Äänekosken yritykset saivat sykettä someen

Perinteinen kelloliike ja Äänekosken somelähettiläät yhdistivät voimansa. Sisältöä somealustoille kehitetään nyt yhdessä.
TEKSTI I LIISA JOENSUU KUVA I MIKKO KUPARINEN
Monen yrityksen näkyvyys ja markkinointi on viime vuosina parantunut Äänekoskella. Kipinää eri somealustojen ja teknologioiden hyödyntämiseen on jakanut pariskunta, jonka kaupunki poimi vuonna 2019 somelähettiläikseen. Lähettiläät tekivät vapaaehtoisesti monipuolista sisältöä kaupungista someen.
Sini Kaapro-Lindenberg ja Peter Lindenberg tuottivat lähettiläsaikanaan harrastuspohjalta valtavan määrän materiaalia paikkakunnan eri puolista: luonnosta ja retkikohteista, tapahtumista ja yrityksistä. Valokuvista, videoista ja dronekopterin tallenteista osa päätyi kaupungin nettisivuille ja osa sosiaalisen median alustoille. Blogit ja postaukset toivat monella tavalla esiin sen, että Äänekoski on muutakin kuin suurteollisuuspaikkakunta nelostien varrella.
Vireä pohjoisen Keski-Suomen keskus tarjoaa runsaasti palveluita, harrastamisen mahdollisuuksia, kyläyhteisöjen toimintaa ja niiden lisäksi luonnonrauhaa metsien ja järvien syleilyssä.
Myös yritykset ja yhteisöt saivat kuvamateriaalia ja valmiita kampanjoita. Yksi niistä oli kaupungin tunnetuin myymälä, joka on näkynyt katuvassa pitkään. Kelloliike Tammelin täyttää kesällä 111 vuotta, joten arvailla sopii, kuinka moni paikkakuntalainen on sieltä saanut rippiristinsä, ylioppilaslahjansa tai voittopokaalinsa.
Kelloja ja koruja etänä
Kelloliike Tammelinin ovi käy ahkeraan arkena, kun asu on riipusta vailla, kelloon tarvitaan paristoja tai koru kaipaa korjausta. Erityisen herkästi liikkeeseen astutaan elämän kohokohdissa, kun lapsen on aika saada ensimmäisen rannekellonsa tai kun ostetaan kihloja tai vihkisormuksia.
Harvassa kelloliikkeessä on nykyisin enää useampia kelloseppiä, mutta Tammelinilla niitä on kaksi. Kauko Tammelin on kelloseppä kolmannessa polvessa. Nuoresta asti liikkeessä työskennellyt kummityttö, kelloseppä Ella Tuovinen, valmistui samasta Espoon Kelloseppäkoulusta muutama vuosikymmen myöhemmin vuonna 2020.
Liike aloitti toimintansa keltaisessa puutalossa Äänekosken kirkonkylällä vuonna 1911. Rakennus hävisi katukuvasta ajat sitten ja antoi tilaa kerrostalolle, mutta paikka tunnetaan edelleen Tammelininkulmana. Nykyisessäkin sijainnissa Kauppakadulla liike on myynyt kelloja ja koruja lähes 40 vuotta.
Perinteinen myymälä on ottanut harppauksen nykyaikaan. Yritys mainostaa ja kommunikoi asiak-
kaiden kanssa Instagramissa ja toimii Facebookissa. Lisäksi liike tarjoaa mahdollisuutta tehdä ostoksia etänä esimerkiksi Teamsin tai WhatsAppin välityksellä.
– Asiakas saa yksityisen esittelyn videoyhteydellä minne tahansa, myös myymälän aukioloaikojen ulkopuolella. Etäostokset ovat kasvattaneet suosiotaan, ja paketteja lähtee ympäri Suomen – aina Hangosta Inariin saakka. Asiakkaat arvostavat entistä enemmän yksilöllistä palvelua ja sen helppoutta, Tuovinen kertoo.
Harrastuksesta yritykseksi
Somelähettiläsaikanaan Peter Lindenberg ja Sini Kaapro-Lindenberg solmivat runsaasti kontakteja. Kuvamateriaalilla oli kysyntää myös paikkakunnan ulkopuolella. Esimerkiksi revontulikuvaa jaettiin Japaniin asti. Se antoi pohjaa suunnitella tulevaisuutta. Viime vuoden lopulla aviopari perusti lopulta oman yrityksen, Lindpro Oy:n.
– Kaupunki kannustaa ja tukee paikallisia yrittäjiä. Se järjestää yrittäjille tilaisuuksia, joissa on mahdollisuus verkostoitua. Kaupungin Business Äänekoski -palvelut ovat tosi hyvät, Peter Lindenberg kehuu.
Lindenbergit ovat ottaneet varman päälle ja toimivat vielä vanhoissa ammateissaan, Sini sosiaalialalla ja Peter asennustehtävissä. Mainosalallakin toimineella miehellä on sähköurakoitsijan pätevyys, kylmäaineasennuksen luvat ja ovialan asentajan kokemusta. Jos kuvaamisen ja sometöiden kysyntä jostakin syystä loppuisi, monen alan taitajalla ei olisi hätäpäivää. Molemmat vakuuttavat valokuvien ja videoiden taltioinnin jatkuvan joka tapauksessa, intohimosta tekemiseen. Äänekosken kirjastossa on esillä pariskunnan valokuvanäyttely helmikuun ajan.