Hyppää sisältöön

Alkuperätakuu takaa ekosähkön

Alkuperätakuu takaa ekosähkön

15.12.2021


Lumme Energian asiakaskokemuspäällikkö Sampo Luoto kertoo yrityksen ostavan ekonsähkön valituilta suomalaisilta tuottajilta, jotta asiakas saa varmuuden ostetun sähköenergian vastuullisesta alkuperästä.

Markkinoilla kuullaan usein myyntiväite, että toimitettava sähkö on ekosähköä. Kuluttajan on kuitenkin vaikea tietää, onko sähkö vastuullisesti tuotettua.


TEKSTI | ANTTI J. LAGUS KUVA | JOONA RAEVUORI

Sähkömarkkinoiden toimijat myyvät ja ostavat sertifioitua ekosähköä, joka on tuotettu vesi-, bio-, tuuli- tai aurinkovoimalla. Käytännössä näin tuotettu sähkö kuitenkin sekoitetaan jakeluverkossa ydinvoimalla ja kivihiilellä tuotettuun sähköön.

– On aivan mahdollista myydä ekosähköä, mutta kuitenkin tuottaa sähköä vain kivihiilellä ja maakaasulla. Lainsäätäjä on halunnut lisätä ekosähkön arvoa ja valvoa sen markkinointia alkuperätakuukaupalla. Pörssissä myydään sähkön alkuperän takaavia sertifikaatteja, Lumme Energian asiakaskokemuspäällikkö Sampo Luoto kertoo.

Alkuperätakuu on Luodon mielestä hyvä asia. Sen avulla nostetaan uusiutuvaa ja ekologista tuotantoa. Luoto vertaa sertifikaattijärjestelmää oluen tuotantoon, jossa tavallista olutta tuottava panimo tekisi neljä laatikollista olutta sadalla eurolla. Sertifioitua luomuolutta tekevän panimon neljä laatikollista puolestaan maksaisi enemmän, esimerkiksi 102 euroa. Isompi oluen tuottaja voisi ostaa pörssistä alkuperätakuun luomuoluesta, sekoittaa luomuoluen oman oluensa joukkoon ja myydä sertifikaattia vastaavan summan luomuoluena.

Kuluttajan näkökulmasta sähkömarkkinoiden toimintaa hämärtää kauppatapojen lisäksi myös sähköpörssi. Todellisessa sähköverkossa siirrettävä sähköenergia saa hetkittäisestä kulutuksesta ja tulevaisuuden odotuksista riippuvan hintansa abstraktissa sähköpörssissä.

Alkuperätakuiden hinta elää

– Myös alkuperätakuiden hinta seuraa markkinakehitystä. Kuluneena kuivana kesänä vesisähkön hinta nousee, kun taas esimerkiksi viime vuoden sateiden jälkeen vesisähkö oli edullisempaa, Luoto kertoo.

Lumme Energia ostaa ekosähkönsä takuut etuosto-oikeudella valituilta suomalaisilta tuottajilta. Näin tuetaan Luodon mukaan suomalaista uusiutuvaa tuotantoa. Sähköpörssistä ostettua sekasähköä voidaan Suomessakin vihertää ulkomailta ostetuilla alkuperätakuilla, mutta Lumme Energia haluaa kehittää yhteistyötä suomalaisten tuottajien kanssa.

Aurinkosähkö yleistyy

Lumme Energia toimittaa tarpeen mukaan kasvatettavia aurinkosähköjärjestelmiä avaimet käteen -periaatteella. Aurinkoenergia tarjoaa huimat mahdollisuudet myös Suomen leveysasteilla. Aurinkopaneelien hinta on laskenut jatkuvasti ja niiden kapasiteetti on kehittynyt eksponentiaalisesti. Luoto kehottaa olemaan hereillä, sillä tuotannon varastointi on luultavasti muutamassa vuodessa ratkaistu ongelma.

Luodolla on kuitenkin vastaus sähkön alkuperän selvittämiseen liittyvään ongelmaan.

– Esimerkiksi vatkainta pyörittävä sähkö on yksinkertaisesti voimaloiden tuottaman sähkön sen hetkinen keskiarvo. Suosimalla suomalaisten uusiutuvien ja ekologisten voimaloiden alkuperätakuita varmistetaan, että puhtaan energian merkitys poliittisessa päätöksenteossa ei ainakaan vähene.

– Vielä kun saataisiin sähköautoille oikeasti merkitsevät verohelpotukset. Meillä on oma sähköautojen latausverkosto eikä siellä kamalasti jonoja näy, Luoto naurahtaa.

Lumme Energia on perustanut asiakaspaneelin, johon kuuluu 2500 henkilöä. Paneelista haetaan tietoa muun muassa siitä, mikä on kuluttajalle oikeasti merkityksellistä energiayhtiön vastuullisuudessa.

Haku