Ainutlaatuinen piharakentaja elävöittää tontin

Kivi- ja viherrakentamisen asiantuntija auttaa niin suunnittelussa kuin rakentamisessakin. Esteettinen ja toimiva piharatkaisu palvelee tontin omistajaa pitkään.
Teksti Elina Teerijoki Kuva Mikko Kuparinen
Hyvin suunniteltu ja huolellisesti toteutettu piha on rakennuksen käyntikortti. Rakentajan kannattaa valmistautua jo pohjatyövaiheessa myös pihaympäristön rakentamiseen, sillä huolellisesti suunniteltu ja rakennettu piha kestää jopa ihmisen eliniän.
– Toiveet, tarpeet ja realistinen käsitys budjetista ovat hyvät lähtökohdat ympäristörakentamiseen, Aalman Oy:n kivirakentamisen toimialajohtaja Mika Suhonen sanoo.
Aalman Oy tekee kivi- ja viherrakentamista monipuolisesti niin julkisiin rakennuksiin, taloyhtiöille, yksityisasiakkaille kuin vaativiin, perinnemenetelmin kunnostettaviin museokohteisiinkin. Aalman on toteuttanut muun muassa Jyväskylän Väinönkadun kiveykset, uuden sairaala Novan ympäristön kivi- ja vihertyöt, Jyväskylän Yliopistonkadun kivi- ja vihertyöt, Jyväskylän Puistokadun alkavat kiveystyöt sekä Seinäjoen vuoden 2016 asuntomessualueen kiveystyöt.
Eräs Aalmanin vahvuuksista on suurten kokonaisuuksien hallinta viher- ja kivirakentamisessa.
– Mitä suurempi kokonaisuus, sen parempi meille.
Oikeilla materiaalivalinnoilla voidaan vaikuttaa piharakentamisen kokonaisbudjettiin. Aalmanilla on vahva kokemus erilaisten materiaalien toimivuudesta eri kohteissa. Alueen lopullinen käyttötarkoitus ja sääolosuhteet vaikuttavat osaltaan myös materiaalivalintoihin. Kannattaakin pohtia, tuleeko pihasta käveltävä vai pitääkö sen kestää isollakin ajoneuvolla ajamista.
– Asiakas saa haluta ja toivoa, me etsimme toimivat ratkaisut ja kerromme, mitä ne maksavat. Hyvään lopputulokseen voi päästä monella eri tavalla, Suhonen sanoo.
Piha ja ympäristö kuntoon
- Jo pihaympäristöä suunniteltaessa kannattaa pohtia muun muassa sitä, tuleeko pihasta käveltävä vai pitääkö sen kestää eri kulkuneuvoja.
- Erilaisilla kivimateriaaleilla voi tehdä alueelle rajauksia, jotka ohjaavat liikennettä tai merkitsevät oleskelualueen.
- Pihaympäristön helppohoitoisuuteen sekä sen lopulliseen valmistumiseen voidaan vaikuttaa muun muassa tekemällä oikeat kasvivalinnat.
Korkeuserot tuovat ryhtiä piharakentamiseen
Pienestäkin alueesta saa enemmän irti ammattilaisen avulla. Muuri- ja porrasrakenteilla voi esimerkiksi vaikuttaa rinnetontin käytettävyyteen ja helppohoitoisuuteen.
Ympäristöä voi rajata muun muassa erilaisilla kivimateriaaleilla, ja valosuunnittelulla voidaan tehostaa pihan materiaalien pintoja. Esimerkiksi parkkialuetta rajaavaan muuriin voidaan integroida pihavaloja, sähkörasioita tai muita sähköä tarvitsevia ratkaisuja.
Etenkin yksityisasiakkailla tärkeä lähtökohta on se, halutaanko pihanhoitoon käyttää aikaa vai toivotaanko pihasta helppohoitoista.
– Vielä rakentamisen toteuttamisvaiheessa voidaan vaikuttaa muun muassa siihen, että ruohonleikkuusta tulee ratkaisevasti helpompaa, sanoo Aalmanin vihertöiden toimialajohtaja Pekka Ilén.
Kasvien kehityskaaret vaihtelevat: pienet pensaat ja perennat ovat parissa vuodessa lopullisessa koossaan, kun taas puiden kasvu täyteen kokoon voi viedä 30 vuotta. Vastavalmistuneen rakennuksen pihan saa nopeammin valmiiksi valitsemalla suurikokoisia taimia.
Materiaalien alkuperä ja rakentamisen hiilijalanjälki ovat tärkeitä. Kotimaisten kasvilajien arvostus on noussut, ja esimerkiksi helppohoitoinen, luonnonmukainen kuntta toimii hyvin nurmen korvaajana.