Apua atooppiselle iholle

Apua atooppiselle iholle

Atooppinen ihottuma on monella tavalla rasittava sairaus. Iho- ja sukupuolitautien ihotautilääkäri Håkan Granlund iloitsee, että ihosairauden hoidossa on otettu askelia eteenpäin.

Apua atooppiselle iholle 

Atooppinen ihottuma on krooninen tulehduksellinen sairaus, joka pahimmillaan heikentää elämänlaatua. Uudet, tehokkaammat hoidot auttavat tulehduksen sammuttamisessa.

Teksti Tiina Salo  Kuva Outi Neuvonen

Toivoisin, että ymmärrettäisiin, kuinka suuri taakka atooppinen ihottuma voi olla. Ei pidä vähätellä niitä, jotka kärsivät tästä kroonisesta kutiavasta ihosairaudesta, jotkut läpi koko elämänsä, sanoo iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri, dosentti Håkan Granlund Ihosairaalasta.

Pahimmillaan atooppisella ihottumalla on merkittävä vaikutus elämänlaatuun. Vaikea ihosairaus voi vaikuttaa työelämään, opiskeluun ja sosiaaliseen elämään. Ihosairaala on Suomen ensimmäinen ihotauteihin erikoistunut yksityinen lääkäriasema Helsingissä.

Yleisimpiä ihosairauksia

Atooppinen ihottuma eli atooppinen ekseema on yleisimpiä ihosairauksia. Lapsista jopa 10-20 prosentilla on atooppinen ihottuma, joka useimmiten alkaa poskien maitorupena vauvaiässä ja esiintyy taiveihottumana kouluiässä. Aikuisistakin tautia sairastaa arvioiden mukaan 7-10 prosenttia joko niin että lapsuusiän ihottuma jatkuu, uusiutuu tai vasta alkaa aikuisiässä.

Atooppisessa ihottumassa ihon rakenteessa on geneettisistä syistä johtuvia heikkouksia. Iho kuivuu ja päästää helpommin sisään ärsyttäviä aineita ja bakteereita.

– Ennen ajateltiin, että atooppinen ihottuma on allerginen tauti, koska se usein esiintyy yhdessä muiden atooppisten tautien, kuten allergisen nuhan, silmätulehduksen ja astman kanssa. Sen hoidossa lyötiin usein päätä seinään, kun iho jatkoi oireilua, vaikka allergeeneja saatiin saneerattua pois. Allergeenien merkitys ihottumassa onkin huomattavasti pienempi kuin mainituissa liitännäissairauksissa.

Allergiaa ei voi kuitenkaan unohtaa. Varsinkin vauvaikäisillä ruoka-aineallergioilla on merkitystä sairauden alullepanijana. Iän lisääntyessä allergeenien merkitys ihottumalle useimmiten vähenee. 

Murrosiässä ihottuma usein rauhoittuu tai jopa häviää.  Koska taudin tausta on ihmisen geeneissä, voi atooppinen ihottuma kuitenkin aktivoitua aikuisiällä.

TAUDIN RASITTAVUUDESSA keskeinen asia on kutina.

Kutinaa voi lievittää kotona

Harva ihotauti kutisee kuten atooppinen ihottuma. Se aiheuttaa raapimista, raapiminen ihon rikkoutumista, ja kun iho on rikki, bakteerit ja muut aineet pääsevät pahemmin ihoon, mikä pahentaa tautiprosessia. Lisäksi kutina vaikuttaa uneen, ja kun on väsynyt ja stressaantunut, iho kutisee taas enemmän.

– Kutina on keskeinen tekijä, kun puhutaan taudin rasittavuudesta.

Milloin sitten ihottumaa tulisi hoitaa?

– Jos sinulla on ollut atooppinen ihottuma ja ihosi kuivuu, hoida sitä kunnollisella ja säännöllisellä perusvoiteen käytöllä, jotta saat ihon elastiseksi. Se on ennaltaehkäisyä.

Kun ihossa on tulehdusta, se täytyy ensisijaisesti hoitaa kortisonivoiteella, jolloin yleensä myös kutina rauhoittuu. 

– Kortisonivoiteita ei pidä pelätä liikaa, niitä voi turvallisesti käyttää lääkärin valvonnassa. Ongelma on, että ne ohentavat ihoa, mutta se ei tapahdu niin nopeasti kuin luullaan.

Uudenlaisia lääkehoitoja 

Kortisoni oli pitkään ainoa hoito atooppiseen ihottumaan. Parikymmentä vuotta sitten markkinoille tuli myös paikallisesti käytettäviä kalsineuriinin estäjiä.

Uutta toivoa vaikeaa atooppista ihottumaa sairastaville tuovat jo nyt ja lähitulevaisuudessa enenevässä määrin saatavilla olevat pistettävät biologiset lääkehoidot sekä suun kautta otettavat lääkkeet. Nämäkin lääkkeet vaimentavat ihon tulehdusta, mutta kortisonivoiteisiin nähden tarkemmalla mekanismilla.

– Psoriaasissa olemme pitkään käyttäneet monenlaisia biologisia lääkkeitä hyvällä menestyksellä. Jotkut potilaat, joilla on paha psoriaasi, saattavat tulla oireettomiksi. Se ei tarkoita, että he ovat parantuneet, mutta sairaus pysyy kurissa. Samaa toivomme atooppisen ihottuman kohdalla, ja hyvällä mallilla ollaan. Atooppisen ihottuman mekanismi on monimutkaisempi kuin psoriaasissa, minkä vuoksi hoidon kehitys on hieman jäljessä. Toivomme, että pian olemme yhtä hyvässä tilanteessa hoidon suhteen.

Atooppiset sairaudet

  • Atooppinen.fi -sivusto tarjoaa runsaasti tietoa atooppisesta ihottumasta ja muista atooppisista sairauksista.
  • Sivustolla voi myös tehdä POEM-itsearviointitestin, jolla voit arvioida oireesi ja ihottumasi vaikeusasteen.
  • www.atooppinen.fi