Ankkuripaikka itäisellä rajalla

Ankkuripaikka itäisellä rajalla

newspool

Suomen ja Venäjän välisen rajan ylittää jopa 2,5 miljoonaa matkustajaa vuodessa. Pääkaupunkiseudulta rajalle pääsee moottoritietä pitkin puolessatoista tunnissa.

Ankkuripaikka itäisellä rajalla

Uuden outlet-kylä Zsarin lisäksi kaakkoinen rajakunta tarjoaa yrityksille tuhannen taalan paikkoja. Pääkaupunkiseudulta hurauttaa Vaalimaalle kesänopeuksilla helposti alle kahdessa tunnissa.

Teksti Eija Anttila  Kuvat Virolahden kunta

Virolahden kunta Vaalimaan kaupallisine alueineen ja raja-asemineen elää tällä hetkellä historiansa dynaamisinta vaihetta.

– Yhden vuoden aikana Vaalimaan alueelle on investoitu yli 50 miljoonaa euroa. Sellaista ei ole tapahtunut aikaisemmin, iloitsee kunnanjohtaja Osmo Havuaho.

Vaalimaan kaupallisen alueen kehittyminen on Virolahden keihäänkärki, mutta kunnasta löytyy muutakin. Virojoen kuntakeskuksen kupeessa sijaitseva Vaahterikon alue tarjoaa tontteja teolliselle toiminnalle. Klamilan sataman alue puolestaan on merellisten toimintojen keskus. Harjun oppimiskeskus on täynnä hevoskoulutuksen ja -urheilun, historian, kulttuurin sekä matkailun mahdollisuuksia.

Viime vuonna Virolahdella juhlittiin kahden merkittävän investoinnin valmistumista. Keväällä valmistui noin 250 miljoonaa euroa maksanut Hamina-Vaalimaa-moottoritie. Joulun alla Vaalimaalla avautui Virolahden kautta aikain mittavimman kaupallisen rakentamisen kohteen – 12 000 neliönmetrin suuruisen Zsar Outlet Villagen – ensimmäinen vaihe.

– Moottoritie on huikea juttu. Virolahdella on jo myös veturiyrityksiä, joiden imuun on hyvä lähteä. Kunnalla on vielä tarjolla hyviä tontteja, mutta loputtomiin se ei jatku, Havuaho toteaa.

Moottoritien lisäksi rajalla on Virolahden kunnalle äärimmäisen suuri merkitys. Suomen ja Venäjän välisen rajan ylittää noin 2,5 miljoonaa matkustajaa vuodessa.

Zsar Outlet Village houkuttelee asiakkaita tunnetuilla brändeillä.

Monia hankkeita käynnissä

Havuahon mielestä Virolahti on loistava ankkuripaikka yritystoiminnalle. Pienenä maalaiskuntana Virolahti voi tarjota yrityksille sekä tietysti myös asukkaille hyvät julkiset ja yksityiset palvelut, jotka tukevat kuntaan sijoittumisessa.

– Yrityksen voi perustaa mihin tahansa E18-tien varrelle, mutta Vaalimaa on ainoa kohta moottoritiestä, jossa ajetaan 50 kilometriä tunnissa. Sillä on merkitystä, kun autoilija miettii tieltä poikkeamista.

Kunnalla on jatkuvasti käynnissä useita kaupallisia ja muita hankkeita. Vaalimaalla Fish Trading House Oy avaa pian 2000 neliön kauppa- ja ravintolatilat. Evälahti Oy markkinoi paraikaa Vaalimaa Trading Oy:n tonttia mahdollisille vuokralaisille.

Zsar Outlet Villagea ylläpitävän Zsar Oy:n tavoitteena on käynnistää toisen vaiheen rakentaminen mahdollisimman pian. Zsarin imussa lupaavalta näyttää myös rakennustöiden uudelleenkäynnistyminen Länsikeskuksen tontilla. Kaikki kehitteillä olevat kohteet ovat yli 10 000 neliön laajuisia.

Zsar Outlet Villagen markkinointijohtaja Pekka Lehtonen korostaa, että Zsar on täysin erilainen kauppakeskus kuin mikään muu.

– Zsar on erilainen miljööltään, tuotevalikoimaltaan sekä hinta- ja palvelutasoltaan, Lehtonen kertoo.

Joulun jälkeisen tasaantumisen jälkeen kävijöitä on jälleen viikko viikolta enemmän. Uusia brändejä tulee lisää koko ajan ja liikkeitä avautuu jatkuvasti.

Tällä hetkellä Zsarista löytyy Suomen ainoat Armanin, Icebergin, Liu Jo:n ja Roberto Cavallin omat myymälät sekä Adidas, Ecco, Hugo Boss, Guess ja moni muu kansainvälinen merkki. Tuotteet ovat aina vähintään 30 prosenttia normaalihintoja edullisempia.

Lehtosen mukaan Zsarin ensimmäiset 100 päivää ovat sujuneet erittäin positiivisesti. Hän uskoo, että ensimmäiselle vuodelle asetettu yli miljoonan kävijän tavoite täyttyy.

Zsar on nopeasti tavoitettavissa pääkaupunkiseudulta. Kesänopeuksilla matka taittuu vain noin puolessatoista tunnissa. Myös Saimaalle pääsee kolmessa vartissa.

Harju on kohtaamispaikka

Harjun oppimiskeskus on ammatillisen koulutuksen ja hevosurheilulukion tyyssija, mutta yhä enemmän myös upean historiallisen kehyksen tarjoava tapahtumien näyttämö ja kohtaamisten paikka.

Hevosurheilulukiolaiselle löytyy asunto Harjusta. Mukana voi olla oma hevonen, mutta Harjun omat hevoset ovat myös käytettävissä.

Harjun kartanon päärakennus on muutettu kokous- ja juhlatilaksi.

– Meidän pitäisi saada Harjun kartanon mahtava kulttuuriperintö ihmisten nähtäville, kertoo Harjun oppimiskeskuksen toimitusjohtaja ja rehtori Mika Palosara.

Harjun matkailullisista mahdollisuuksista on yhä paljon käyttämättä. Uusia avauksia luontomatkailussa on tekeillä, kuten luonnonnäyttämön rakentaminen kalliolouhoksen seinämän eteen.

– Haemme Harjuun myös hevosmatkailuyrittäjää, Palosara lisää.