Hyppää sisältöön

Ainutlaatuinen palvelukattaus palkittiin

Ainutlaatuinen palvelukattaus palkittiin

17.02.2022

Mectalent tarjoaa kokonaisuutta, jossa asiakkaan tuoteidea saadaan suunniteltua ja valmistettua markkinoille valmiiksi sarjatuotteeksi. Nyt yritys tutkii nanopinnoittamisen tarjoamista terveysteknologia-alalle.

Oululainen laitevalmistaja Mectalent on palkittu vuoden 2020 alihankkijana. Palkinnon taustalla on vuosikymmenten aikana rakennettu kokonaisuus.


TEKSTI JA KUVA | MECTALENT

Mectalentin Myyntijohtaja Matti Ojala kertoo, että terveysteknologian asiakkaat osaltaan kirittävät yhtiön menestystä myös muilla toimialoilla.

– Medikaalipuoli on vahvasti säännelty ja vaatimukset ovat kovia. Niiden täyttäminen vaatii lujaa osaamista, jolla on tietysti arvoa myös muilla toimialoilla.

Terveysteknologia-alalla Mectalent on tunnetuin instrumenttien ja implanttien suunnittelijana ja valmistajana. Nykyisin terveysteknologiatuotteiden suunnittelu ja valmistus on selvästi kasvanut ja tulee kasvamaan edelleen.

Mectalentilla on käytössä ISO 13485 mukainen lääkinnällisten laitteiden valmistamisen laatujärjestelmä, joka on sopimusvalmistajien keskuudessa harvinainen. Ojala sanoo, että sertifikaatti edellyttävää samaa tasoa koko toimitusketjulta. Yhtiö on jo pitkään ratkaissut riittävän kyvykkäiden alihankkijoiden puutteen kehittämällä itsestään sellaisen.

Edistyneinkään teknologia ei riitä, jos hinta nousee liian korkeaksi. 

Mectalentin myyntijohtaja Matti Ojala

– Laitekantamme on poikkeuksellisen laaja, sillä markkinoilta ei ole löytynyt riittävän kyvykkäitä yhtiöitä, joten olemme opetelleet asiat itse. Vuosien aikana oma tarjonta asiakkaille on muodostunut ainutlaatuiseksi.

Palveluihin kuuluvat myös tarvittavat hyväksyntäprosessit Mectalentin sisaryhtiössä. Mectalentin emoyhtiön CorGroupin kautta tuotekehitykseen tavoitetaan myös lääkäreitä ja hoitohenkilökuntaa eri erikoisaloilta.

Nanopinnoitus yleistyy

Uusien teknologioiden käyttöönotto on johtanut poikkeukselliseen osaamiseen. Mectalentilla on merkittävä osa suomalaisen Picosunin atomikerroskasvatus- eli ALD-teknologiaa laitteiden suunnittelussa ja valmistuksessa. ALD-teknologiaa käytetään puolijohteiden pinnoittamisessa, mutta hyödyt ulottuvat myös terveysteknologiaan. Nanopinnoitteita voidaan hyödyntää esimerkiksi implanteissa.

– Teknologian aallonharjalla kulkeminen luo asiakkaille uniikkia lisäarvoa, sillä sen ansiosta voimme tehdä yhdessä asioita, joihin kukaan muu ei yllä.

Mectalentin palvelutarjonta on laaja alkaen yksittäisten komponenttien valmistamisesta suunnitteluun ja koko tuoteprosessin hallintaan. Yhtiö kehittää myös jatkuvasti sarjatuotannon kustannustehokkuutta.

– Suunnitteluvaiheessa määritetään 80 prosenttia tuotteen lopullisista kustannuksista. Siksi pyrimme auttamaan asiakkaitamme suunnittelemaan helposti valmistettavia tuotteita ja laitteita, ja juuri se on meidän ydinosaamistamme. Edistyneinkään teknologia ei riitä, jos hinta nousee markkinoille liian korkeaksi, Ojala huomauttaa.

Haku