Älykäs infra tukee kaupunkirakentamista

Uusi porapaalukone on juuri saapunut SRV Infra Oy:n halliin Keravalle. Erikoiskaluston ja älykkäiden ratkaisujen ansiosta hankkeet onnistuvat myös kaupunkien haastavissa olosuhteissa.
TEKSTI | RITVA-LIISA SANNEMANN KUVA | JOONA RAEVUORI
Infrarakentaminen on ollut pitkään osa SRV:n toimintaa ja täydentää yhtiön kaupunkikehityksen strategiaa. Sen liiketoiminta kohdistuu maanalaisiin kalliotiloihin, pohjarakentamiseen, väylähankkeisiin ja erikoiskohteisiin, kuten vesirakentamiseen ja energialaitoksiin.
– Meillä on vahvaa osaamista hankkeissa, joissa työskennellään ahtailla kaupunkialueilla, kertoo SRV:n Infrarakentamisen liiketoiminnan johtaja Sami Korhonen.
Useimmissa projekteissa yhtiö toimii pääurakoitsijana tai emoyhtiön yhteistyökumppanina, mutta pohjarakennuskohteissa sillä voi olla myös aliurakoitsijan rooli. Eniten toimintaa on Etelä-Suomessa, mutta louhintaa ja erikoiskohteita hoidetaan ympäri maata.
Monipuolinen ja teknisesti edistyksellinen kalusto on työnjohtaja Sebastian Foxellin mukaan avainasemassa, jotta pohjarakentaminen kyetään tekemään huolellisesti ja aikataulussa. Hän esittelee Ruotsista juuri hankittua, uutta porapaalukonetta, yhtiön lippulaivaa, joka toimii kaivinkoneen alustalla poraten useita paalutuspisteitä paikaltaan siirtymättä.
– Ahtaissa olosuhteissa koneilta vaaditaan notkeutta ja älykkyyttä, tähdentää Foxell, joka toimi aiemmin porapaalukoneen ohjaajana.
Yhtiö onkin satsannut työmaakoneiden digitalisointiin. Esimerkiksi kaivinkoneiden hyteissä on tietokonenäyttö, josta kuljettaja näkee reaaliaikaisesti, liikkuuko kone oikein kohteen suunnitelmaan nähden. Automaatiotekniikka merkitsee mittavirheiden vähenemistä.
Lisäksi paalutuskoneissa on paikannusjärjestelmä, joka antaa tietoa porauspisteistä. Kun kone osoittaa oikean paikan, työstä tulee entistä tarkempaa ja nopeampaa. Paikalle ei tarvitse odottaa mittamiestä.
Pieniä ja isoja hankkeita
SRV Infra toteuttaa pohjarakennushankkeita emoyhtiölleen, mutta myös muille yksityisille rakennusliikkeille sekä kunnille, julkisille rakennuttajille ja teollisuudelle.
Hankkeissa on sekä pieniä että isoja kohteita. Pienimittaisena projektina Foxell mainitsee lentokentän pohjoisen laajennusosan, johon tarvittiin vajaa 100 paalua. Isossa kohteessa porapaalutusta voidaan tehdä jopa 10 kilometrin verran.
Käynnissä oleviin hankkeisiin kuuluu URHEA-hallin pohjarakennustyöt. Projektissa rakennetaan Mäkelänrinteen lukion läheisyyteen urheilun ja koulutuksen kampus. Toinen merkittävä pohjarakennuskohde on Vilhonvuorenkadun työmaa, jossa ankkurit joudutaan viemään jopa 40 metrin syvyyteen.
– Vaikka asuntorakentamisen buumi onkin hiljentymässä, julkisella sektorilla rakentaminen jatkuu tasaisesti. Tämä näkyy vakaana työkantana, Korhonen kertoo.
Louhintaa maan alla
SRV Infra on louhinut muun muassa Kalasatamassa maanalaista kalliota 220 000 kuution edestä väestönsuojatilojen ja REDI-parkkihallin tarpeisiin. 1150 autolle rakennettu tila on osa Euroopan parhaana palkittua REDI-keskuksen pysäköintilaitosta.
Parhaillaan yhtiö louhii Finnoossa viemäritunneleita osana Blominmäen jätevedenpuhdistamon hanketta. Hankkeiden urakkasummat vaihtelevat pienten kohteiden noin puolesta miljoonasta suurten projektien yli 100 miljoonaan euroon.
Työstä tulee tarkempaa ja nopeampaa, kun kone osoittaa oikean paikan.
Väylähankkeissa mittava kohde on Kehä I:n rakentaminen Keilaniemessä. Siihen kuuluu Kehän vieminen betonitunneliin, katuverkoston, meluesteiden, tukimuurien, siltojen, Otasolmun kiertoliittymän ja viheralueen rakentaminen sekä metrolinjan päällä tehtyjä avolouhintatöitä.
– Tunneliin ja kahdeksaan siltaan on valettu betonia noin 70 000 kuutiota ja kalliota on louhittu yli 300 000 kuutiota, Korhonen mainitsee.
SRV Infra toteuttaa myös erikoiskohteita, joista esimerkkinä tämän vuoden aikana Kemijoki Oy:lle tehdyt Inkeroisten voimalaitoksen patoluukun peruskorjaus sekä vuonna 2018 Porttipahdan voimalaitoksen kallioseinämän kunnostus.