Hyppää sisältöön

Aina kannattaa kilpailuttaa

Aina kannattaa kilpailuttaa

4.02.2022

Toimitusjohtaja Sebastian Blomqvist pitää tärkeänä, että luottoa harkitsevalle on tarjolla lainaneuvontaa.

Vakuudettomien kulutusluottojen villit vuodet ovat takanapäin. Nykyisin rahoituslaitokset myöntävät luottoja vastuullisemmin. 

TEKSTI I TUOMAS I. LEHTONEN KUVA I JOONA RAEVUORI

Vertaa Ensin Suomi Oy:n toimitusjohtaja Sebastian Blomqvist näkee, että 2010-luvun jälkeen vakuudettomien rahoituslaitosten maine on parantunut huimasti. Blomqvistin mielestä lainsäädännön kiristyminen on vaikuttanut positiviisesti toimialaan. 

– On sekä asiakkaan että rahoituslaitoksen etu, että lainanhakijan maksukyky tarkastetaan huolellisesti ennen lainan myöntämistä. Esimerkiksi meidän palvelumme kautta tehdyistä lainahakemuksista hylätään yli puolet. Se osoittaa, että rahoituslaitokset ovat asettaneet tiukat kriteerit vakuudettoman lainan myöntämiselle. 

Blomqvist pitää tärkeänä, että markkinoilla on toimijoita, jotka tarjoavat myös vakuudettomia lainoja. Ne ovat tarpeen esimerkiksi arjen yllättävissä tilanteissa, vaikkapa kodinkoneen tai auton rikkoutuessa. Blomqvistin mukaan kulutusluotot ja lyhytaikaiset lainat voivat osoittautua selkeästi oman pankin luottokorttilainaa tai kodinkoneliikkeen osamaksurahoitusta edullisemmaksi. 

Lainan kilpailuttaminen

Blomqvist suosittelee, että kulutusluottoa hakeva kilpailuttaisi rahoitusyhtiöt ennen lainapäätöksen tekemistä. Näin lainanhoitokuluissa voi säästä ison summan. Kilpailutusprosessi voi tuntua ajatuksena työläältä, mutta käytännössä pankkien vertaileminen onnistuu helposti vertailusivustojen avulla. 

Esimerkiksi VertaaEnsin.fi-sivuston kautta voi lähettää lainahakemuksen kerralla yli 20 rahoituslaitokselle. Sähköiseen lomakkeeseen täytetään haluttu lainasumma, toivottu maksuaika ja omat tiedot. Noin minuutissa hakija saa listan alustavan lainapäätöksen tarjoavista pankeista ja pankkien lainaehdoista. 

– Alustavat lainapäätökset perustuvat asiakkaan lähettämään dataan ja ovat täysin puolueettomasti toteutettuja. Lainahakemuksista vajaa 20 prosenttia on sellaisia, että ne saavat positiivisen lainapäätöksen useammalta pankilta. 

Talousneuvonta tukena 

Luottojen vertailuprosessi on mahdollista tehdä täysin digitaalisesti. Blomqvist pitää kuitenkin tärkeänä, että jokaisella asiakkaalla on mahdollisuus keskustella oman taloutensa tilanteesta ja lainan nostamisen vaikutuksesta siihen. 

– Asiakaspalvelumme soittaa aina kaikille myönteisen lainatarjouksen saaneille. Puhelimessa käydään läpi asiakkaan talouden tilanne ja neuvotaan lainan valinnassa. 

Blomqvistin mukaan monet kuluttajat ovat nykyisin erittäin kiinnostuneita yhdistämään erillisiä luottoja yhdeksi isommaksi lainaksi. Kyseessä on silloin kaupallinen järjestelylaina.

– Järjestelylainaa hakevalla saattaa olla 4–5 kulutusluottoa tai pikavippiä, joiden korko voi olla jopa yli 20 prosenttia. Olemme laskeneet, että lainoja yhdistämällä kuluttajat ovat säästäneet keskimäärin 180 euroa kuukaudessa, Blomqvist laskee.

Vuonna 2015 perustettu Vertaa Ensin Suomi Oy tarjoaa lainojen kilpailuttamisen ohella mahdollisuuden puhelinliittymien ja sähkösopimusten kilpailuttamiseen. 

Haku