Hyppää sisältöön

Älykäs insuliinipumppu keventää hoitotaakkaa

Älykäs insuliinipumppu keventää hoitotaakkaa

20.01.2023

Diabeteksen hoito voi kuulostaa helpolta, mutta verensokerin valvonta ja insuliinin annostelu vaatii potilaalta hoitopäätöksiä joka päivä.

Diabeteksen hoito vaatii potilaalta lukuisia hoitopäätöksiä joka ikinen vuorokausi. Älykäs teknologia vähentää vastuuta ja helpottaa arkea.

TEKSTI | MARI KORHONEN   KUVA | MEDTRONIC

Teknologia on uudistanut tyypin 1 diabeteksen hoitoa vuosien varrella, mikä heijastuu myös hoitotuloksiin ja liitännäissairauksien ilmaantuvuuteen.

Ensin pistoshoidon rinnalle tulivat arkea helpottavat insuliinipumput, jotka ovat viime vuosina kehittyneet edelleen älykkään teknologian seurauksena. Lasten diabeteslääkäri Jyrki Lähde on nähnyt läheltä, kuinka edistysaskeleet verensokerin seuranta- ja insuliinin annostelumenetelmissä ovat tuoneet vapautta diabetesta sairastavien lasten ja perheiden arkeen.

– Älykästä teknologiaa hyödyntävät insuliinipumput mittaavat kudoksen sokeripitoisuutta ihoon kiinnitettävän sensorin avulla ja annostelevat insuliinia automaattisesti kehoon sen mukaisesti. Tällöin etukäteissuunnittelun tarve vähenee ja huoli verensokeritasapainon heilahtelusta helpottaa. Modernit hybridipumput ovat tarkkoja ja huomaamattomia, mikä on erityisesti lapsille ja nuorille usein merkittävä tekijä, vaikka diabetekseen kytkeytyvät stigmat ovat vähentyneet.

Hyvä hoitotasapaino lisää diabeetikon mielenrauhaa

Älypumpun avulla päästään nykyisin pääsääntöisesti erinomaisiin tuloksiin. Hoidon helpottuminen ja hyvän hoitotasapainon saavuttaminen lisäävät potilaan ja koko perheen elämänlaatua. 

– Diabeteksen hoito voi kuulostaa helpolta nakilta, mutta todellisuudessa esimerkiksi verensokerin mittaaminen ja insuliinin annostelu vaativat potilaalta lukuisia hoitopäätöksiä joka ikinen vuorokausi. Jokainen asia, joka hoitotaakkaa vähentää, on kotiinpäin koko perheelle, ja automatiikka on tuonut tähän valtavan suuren avun, Lähde sanoo ja jatkaa:

– Lapsen verensokerin heilahtelut ovat voineet stressata ja valvottaa vanhempia jo vuosia. Voi olla, että älypumpun seurauksena perheessä nukutaan ensimmäistä kertaa ehjä yö sitten aikojen, kun älypumppujen automaattinen insuliinisyöttö ja puhelinsovelluksen avulla saatava reaaliaikainen tieto hoitotasapainosta vähentävät hermoilua.

Älyteknologian hyötyjen saavuttaminen täydellä potentiaalilla kysyy kuitenkin ihmistä avukseen. 

– Kun päivän aterioita ja mahdollisia liikuntasuorituksia syötetään laitteeseen etukäteen, se osaa annostella insuliinia ennakoivasti, jolloin päästään parhaisiin tuloksiin. Modernit hybridipumput tosin toimivat yllättävän hyvin myös niiden kohdalla, jotka laiminlyövät tämän osan hoitoa, mikä usein lisää mielenrauhaa etenkin lasten ja nuorten vanhemmille.

Lähde muistuttaa myös, ettei teknologiaan pidä koskaan suhtautua pettämättömänä menetelmänä.

– Jos laite hälyttää, on tärkeää reagoida siihen viiveettä ja opetella myös pistostekniikka sen varalta, että laite hajoaa. Sopiva hoitomuoto valitaan aina potilaan ja perheen toiveiden mukaan. 

Mikä sopii yhdelle, ei välttämättä ole paras ratkaisu toiselle. Perinteisellä pistoshoidollakin voidaan päästä erittäin hyviin tuloksiin, Lähde sanoo ja painottaa yksilöllisen hoitosuunnitelman merkitystä.

MEDTRONIC.COM

Haku