Akkupalojen riskit ovat kasvaneet merkittävästi

Katukuvissa yleistyneisiin sähköpyöriin, -potkulautoihin ja -autoihin liittyy vaiettu turvallisuusriski. Litiumioniakuilla toimivat laitteet ovat vaurioituessaan räjähdysherkkiä.
Teksti Mari Korhonen Kuva Joona Raevuori
Akkuteknologian kehittyminen tehokkaammaksi on lisännyt niiden riskiä syttyä palamaan. Nykyisin kaikissa sähkölaitteissa matkapuhelimista sähköautoihin käytettäviin litium- ja litiumioniakkuihin liittyy paloturvallisuusriski, mikäli ne ovat vaurioituneet käytössä. Osumaa ottanut akku voi latauksen yhteydessä syttyä räjähdyksenomaisesti palamaan. Tämän vuoksi akkujen latausolosuhteisiin tulisi kiinnittää erityistä huomiota.
– Viallinen akku on suuri turvallisuusriski, sillä palava akku on äärimmäisen vaikea sammuttaa. Pelkästään vettä päälle kaatamalla palo ei lakkaa, vaan laite on upotettava kokonaan veden alle ja siltikin palamisprosessi jatkuu vielä pitkään, DENIOS Finlandin maajohtaja Antti J. Makkonen kertoo.
Laitteen akku voi olla vaurioitunut, vaikka se näyttäisi ulospäin täysin ehjältä.
– Sisäisiä vaurioita ei silmämääräisesti näe. Käytännössä kolhun saanut litium- tai litiumioniakku tulisi hävittää käyttökelvottomana, vaikka se vaikuttaisi vielä toimivan normaalisti, Makkonen sanoo.
Erityisesti sähköpyörien ja sähköpotkulautojen kohdalla tilanne on haasteellinen, sillä laite voi saada kolhuja helposti parkissa ollessaan käyttäjän huomaamattakin.
– Lisäksi niiden suuri akkukoko tekee palosta huomattavasti matkapuhelimen syttymistä suuremman turvallisuusriskin.
- Litium- ja litiumioniakut ovat pääsääntöisesti kaikissa nykypäivän laitteissa käytössä olevia tehokkaita akkutyyppejä.
- Akkuja on käytetty jo pitkään muun muassa tietokoneissa, puhelimissa ja mobiililaitteissa.
- Viime aikoina markkinoille on tullut laitteita, joissa käytetään kookkaita, jopa usean kilon painoisia Li-ion-akkuja.
- Vaurioituneeseen Li-ion-akkuun liittyy paloturvallisuusriski erityisesti latauksen yhteydessä.
Riskien ehkäiseminen
Akkulaitteiden yleistyminen lisää akkupalojen riskiä katukuvan- ja kotiolosuhteiden lisäksi myös kaikilla työpaikoilla toimialalasta riippumatta. Elokuussa Suomessa uutisoitiin kahdesta peräkkäisestä vaaratilanteesta. Akkupalot ovat yleistyvä ilmiö meillä ja maailmalla.
– Hiljattain media uutisoi Kauppakeskus Iso-Omenan evakuoinnista, kun sen huoltotiloissa sijainneet telelaitteiden vara-akut ylikuumenivat. Heti perään uutisoitiin kerrostaloasunnossa latauksessa olleen sähköpotkulaudan räjähdysmäisestä palosta. Laitteen palavat ja sulavat osat lensivät laitteen omistavan nuoren päälle, joka kiidätettiin vammoineen sairaalahoitoon. Pyörien luvatussa maassa Hollannissa puolestaan on raportoitu lukuisista sähköpyöräliikkeiden paloista, Makkonen antaa esimerkkejä akkujen yleistyvistä paloturvallisuusriskistä.
Vaara on todellinen, mutta lainsäädäntö laahaa jäljessä.
– Esimerkiksi riskialttiiden kemikaalien ja kaasujen varastointiin on olemassa tarkat viranomaisohjeistukset, mutta akkupaloihin varautuminen on puutteellista ja vailla vastaavanlaista sääntelyä, vaikka riski on yhtä suuri.
Markkinoille on tullut viime aikoina paljon laitteita, joissa käytetään kookkaampia, jopa usean kilon painoisia akkuja. Tehokkaan akkutyypin paloturvallisuusriski on suurempi, mitä isompi akku laitteessa on kyseessä. Riski kasvaa entisestään, jos laitteessa on suuri kolhiintumisen vaara, kuten polkupyörissä ja potkulaudoissa.
Turvallinen lataus
Akkupalojen aiheuttama turvallisuusriski on ennaltaehkäistävissä asianmukaisilla latausolosuhteilla.
– Akkuja tulisi ladata vain niille suunnitellussa paloturvallisessa tilassa, joko palosuojatussa huoneessa tai akkujen lataukseen tarkoitetussa paloturvakaapissa tai -kontissa.
Litiumakkujen paloturvalliseen lataamiseen ja varastointiin erikoistunut DENIOS tuo maahan paloturvallisia latauskaappeja ja valmistaa Suomessa paloturvalliset latauskontit useassa eri kokoluokassa. Alan markkinajohtajan tuotteet ovat tutkitusti turvallisia ja suosittuja muun muassa viranomaiskäytössä.
– Latauskaappeja on tarjolla lukuisiin eri käyttötarkoituksiin, esimerkiksi lukollisessa kaapissa voi ladata sähköpyörän akkua vaikkapa työpaikalla. Lisäominaisuutena kaapin valvontajärjestelmä lähettää hälytyksen puhelimeen, jos jotain tavallisuudesta poikkeavaa ilmenee, Makkonen kertoo.