Hyppää sisältöön

100-prosenttisesti kompostoiva kuivakäymälä

100-prosenttisesti kompostoiva kuivakäymälä

20.04.2023

Ekolet ULKO VU -käymälä on helppohoitoinen vaihtoehto kesämökille, kertoo toimitusjohtaja Kalle Ylösjoki. 

Huoltovapaa ja hajuton kuivakäymälä tuottaa multaa kesämökin kukkapenkkeihin.

TEKSTI anne koivisto | kuva juho länsiharju

Aidosti kompostoiva ja hajuton kuivakäymälä on nykyään aivan muuta kuin pihan perällä nököttävä huussi. Kompostointi ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys, vaan käymälämallien välillä on suuria eroja toimivuudessa ja huoltovapaudessa. Edistyksellisimmässä käymälässä tarvittava jälkikompostointi tapahtuu itse laitteessa ja lopputuloksena syntyy kottikärryllinen valmista, 100-prosenttisesti kompostoitunutta multaa kukkapenkkiin.

Luonnonvoimat haltuun tehokkaasti

Jotta käymäläjätteen kompostointi olisi mahdollisimman tehokasta, tulee olosuhteiden olla ihanteelliset. Ilman kierto sekä nesteen erottelu ja haihduttaminen täytyvät olla kunnossa, jotta kompostoituminen olisi tehokasta.

– Kesämökin kompostointi on mahdollista hoitaa täysin vaivattomasti, vakuuttaa Ekolet Oy:n toimitusjohtaja Kalle Ylösjoki

Yrityksen Ekolet ULKO VU -käymälä on kehitetty mahdollisimman helppohoitoiseksi ja huolettomaksi, jotta kesällä voisi keskittyä muuhun kuin käymäläasioihin. Nelilokeroisessa kompostikäymälässä jälkikompostointi tapahtuu itse laitteessa. Tämä ei ole yksilokeroisissa malleissa mahdollista.

Kompostoinnista syntyy kottikärryllinen valmista multaa.

Tekniikka Ekolet ULKO VU -käymälään syntyi jo 30 vuotta sitten Ylösjoen isän, Matti Ylösjoen, tuskailusta. Käymälästä tuli niin hyvä ja toimiva, että hän arveli huolettoman käymälän kiinnostavan muitakin ja päätti tuotteistaa ja patentoida sen. Ajan saatossa ulkokäymälän rinnalle kehitettiin myös nelilokeroiset sisäkäymälämallit. 

– Avain aikaa kestävään tekniikkaan on hyödyntää luonnonvoimia mahdollisimman tehokkaasti.

Kaikille yrityksen tuotteille on myönnetty suomalainen Avainlippu-merkki.

Kun nesteen erottelu kompostorissa on toteutettu tehokkaasti, ei tarvita erillistä nesteen erottelua istuimessa ja silti käymälä toimii ilman kuivikkeen lisäystä käytön jälkeen. Tehokkaan ilmakierron ansiosta käymälähuone pysyy raikkaana päivästä toiseen ja luo samalla ihanteelliset happiolosuhteet kompostoinnille. Haihdutustasojen ansiosta suurin osa nesteistä haihtuu ja jäljelle jäänyt neste on puhdistunut biologisesti. Tämän jälkeen neste voidaan johtaa suoraan maahan kasveille hyötykäyttöön. 

Huoletonta mökkeilyä

Nykyaikana mökkikäymälän ei tarvitse olla työläs, vaan ylläpidosta säästyneen ajan voi käyttää muuhun. Helposti asennettava, nelilokeroinen kuivakäymälä on huoleton ratkaisu. Lokeron täyttyessä pyöräytetään esiin seuraava lokero. Kun yksi lokero riittää neljällä hengellä yhden kesän tarpeisiin, päästään viimeiseen lokeroon neljäntenä vuonna. Kaikkien lokeroiden täytyttyä on vanhin niistä täynnä käyttövalmista multaa. 

– Kompostointi hoituu käymälässä täysin itsestään, lupaa Ylösjoki. 

Huussin tyhjennys ei enää tulevaisuudessa riitä karkottamaan kutsumattomia vieraita mökin pihapiiristä. Miten mökkivieraat saa jatkossa häädettyä mökiltä? Ylösjoki antaa mökkeilijöille vinkin tähän. 

– Pitää varmaan turvautua lomakuvien esittelyyn.

Haku