Akut täyteen purjehtimalla

Tasainen sähköntuotanto on ongelmallista etenkin purjehtiessa. Remoran Oy kehitti ratkaisuksi hydrogeneraattorin.
TEKSTI | PEKKA SÄILÄ KUVA | MIKKO PÄÄKKÖNEN
Purjeveneellä koko päivä vesillä voi olla nautinnon lisäksi haaste, etenkin energiansaannin kannalta. Virtaa akkuihin pitäisi saada, jotta matkalla tarvittava sähkölaitteisto – kuten jääkaappi ja navigointilaitteisto –toimisivat moitteettomasti. Diesel-moottorin käyttäminen lataukseen ei ole ympäristöystävällistä, saati kuulu purjehduksen henkeen. Uusiutuvaa energiaa hyödyntäviä vaihtoehtoja on toki tarjolla, mutta aurinkopaneelit vievät liikkumistilaa ja tuuligeneraattorin hurina aiheuttaa äänihaittaa.
– Ajatus vesivoimalla toimivan hydrogeneraattorin kehittämisestä lähti omakohtaisista kokemuksista purjehduksessa. Kehitimme laitteen ensin omaan käyttöön, mutta alusta asti tähtäsimme myös kaupalliseen tuotantoon, kertoo hydrogeneraattoreita valmistavan Remoran Oy:n toimitusjohtaja Samuli Aura.
Wave 3 -hydrogeneraattorin toimintaperiaate on yksinkertainen: laite tuottaa uusiutuvaa sähköä purjeveneen liikkuessa. Evämäinen ulkoyksikkö kiinnitetään veneen perään asennuskiskolla. Sähköenergiaa tuottava generaattori on kiinni evässä, jonka kulman ja pituuden säädöt auttavat sovittamaan sen useimpiin veneisiin helposti.
Veneen liikkuessa generaattorin turbiini pyörii ja tuottaa sähköä.
Remoran Oy:n toimitusjohtaja Samuli Aura
Veneen liikkuessa hydrogeneraattorin turbiini pyörii veden virtauksen vaikutuksesta ja pyörittää generaattoria, joka tuottaa sähköä. Viiden solmun nopeudessa turbiinin tuottama nimellisteho on noin 100 wattia. Kuudessa solmussa saadaan jo 150 wattia tehoa.
Helppo asentaa ja käyttää
Hydrogeneraattorin tuottama sähkö johdetaan elektroniseen laturiin, joka puolestaan muuntaa sähköenergian veneen akuille sopivaan 12 tai 24 voltin muotoon. Samalla laturi huolehtii akun oikeasta lataustasosta, eikä ylilatautumista pääse tapahtumaan. Vaikka akut täyttyisivät, jatkaa laturi sähkön tuottamista veneen sähkölaitteiden tarpeisiin koko purjehduksen ajan.
– Kun purjehduspäivän jälkeen rantautuu satamaan, ovat akut täyteen ladattuina, eikä virransaannista tarvitse ottaa stressiä. Hydrogeneraattori riittää useimmissa tapauksissa kattamaan koko veneen sähköntarpeen, mutta esimerkiksi aurinkopaneelit ovat erinomainen fossiilivapaa energianlähde hydrogeneraattorin rinnalla, Aura toteaa.
Hydrogeneraattori on helppoa liittää veneen olemassa olevaan sähköjärjestelmään, eikä laitteisto tarvitse toimiakseen huoltamista. Pelkkä pintapuolinen puhdistus riittää. Hydrogeneraattori on suunnattu erityisesti tavallisille purjehduksen harrastajille, vaikka on muutama Atlantin ylittäjäjäkin laitetta testannut ja todennut sen erittäin toimivaksi ratkaisuksi myös rankemmissa olosuhteissa.
– Hydrogeneraattoria käyttämällä purjehtiessa tuotetaan ilmaista ja fossiilivapaata energiaa, Aura kiteyttää.