Hyppää sisältöön

Äly on tulevaisuuden työkalu

Äly on tulevaisuuden työkalu

30.03.2021

Integroidut toimintaympäristöt hyötyvät reaaliaikaisesta etäseurannasta, joka auttaa hoitamaan ja ylläpitämään kiinteistöjä ennakoivasti. 

Algoritmit ja analytiikka ovat ruuvimeisselin sijaan kiinteistönhuollon,sijoittajan, osakkeenomistajan ja käyttäjän tulevaisuuden työkalut.

Teksti Helen Partti  Kuva Honeywell

Globaalit kysymykset askarruttavat ihmisiä maanosasta toiseen. Miten hillitsemme ilmastonmuutosta ja säästämme energiaa? Miten takaamme turvallisen työhön paluun koronan jälkeen?

Työympäristöjen turvallisuus osui Honeywellin osaamisen ytimeen, ja yhtiö teetätti tutkimuksen työntekijöiden odotuksista. Tuloksista kävi ilmi, että yli 75 prosenttia etätyöntekijöistä ei koe työpaikalle paluuta täysin turvalliseksi.

Honeywellin tuotehallintajohtaja John Boothroyd toteaa, että käyttäjäkokemuksella on väliä. Yritys toimii rakennusautomaation digitalisoimisen eturintamassa ja seuraa tarkasti erilaisista ympäristöistä – liikerakennuksista, yliopistoista, museoista, oopperataloista – saatuja käyttäjäkokemuksia. Pandemia on synnyttänyt muun muassa tarpeen turvata riittävät turvavälit sisätiloissa ja ohjata ihmisvirtoja turvallisesti paikasta toiseen. Honeywellin ratkaisujen avulla tilojen käyttöä voidaan seurata rakennuksen turvajärjestelmään yhdistettävien antureiden ja videokameroiden avulla.

Integroidut rakennukset ovat herättäneet enenevää kiinnostusta muun muassa kiinteistöalalla. Kiinteistönomistajat haluavat tarjota asiakkailleen toimistotiloja, joissa käyttäjämukavuus on huippuluokkaa; sellaisiin työtiloihin on helppo houkutella huippuosaajia. 

– Kun työskentelyolot ovat hyvät, työskentely on tehokasta. Se tuo hyötyjä työnantajalle ja loppupeleissä myös tilan vuokraajalle. 

Näköpiirissä suurta kasvua

Liikerakennusten älykkäät toimintaympäristöt koostuvat automaation avulla toisiinsa integroiduista talotekniikan toiminnoista. Älykkäiden rakennusten määrän odotetaan kasvavan tulevina vuosina, sillä hyödyt ovat ilmeiset. Säästöjä syntyy ennakoivuudesta. 

Reaaliaikaisesti kertyvän datan analysointi ja jalostaminen tekoälyn avulla tarjoaa arvokasta tietoa kiinteistönomistajalle, vuokralaisille, käyttäjälle sekä sijoittajille. 

– Integroidut rakennukset ovat olleet etulyöntiasemassa jo koronapandemian aikana, sillä ne ovat pystyneet reagoimaan odottamattomaan uhkaan nopeammin kuin integroitumattomat. Esimerkiksi ilmanlaadulla on iso merkitys ihmisten hyvinvointiin, tyytyväisyyteen ja työskentelyn tehokkuuteen.

Honeywellin pilvipalvelualusta Forge kytketään kiinteistön olemassa olevaan rakennusautomaatioon, jolloin etähallinnasta tulee mahdollista.

Säästöjä ennakoinnilla

Honeywellin Enterprise Performance Management -järjestelmään pohjaavan pilvipalvelualusta Forgen avulla kiinteistöä voidaan hoitaa etätyöpisteestä käsin tai vaikkapa oman matkapuhelimen näytöltä.

Forge kerää talotekniikan avaintietoja, analysoi dataa ja kertoo hyvissä ajoin, missä toiminnoissa on huollon tai tarkastuksen paikka, tai mikä toiminto on vaarassa rikkoutua. Kun ennen huoltohenkilö hälytettiin paikalle putkivuodon vuoksi, aikaa tuhraantui vuotokohdan löytämiseen. Työ oli tehotonta. Sen sijaan integroidun kiinteistön huoltohenkilö tietää jo etukäteen, missä vika on. Työ on tehokasta.

Ennakoiva toiminta näkyy toimijoiden tuloksissa viivan alla. Säästöjä karttuu paitsi energiankulutuksesta, myös LVI-kustannuksista ja veden- ja sähkönkulutuksesta.  

Älyteknologiaa kirkolle

Suomen evankelisluterilainen kirkko valitsi Honeywellin Iqvision-valvontajärjestelmän tehostamaan kiinteistöjensä kunnossapitoa. 

– Kirkolla on noin 8 000 kiinteistöä, ja mietimme, millaista tietoa niistä kerätään ja miten tieto on hallittavissa yhdestä paikasta. Olemme tien alussa, mutta järjestelmä on valmiina Enterprise Performance Managementia varten. Forgen myötävaikutuksella voisimme linkittää tiedon pilvessä olevaan big dataan, kertoo Honeywellin liiketoiminnan kehittämispäällikkö Toni Wikberg.

Kirkon kiinteistöjen huolto ja kunnossapito on nyt tarkempaa, ja Wikberg näkee mahdollisuuksia laajemminkin. Hän uskoo, että suuret suomalaiset kiinteistöhuollon yritykset hyötyisivät Forgesta. 

Rakennusteknologian digitalisoituminen on hidas prosessi, mutta älyteknologia on tullut jäädäkseen.

Lisätietoa tutkimuksesta:
buildings.honeywell.com

Haku