Hyppää sisältöön

Aivot latautuvat luonnossa

Aivot latautuvat luonnossa

21.05.2021

Luontokeskus Haltian Lataa aivosi luonnossa -näyttelyn lenkki huipentuu lopuksi näköalalavalle, josta on avarat näkymät Nuuksion metsiin ja järvelle. 

Luonnon hyvät vaikutukset näkyvät nopeasti terveydessä. Mieli rauhoittuu ja virkistyy itsestään luonnossa.

Teksti Suomen Luontokeskus Haltia  Kuva Luontokeskus Haltia

Luonto on täynnä virikkeitä ja kutsuu aikuisenkin leikkimään. Luonto tekee aivoillemme hyvää. Milloin viimeksi tasapainoilit rantakivillä tai puunrungolla? Loikitko poluilla joskus kivien ja juurien päällä? Ja kukapa ei nauttisi pitkospuista. Luonto tsemppaa meitä käyttämään tasapainoamme, jolloin tasapainoaisti kohenee. Samalla silmät pääsevät töihin, kun tarvetta kolmiulotteisuuden hahmottamiseen on valtavasti enemmän kuin tasaisia katuja tai lattioita kävellessä.

Aisteille lisää töitä

Usein sormet pyörivät päivästä toiseen lähinnä koneen näppäimistöllä tai puhelimen näytöllä. Silmät tuijottavat eri kokoisia näyttöjä, korvia turruttaa liikenteen tai sähkölaitteiden hurina. 

Luonnossa voi palata aisteineen sellaiseen ympäristöön, mitä varten ne ovat kehittyneet alunperin. Silmiä voi lepuuttaa metsässä, vedessä tai horisontissa. Voi kuunnella tuulta ja luonnon äänimaailmaa sekä antaa käsien tuntea luonnon materiaaleja. 

Sienien ja marjojen poimiminen tuntuu mukavalta, ja erilaisten pintojen kuten käpyjen, kivien tai kaarnan tunnustelu tekee hyvää. Luonnossa voi myös päästää luovuuden valloilleen ja askarrella jotakin. Esimerkiksi syksyn lehdistä voi luoda taideteoksia. Myös kivistä, kävyistä ja oksista voi rakennella erilaisia pienoismaailmoja.

Luonnolla on meihin tutkitusti rauhoittava ja verenpainetta laskeva vaikutus, mutta jokainen on varmasti huomannut, että yhdenlainen maisema, keli tai vuodenaika saattaa tuntua meistä henkilökohtaisesti vielä merkittävästi ihanammalta kuin jokin toinen.

Yhden rauhoittava ja ehdoton suosikki mielenmaisema löytyy mereltä, toisen metsästä, kolmas suuntaa suolle ja neljäs tuntureille. Yksi kavahtaa pimeyttä ja toinen saa siitä voimaa. Omaa mielenmaisemaa kannattaakin pysähtyä tutkimaan ja miettimään. 

Esi-isillemme tuli on ollut selviytymisen elinehto. Nuotion äärelle on kokoonnuttu kautta aikain siitä lähtien, kun ihminen oppi hallitsemaan tulta. Tulen äärellä on lämmitelty, kuivateltu, aterioitu, levätty, vaihdettu kuulumisia ja oppeja sekä pidetty hauskaa ja laulettukin. Nuotiotuli kerää meitä luontaisesti yhteen ja sen äärellä luodaan muistoja. Ihminen on hyvin sosiaalinen olento ja terveytemme kannalta onkin tärkeää, että emme koe olevamme yksinäisiä. 

Rauhallinen hetki nuotion äärellä kuuluukin olennaisesti retkikulttuuriimme yhä tänä päivänäkin ja on monelle koko retken kohokohta. Aktiivisen retkipäivän keskellä tai päivän päätteeksi tuli antaa jokaiselle myös mahdollisuuden pieneen pysähtymiseen.

LUONTO tekee hyvää kaikille, se rauhoittaa mieltä ja laskee verenpainetta.

Vinkkejä ja inspiraatiota 

Suomen luonto- ja retkeilykeskus Haltiassa vappuna 2021 avautunut Lataa aivosi luonnossa -näyttely johdattaa katselijan muun muassa sienestämään, katselemaan mielenmaisemaa, aistimaan luonnon tuoksuja, lähtemään oikealle luontopolulle sekä kaiken tämän kautta ymmärtämään, miten kokonaisvaltaisesti luonto meitä oikeastaan helliikään. Näyttely antaa tiedon lisäksi vinkkejä ja inspiraatiota siihen, kuinka jokainen meistä voi esimerkiksi aktivoida aistejaan luonnossa aiempaa tiedostavammin.

Kierroksen päätteeksi voi suunnata suoraan läheiselle luontopolulle mietiskelemään näyttelyn antia ja siellä saatuja tietoja sekä vinkkejä. Luontopolku kulkee Nuuksion järviylängön komeassa maastossa kauniin, kallioisen vanhan metsän keskellä. Kyseessä on esteetön reitti, joka on kuljettavissa myös lastenrattaiden sekä pyörätuolin kanssa. Reitti huipentuu esteettömälle näköalalavalle, josta on kauaskantoinen näkymä Nuuksion Pitkäjärvelle ja kumpuileviin metsiin. Luonto tekee hyvää kaikille, eikä sen vaikutuksista nauttiminen ole kiinni fyysisestä kunnosta. 

Näyttelykokonaisuus on toteutettu yhdessä Aivoliitto ry:n ja Folkhälsan rf:n kanssa.

Kuvataiteilija Vappu Rossin suunnittelema Aivopuu yhdistää luonnon ja aivot.

Haku