Aloittavien yrittäjien selkänoja

Lahtelainen yrityskiihdyttämö sparraa paikallisia startup-yrityksiä kohti kansainvälisiä markkinoita. Yhteisö tarjoaa myös ilmaisen työtilan kalusteineen.
TEKSTI | JAANA KOSUNEN JA MARK POUTANEN KUVA | LASSE SIMPANEN
Mentoroija, sparraaja, kannustaja. Haastaja, rohkaisija, eteenpäin puskija, mahdollistaja.
Tätä kaikkea on lahtelainen yrityskiihdyttämö StartHub, yliopistokampuksella sijaitseva startup-yrittäjien ja opiskelijoiden oma yhteisö.
Lahden kaupungin, LAB-ammattikorkeakoulun ja Isku Oy:n yhdessä loppuvuonna 2019 käynnistämä ja rahoittama hanke on toimintansa ensimetreiltä lähtien auttanut ja tukenut potentiaalisia kasvuyrityksiä Lahden seudulla – ja tehnyt sen vieläpä täysin ilmaiseksi.
Haluun auttaa liittyy vahvasti StartHubin asiantuntijoiden oma yrittäjätausta.
– Me StartHubissa työskentelevät asiantuntijat olemme itse taustoiltamme startup-yrittäjiä, joten tiedämme, miten vaikeaa startup-yrittäjän elämä voi olla. Olemme kolunneet omat sudenkuoppamme, siksi toivomme, että voisimme omalla kokemuksellamme auttaa uusia yrittäjiä helpommin menestymisen alkuun ja välttämään ne samat, meidän jo rämpimät kuopat, StartHubin perustaja ja projektinvetäjä, TKI-asiantuntija Mark Poutanen pohtii.
Avaimina kansainvälisyys ja liikeidean skaalautuvuus
Sparrauspalvelu, johon kirsikkana kakun päällä kuuluu vielä ilmainen työtila laitteineen, kalusteineen ja yhteyksineen, on noteerattu lahtelaisten startup-yrittäjien keskuudessa. Toiminnan alkumetreillä, keväällä 2020, korona aiheutti omat haasteensa, mutta silti mukaan löytyi heti suuri joukko Lahden seudun startup-yrityksiä.
Siitä lähtien hakemuksia yhteisön jäseneksi on tullut jatkuvasti, laajasti erilaisilta startup-yrityksiltä. Tällä hetkellä StartHubissa on mukana yhteensä noin 30 yritystä muun muassa kiertotalouden, robotiikan, peliteollisuuden ja tekoälyn aloilta.
Poutanen tähdentää, ettei hakijan tarvitse olla valmis yrittäjä. Opiskelija, jolla on takataskussaan piinkova yritysidea, on yhtä lailla tervetullut StartHub-yhteisöön.
– Tuore näkökulma, skaalautuvuus, kasvuhakuisuus sekä kansainvälisyyteen tähtääminen – ne ovat kriteerejämme. Olennaista on myös se, että yritys on sijoittunut tai suunnittelee sijoittumista Lahden seudulle.
Verratonta vertaistukea
Lahtelainen Sina Ghazi yrityksineen on erinomainen esimerkki siitä, kuinka StartHub-toiminta on edesauttanut Päijät-Hämeen startup-liiketoiminnan kansainvälistymistä. Projektinhallinnan konsultointipalveluita tarjoavan Innovategy Oy:n yrittäjä Ghazi haki StartHubin jäseneksi noin vuosi sitten, ja pääsi mukaan lähes saman tien. Hän kiittelee vuolaasti StartHubin mentorointi- ja sparrauspalveluita, jotka ovat olleet kansainväliselle kasvuyritykselle kultaakin kalliimpia.
– Olen iloinen veronmaksaja – tämän tason ilmaiset palvelut eivät todellakaan ole itsestäänselvyys, Ghazi toteaa.
Myös StartHubin sijainti saa Ghazilta kiitosta, sillä opiskelijoiden kanssa yhteisellä kampuksella toimiminen tekee verkostoitumisen tulevaisuuden ammattilaisten kanssa helpoksi.
Kaikista merkityksellisimmäksi Ghazi on kuitenkin kokenut sen yhteisön, jonka StartHub on hänelle tuonut.
– Uudet ystävät, StartHubin asiantuntijat ja toisten yrittäjien vertaistuki on ollut todella tärkeää niin liiketoimintani menestymisen kuin myös Lahteen kotiutumisen kannalta, hän pohtii.
Lahti valikoitui kotikaupungiksi ja Innovategy Oy:n toimipaikaksi tarkan harkinnan jälkeen. Ghazi teki ”Suomi-kiertueen” ja kävi läpi useita eri kaupunkeja. Lahden sijainti, ulkoilumahdollisuudet ja yhteisöllinen ilmapiiri tekivät päätöksen lopulta helpoksi.
– Tämä on pieni kaupunki suuren kaupungin ominaisuuksilla, jossa on lyhyet välimatkat ja luonto lähellä. Työmatkat ulkomaillekin onnistuvat helposti, kun lentokenttä on suhteellisen lähellä, hän luettelee.
Yhteistyöllä nostetaan esiin startup-kulttuuria
Poutanen tietää, mistä Ghazi puhuu, sillä samojen perusteluiden vuoksi myös moni muu startup-yritys on tehnyt päätöksensä sijoittua juuri Lahteen. Lisäkannustimena Poutanen muistuttaa, että Suomessa tuskin on toista paikkaa, jossa olisi yhtä paljon isoja eri alan teollisuusyrityksiä ja ennen kaikkea tehtaita, joissa prototyyppien testaaminen helposti onnistuu.
Samaan hengenvetoon Poutanen lähettää isot kiitokset niin kaupungille kuin myös Isku Oy:lle.
– Ilman heidän tukeaan StartHubin toiminnan käynnistäminen olisi ollut mahdotonta.
Tulevaisuudelta Poutanen toivoo entistä enemmän yhteistyötä Suomen yrityskiihdyttämöiden välillä. Tällä saataisiin nostettua Suomen startup-kulttuuria. Se olisi koko Suomen etu.
– Yhteistyö takaisi laajemmat verkostot kaikille sekä sen, että mahdollisimman moni idea saisi siivet, ja suomalaiset innovaatiot pääsisivät valloittamaan maailmaa.