Hyppää sisältöön

100-prosenttisesti kompostoiva kuivakäymälä

100-prosenttisesti kompostoiva kuivakäymälä

1.07.2022

Ekolet ULKO VU -käymälä on huoltovapaa ja huoleton vaihtoehto kesämökille. Jälkikompostointi tapahtuu käymälässä itsestään.

Hajuton ja helppohoitoinen kuivakäymälä tuottaa multaa kesämökin kukkapenkkeihin. 

TEKSTI | ANNE KOIVISTO  KUVA | EKOLET

Aidosti kompostoiva ja hajuton kuivakäymälä on nykyaikana aivan muuta kuin pihan perällä nököttävä huussi. Kompostointi ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys, vaan käymälämallien välillä on suuria eroja toimivuudessa ja huoltovapaudessa. Edistyksellisimmässä käymälässä tarvittava jälkikompostointi tapahtuu itse laitteessa ja lopputuloksena syntyy kottikärryllinen valmista, 100 prosenttisesti kompostoitunutta multaa kukkapenkkiin.

Luonnonvoimat haltuun

Jotta käymäläjätteen kompostointi olisi mahdollisimman tehokasta, tulee olosuhteiden olla ihanteelliset. Ilman kierron, nesteen erottelun ja haihduttamisen tulee olla kunnossa, jotta kompostoituminen olisi tehokasta. 

– Kompostointi on mahdollista hoitaa täysin vaivattomasti, vakuuttaa Ekolet Oy:n toimitusjohtaja Kalle Ylösjoki. 

Yrityksen Ekolet ULKO VU -käymälä on kehitetty mahdollisimman helppohoitoiseksi ja huolettomaksi, jotta kesällä voisi keskittyä muuhun kuin käymäläasioihin. Nelilokeroisessa kompostikäymälässä jälkikompostointi tapahtuu itse laitteessa. Tämä ei ole yksilokeroisissa malleissa mahdollista.

Mökkikäymälän ei tarvitse olla työläs.

Tekniikka Ekolet ULKO VU -käymälään syntyi jo 30 vuotta sitten Ylösjoen isän, Matti Ylösjoen, tuskailusta. Käymälästä tuli niin hyvä ja toimiva, että hän arveli huolettoman käymälän kiinnostavan muitakin, ja päätti tuotteistaa ja patentoida sen. Ajan saatossa ulkokäymälän rinnalle kehitettiin myös nelilokeroiset sisäkäymälämallit. 

– Avain aikaa kestävään tekniikkaan on hyödyntää luonnonvoimia mahdollisimman tehokkaasti.

Kaikille tuotteille on myönnetty suomalainen Avainlippu-merkki.

Kun nesteen erottelu kompostorissa on toteutettu tehokkaasti, ei tarvita erillistä nesteen erottelua istuimessa ja silti käymälä toimii ilman kuivikkeen lisäystä käytön jälkeen. Tehokkaan ilmakierron ansiosta käymälähuone pysyy raikkaana ja luo samalla ihanteelliset happiolosuhteet kompostoinnille. Haihdutustasojen ansiosta suurin osa nesteistä haihtuu ja jäljelle jäänyt neste on puhdistunut biologisesti. Tämän jälkeen neste voidaan johtaa suoraan maahan kasveille. 

Huoletonta mökkielämää

Mökkikäymälän ei tarvitse olla työläs, vaan ylläpidosta säästyneen ajan voi käyttää muuhun. Helposti asennettava nelilokeroinen käymälä on huoleton ratkaisu: yhden täyttyessä pyöräytetään esiin seuraava lokero. Kun yksi lokero riittää neljällä hengellä yhden kesän tarpeisiin, päästään viimeiseen lokeroon neljäntenä vuonna. Kaikkien lokeroiden täytyttyä on vanhin lokero täynnä käyttövalmista multaa. 

Haku