Hyppää sisältöön

Alihankintaa lähellä asiakasta

Alihankintaa lähellä asiakasta

28.02.2023

Elektromekaniikan teollisuuspalveluihin erikoistununeen Fineltecin kehittämän alihankintamallin avulla kotimainen alihankinta saadaan hintakilpailukyvyssä aasialaisten yritysten tasolle.

Fineltec Oy haluaa tuoda elektromekaniikan alihankintaverkostoihin uudenlaisen ekosysteemiin perustuvan toimintamallin, joka on sekä laadukas että tehokas.

TEKSTI | TUOMAS I. LEHTONEN   KUVA | FINELTEC

Elektroniikkatuotteiden alihankinta on valunut viime vuosikymmenien saatossa Aasiaan, erityisesti Kiinaan. Elektromekaniikan teollisuuspalveluihin erikoistuneen Fineltecin avainhenkilöt alkoivat kuitenkin nähdä ennusmerkkejä muutoksesta 2010-luvun lopulla.

– Havaitsimme globaalia alihankintamarkkinaa vaanivat poliittiset ja logistiset riskit, jotka korostuivat pandemian ja sodan myötä. ESG-kriteerien näkökulmasta alkoi myös olla kestämätöntä laivata tuotteita toisella puolen maailmaa sijaitsevista tuotantolaitoksista, kertoo Fineltecin toimitusjohtaja Jari Häkkinen

Fineltecillä uskottiin, että tuomalla alihankinta lähemmäs asiakasta, voitaisiin näitä haasteita hallita entistä paremmin. 

– Meidän piti kuitenkin kehittää malli, joka toisi meidät myös hintakilpailukyvyssä aasialaisten yritysten tasolle, Häkkinen jatkaa.

Räätälöidyt lisäpalvelut parantavat kilpailukykyä

Ratkaisu dilemmaan löytyi yhteistyöstä. Vuonna 2021 tehtyjen yritysjärjestelyjen myötä Fineltec Oy liittyi osaksi kotimaista Genera Group -konsernia. Fineltecin liiketoimintayksikön johtajan Sampo Pihlin mukaan tämä oli alkusysäys yritysten tiiviiseen yhteistyöhön perustuvan ekosysteemin ja asiakkaille uudenlaista lisäarvoa tuovan alihankintamallin kehittämiselle. 

– Tarjoamme tuotantopalvelun lisäksi asiakastarpeeseen räätälöityjä lisäpalveluita avaimet käteen -ratkaisuina. Voimme tehdä tuotesuunnittelua, hoitaa tuotteiden kokoonpanon, pakkaamisen ja toimitukset sekä tarjota tuotteiden elinkaaripalveluita. Toki meiltä saa tavanomaista alihankintaakin, mutta laajempi palvelutarjontamme lisää niin asiakasyrityksen kuin meidänkin kilpailukykyä, Pihl sanoo. 

Fineltec voi tarjota aloittaville yrityksille apua esimerkiksi strategiseen suunnitteluun, laatuprosesseihin ja tuotekehitykseen.

Fineltecin hintakilpailukykyyn vaikuttavat osaltaan myös valmistusvolyymit. Suurten suomalaisten teollisuusasiakkaiden ohella Fineltecin valmistamia ratkaisuja käyttävät myös Genera Groupin omat brändituotteita valmistavat yhtiöt. Ne käyttävät noin 40 prosenttia Fineltecin koko alihankintakapasiteetista.

– Voimme tarjoa asiakkaillemme merkittäviä mittakaavaetuja silloinkin, kun toimituserät ovat pieniä. Siksi olemme hyvä kumppanivaihtoehto niin isoille yrityksille kuin pienille startupeillekin. Voimme tarjota aloittaville yrityksille apua esimerkiksi strategiseen suunnitteluun, laatuprosesseihin, tuotekehitykseen sekä tilaustoimitusprosessin kokonaisvaltaiseen hallintaan, Häkkinen luettelee.

Läpinäkyvää toimintaa

Fineltecin tekemisen ytimessä on ekosysteemi, joka rakentuu Genera Groupiin kuuluvista teollisuuspalveluita tuottavista yrityksistä ja asiakasyrityksistä. Tähän ekosysteemiin ovat Häkkisen ja Pihlin mukaan tervetulleita myös uudet alihankintaa harjoittavat konepajayritykset, joilla on erikoisosaamista joltakin erikoissektorilta tai haasteita toisaalla, kuten ESG-alueella.

Ekosysteemin toiminta perustuu avoimeen ja läpinäkyvään toimintaan, luottamukselliseen yhteistyöhön sekä toimijoiden älykkääseen työnjakoon. 

– Toimimme avoimen hinnoittelun periaatteella. Se mahdollistaa asiakkaillemme täyden läpinäkyvyyden prosessiimme ja kulurakenteeseemme. Liiketoiminnasta saamamme voitto perustuu asiakkaan saamaan, todelliseen lisäarvoon, Pihl valaisee.

Fineltecin kehittämä uudenlainen toimintamalli vaatii myös asiakasyritykseltä sitoutumista yhteisiin arvoihin ja halua tiiviiseen yhteistyöhön. Fineltecin toimintaprosessin perin pohjin tuntevien asiakkaiden vastuulla on antaa reaaliaikaista palautetta toiminnan vahvuuksista ja kehityskohteista. Tämä palaute tukee osaltaan Fineltecin ketterää kehitystä ja antaa sille mahdollisuuden tuottaa asiakkailleen jälleen uutta lisäarvoa. 

– Uuden toimintamallin kehitys ja jalkauttaminen vaatii jatkuvaa hereillä oloa. 2020-luvulla tapahtunut globaalien riskien realisoituminen ja asiakkaidemme kiinnostus alihankintamalliamme kohtaan ovat kuitenkin jo osoittaneet, että olemme oikealla tiellä, Häkkinen kertoo.

Fineltecin asiakaskunta koostuu pääasiassa kotimaisista teollisuusyrityksistä. Asiakkaina on esimerkiksi medikaalilaitteita valmistavia sekä puolustusteollisuuden parissa toimivia yrityksiä. 

Vuonna 1994 perustettu Fineltec työllistää lähes 100 työntekijää, ja sen päätoimipaikka on Suomessa. Yritys on osa kotimaista Genera Group -konsernia, jonka liikevaihto oli vuonna 2022 noin 17 miljoonaa euroa. Vuonna 2023 liikevaihdon odotetaan nousevan merkittävästi.

Haku