Hyppää sisältöön

Akustiikka hallintaan yhdellä hipaisulla

Akustiikka hallintaan yhdellä hipaisulla

15.06.2021

Idea-Puu Oy:n projektipäällikkö Rami Piipposen mukaan KAIKUA-järjestelmää ohjataan nopeasti ja kätevästi etänä, joko mobiililaitteelta tai PC:ltä.

Suomalainen Idea-Puu Oy on tuomassa markkinoille innovaation, jolla akustiikkaa voi säätää etänä ja yksilöllisesti aina tilan ja tilanteen mukaan.

Teksti Ritva-Liisa Sannemann  Kuva Idea-Puu Oy

Vihdissä toimiva puusepäntehdas Idea-Puu on sisustanut julkisia tiloja pian 40 vuotta. Aimo Schroderuksen perustama yritys on tehnyt pääasiassa erikoiskalusteita sekä akustiikkaan liittyviä sisustustöitä ympäri Suomea, erityisesti pääkaupunkiseudulla. Yrityksen käsialaa nähdään muun muassa keskustakirjasto Oodissa, Musiikkitalossa ja Kansallisoopperassa

Muutama vuosi sitten Idea-Puun tiimi ryhtyi kehittämään entistä parempaa akustista tuotetta.

– Tein esiversion, josta tuli kannustavaa palautetta ammattilaisilta. Tuotetta jatkojalostettiin ja nyt olemme valmiita tuomaan KAIKUA-akustiikkaratkaisun markkinoille, kertoo yrityksen projektipäällikkö Rami Piipponen.

KAIKUA on perinteisistä ratkaisuista poikkeava tuote. Siinä yhdistyvät heijastavat, hajottavat ja vaimentavat elementit, ja sitä voidaan ohjata etänä. Idea-Puulla on keksinnön patentti hallussaan.

Nopea säätö hennosta heviin

Avoimissa tiloissa ongelmana on usein jälkikaiunta-aika, jota hallitaan erilaisilla ääntä vaimentavilla pinnoilla. Akustisten paneeleiden puutteena on, ettei niitä ole mahdollista muokata nopeasti vastaamaan erilaisia äänen kantavuuksia.

– Jos musiikkisalissa esiintyy ensin pieni tyttö ja sen jälkeen hevibändi, kestäisi käsisäätöisten elementtien kääntäminen puolitoista tuntia, Piipponen valaisee.

Tuotteen akustiikkaseinät ovat säädettävissä parissa kymmenessä sekunnissa sovelluksen kautta tietokoneelta tai mobiililaitteelta. Jälkikaiunta saadaan haltuun helposti, nopeasti ja yksilöllisesti.

ONGELMANA avoimissa tiloissa on useimmiten jälkikaiunta-aika.

Säästää ja tuo tilaa

KAIKUA-tuotteen kehittely on vaatinut akustiikan, elektroniikan ja tietotekniikan osaajien yhteistyötä. Parhaiten ratkaisu tulee oikeuksiinsa julkisissa tiloissa kuten musiikkisaleissa, monitoimitaloissa ja musiikkistudioissa, joissa äänisäädön ammattilaiset työskentelevät. 

Säätömahdollisuuden ansiosta tuote soveltuisi hyvin myös musiikkioppilaitosten opetustiloihin, jolloin samassa huoneessa voitaisiin soittaa harppua kuin rumpujakin. Sama joustavuus koskee musiikkistudioiden äänitystilanteita.

Ratkaisu vähentäisi tilan tarvetta ja toisaalta toisi lisää tilaa esimerkiksi konserttisaleihin, sillä elementit ovat paksuudeltaan vain 26 senttiä, kun perinteiset akustiikkaseinät vaativat metrin syvyyden.

KAIKUA-elementit ovat kuin pieniä kaappeja, joilla on korkeutta 120 senttiä ja leveyttä 60 senttiä. Sisäeristeenä käytetään PET-kierrätysmateriaalia, joka on pölyämätöntä ja päästötöntä.

– Elementit on helppo asentaa, purkaa ja siirtää, Piipponen vinkkaa musiikkialan tekijöille, joiden studiot saattavat vaihtua tiuhaan.

Idea-Puu tähtää tuotteellaan kotimaan markkinoiden lisäksi Keski-Eurooppaan, jossa suuret konserttisalit ovat jo osoittaneet kiinnostusta. Tuotteesta hyötyvät erityisesti äänisuunnittelijat, joilla on työn alla saneerauskohteita tai uudisrakennuksia. Tuote on liisattavissa määräaikaisella sopimuksella.

Haku