeja koskevat datamäärät. Sen kautta kaupunkilaiset pääsevät aktiivisesti kehittämään ympäristöään. Samalla rakennus- ja kiinteistöalan toimijat pääsevät tutustumaan näiden liiketoiminnan kannalta relevanttiin dataan.
Urbaaneja oivalluksia
Tekoäly ja älykkäät kaupungit ovat aikamme megatrendejä. Silti vain harva yritys on tarttunut mahdollisuuksiin parantaa kaupunkiemme elämänlaatua. Ajoittain konservatiivisen kiinteistö- ja rakennussektorin koon sekä sen suuren vaikutuksen huomioiden tulisi asioita Rincónin mielestä virtaviivaistaa.
CHAOS kerää nimensä mukaisesti lähes kaoottisesti jakautuneen tiedon sekä uudet ideat yhteen paikkaan. Tiedosta hyötyvät erityisesti kiinteistö- ja rakennusala, mutta myös muut kaupunkiemme tulevaisuudesta kiinnostuneet tahot.
– Yhdistämällä ihmisten älykkyyden sekä koneoppimisen suuriin datamassoihin, voimme tarjota asiakkaillemme uudenlaisen tavan analysoida ja ennustaa.
Eikä palvelu tarjoa vain kuvaa nykyhetkestä. Sen todellinen arvo on ennustamisen mahdollistamisessa. Erilaisten indeksien kautta yrityksille ja organisaatioille voidaan tarjota arvioita siitä, miltä valittu alue tai sen asukkaiden elämäntilanteet näyttävät tulevaisuudessa.
Kaupunki ihmisiltä ihmisille
– Muutokset ihmisten elämissä vaikuttavat suuresti siihen, miltä kaupunki tuntuu ja näyttää tulevaisuudessa. Ennustamalla näihin muutoksiin voidaan myös reagoida ajoissa, Rincón painottaa.
CHAOS on tehnyt yhteistyötä muun muassa KONEen kanssa. Sen kautta hissivalmistaja voi kaivaa tietoa vaikkapa tietyn alueen väestön ikääntymisestä, mikä auttaa yritystä ennakoimaan alueen kiinteistöjen tulevia tarpeita.
Tiedon lisäksi CHAOS voimaannuttaa kaupungin ihmisiä. Mobiilisovelluksessa käyttäjälle avautuva, ilmainen karttanäkymä mahdollistaa uudenlaisen kansalaisaktivismin muodon. Siinä kuka tahansa voi antaa palautetta tai kehitysideoita kohteesta tai alueesta.
Sovellus mahdollistaa myös kyselyjen luomisen. Näiden kautta yritykset saavat arvokasta tietoa suoraan alueella asuvilta tai siellä käyneiltä kansalaisilta.
Aidosti älykäs kaupunki ei perustu vain mittaamiseen. Sen pitää myös kuunnella.
– Lopulta tavoitteemme on luoda onnellinen kaupunki kaikille. Se ei kuitenkaan ole mahdollista ennen kuin ihmisten ääni on saatu kuuluviin kaikessa rikkaudessaan.