Hyppää sisältöön

Aito puulattia, joka kestää elämää

Aito puulattia, joka kestää elämää

7.09.2023

Bjelinin kovetetut puulattiat ovat ekologisia ja niiden raaka-aineena on käytetty FSC- sertifioitua puuta, jota pystytään hyödyntämään 100-prosenttisesti tuotannossa.

Ruotsissa kehitetty kovetettu puulattia soveltuu mainiosti lapsi- ja lemmikkiperheisiin. Se kestää rajutkin leikit, eikä ole moksiskaan koiranpentujen ”vesivahingoista”.

TEKSTI tuomas i. lehtonen | kuva bjelin finland

Moni suomalainen haluaisi kotiinsa luonnonmukaisen ja jalan alla mukavalta tuntuvan parketin. Usein puulattia jää kuitenkin valitsematta vahingoittumisherkkyytensä vuoksi. Bjelin Finland Oy:n toimitusjohtaja Tiina Hämäläisen mukaan Bjelinin puulattian valinnassa ei kuitenkaan tarvitse arkailla. 

– Kovetetut puulattiamme ovat helppohoitoisia, vedenkestäviä ja 3–5 kertaa perinteisiä lautaparketteja kovempia. Siksi myönnämme niille 30 vuoden puhkikulumattomuustakuun kotitalouskäytössä. Lisäksi kovetetun puulattian käyttö- ja paloturvallisuus on erittäin korkea ja siinä yhdistyvät kaikki puulattian hyvät ominaisuudet, kuten lämpimyys ja kopisemattomuus.

Kovetettu puulattia soveltuu olo- ja makuuhuoneiden ohella myös keittiöön ja eteiseen. Sitä voidaan hyödyntää myös julkisissa tiloissa, kuten ravintoloissa, hotelleissa, toimistoissa ja vaateliikkeissä. Koska lattiamateriaalin kosteuseläminen on erittäin vähäistä, siitä voidaan asentaa jopa 25 metriä pitkiä ja 625 neliön kokoisia yhtenäisiä lattiapintoja ilman liikuntasaumoja. 

Huipputuote ei maksa maltaita

Kovetetut puulattiat on kehittänyt Bjelin Finlandin kanssa samaan konserniin kuuluva ruotsalainen Välinge Innovations AB. Yrityksen perustajat tunnetaan monista lattiainnovaatioistaan, muun muassa lukkopontista ja maailman ensimmäisestä laminaattilattiasta. 

Hämäläinen kertoo kovetetun puulattian kestävyysominaisuuksien perustuvan Välingen patentoimaan puunkovettamis- eli Woodura-teknologiaan. Kovetetun puulattian kerrokset kiinnitetään toisiinsa puristamalla ja kuumentamalla ilman liimaa, muovia tai fossiilisia ainesosia. 

– Kovetetut puulattiamme ovat täysin luonnollisia ja ekologisia. Käytämme raaka-aineena FSC-sertifioitua puuta, jonka pystymme hyödyntämään 100-prosenttisesti tuotannossamme. Pystymme valmistamaan samalla raaka-ainemäärällä kymmenen kertaa enemmän kovetettua lattiaa kuin perinteisen lautaparketin valmistuksessa. Tästä syystä olemme voineet asettaa lankkulattioidemme suositusneliöhinnat 50–80 euron haarukkaan. Se on puolet tai kolmannes vastaavanlaisten laadukkaiden parkettilankkutuotteiden hinnasta, Hämäläinen arvioi.

Uusia trendejä luomassa

Bjelinin lankkumallistossa on saatavana runsaasti erilaisia värivaihtoehtoja valkoisesta tummanruskeaan ja -harmaaseen. Mattalakattujen lankkujen ohella tarjolla on myös öljyttyjä ja harjattuja vaihtoehtoja. Hämäläinen kuvailee malliston värimaailmaa pohjoismaisen raikkaaksi ja kuulaaksi. Pintamateriaalivaihtoehdot ovat tammi, saarni ja pähkinäpuu. 

– Välingellä on oma design-osastonsa, joka seuraa tarkasti maailman trendejä. Monesti olemmekin onnistuneet tuomaan lautalattioiden trendivärit ensimmäisenä markkinoille. Viime vuonna myimme Suomessa noin 100 000 neliötä lattiaa, ja asiakkailta saamamme palaute on ollut erittäin hyvää. Tuotereklamaatioiden määräkin on jäänyt konsernissamme alle yhden prosentin, Hämäläinen iloitsee.

Bjelinin puulattioita myyvät K-Rauta, Stark, Värisilmä, Prisma Rauta ja monet parketteihin erikoistuneet erikoisliikkeet. Myös monet uudiskohteita tekevät rakennusliikkeet ovat valinneet kohteisiinsa Bjelinin lattian. Kovetettuja puulattioita on mennyt myös julkitilakohteisiin.

Haku