Hyppää sisältöön

Ainutlaatuinen tuoretofu syntyy taitavalla käsityöllä

Ainutlaatuinen tuoretofu syntyy taitavalla käsityöllä

5.09.2023

Perheyrittäjät Ha Hoang ja hänen äitinsä Mem Vu valmistavat maukasta vietnamilaistyylistä tuoretofua käsityönä – äidin omalla reseptillä.

Mama Mem’s valmistaa vietnamilaistyylistä tuoretofua. Tekemistä ohjaa filosofia, jossa ruoanlaiton helppous ja herkullisuus ovat valttia.

TEKSTI maisa lampinen | kuva sanni hirvonen

On vuosi 2016. Energiatekniikan diplomi-insinööri ja VTT:n tutkija Ha Hoang haaveilee alanvaihdosta. Samalla hänen äitinsä, Mem Vu, tarjoilee itse valmistamaansa tofua ystävilleen. Illallisvieraat ihastuvat makuun ja pyytävät saada käyttää sitä ravintolassaan. Tofun suosio jatkuu, sillä asiakkaiden kehut ovat ylistäviä.

– Maistatimme äidin tofua Ravintolapäivänä ja veimme sitä ravintoloihin testattavaksi. Palaute oli niin positiivista, että aloimme kehittämään tuotteen ympärille yritystoimintaa. Näin syntyi vietnamilaistyylistä tuoretofua valmistava Mama Mem’s – ja minulle kaipaamani uusi urapolku, Hoang muistelee.

Yrittäminen ruoan parissa ei ole sattumaa, sillä ruoanlaitto on ollut Hoangin perheelle aina tärkeää. Ha kertoo ruokailun olleen jo lapsuudessa sosiaalinen tilanne, jossa perhe kokoontui yhteen ja vaihtoi kuulumiset. Hyvän ruoan tarjoaminen oli myös äidin ovela keino saada kavereiden kanssa menossa viihtyvät teini-ikäisetkin kotiin syömään. Hänellä oli myös tahto säilyttää vietnamilainen ruokakulttuuri perheessä.

– Vietnamilaisessa kulttuurissa lapsille opetetaan ruoanlaittoa jo nuorena. Kun osaa perusteet, tuttuja reseptejä voi helposti varioida mielensä mukaan. Mama Mem’sin taustalla oleva ruoanlaiton filosofia kannustaa karistamaan ajatuksen siitä, että kokkaaminen on työlästä.

Hoangin mielestä tofusta ei aina tarvitse tehdä aasialaista ruokaa. Koostumukseltaan pehmeän silken-tofun ja kiinteämmän tofun väliin asettuvasta Mama Mem’sin tuoretofusta voi tehdä mitä vain.

– Kun kokkaa tofulla, vain mielikuvitus on rajana. Kukaan ei päätä miltä tofun tulisi maistua tai mihin ruokalajeihin se kuuluu. Nettisivuillamme on paljon reseptejä, joissa tofu ja suomalainen makumaailma yhdistyvät, Hoang kannustaa.

Mausta ei tingitä

Yleensä tofu valmistetaan teollisesti ja pitkän säilyvyyden ehdoilla, mikä heikentää sen makua ja koostumusta. Vietnamilaisen perinteen mukaisesti valmistetussa tofussa säilyvyys on toissijaista laadulle. Mama
Mem’s panostaakin autenttisuuteen ja käyttää tofussaan ainoastaan luomusoijapapuja, vettä, suolaa ja suomalaista luomuetikkaa. Säilöntä- ja lisäaineita ei tarvita.

– Emme takaa pitkiä säilytysaikoja, sillä haluamme tarjota mahdollisimman tuoretta luomutofua. Teollistetut valmistustavat ovat kustannustehokkaampia, mutta me emme tingi tuoreesta mausta. Suomessa kukaan muu ei tee tofua kuten me.

Tofuvaihtoehdoista kannattaa valita Mama Mem’s, mikäli arvostaa hyvää makua sekä vastuullisesti hankittuja luomuraaka-aineita. Hoang muistuttaa, että tofua kannattaa ajatella muunakin kuin pelkkänä proteiinin lähteenä:

– Tofu on tofua, ja sitä kannattaa syödä jo pelkästään sen maun takia. Mama Mem’sin käsityönä tehty tuoretofu on niin maukasta, että sitä voi nauttia paketista sellaisenaan.

Kuluttajille Mama Mem’sin tuoretofua on saatavilla Keskon ja Ruokaboksin valikoimista. Pääkaupunkiseudun HoReCa-asiakkaiden tarpeisiin yritys voi toimittaa itse tavaraa joustavasti. Muualla Suomessa alan yritykset löytävät Mama Mem’sin Kespron tai Aimon tukkuliikkeistä. 

Haku