Älykäs ohjaaminen on sijoitus

Älykäs ohjaaminen on sijoitus

newspool

Kiinteistöjen ja asuntojen energiatehokkuuteen voidaan vaikuttaa älykkäällä ohjausjärjestelmällä ja huolellisella toimintojen ohjauksen suunnittelulla.

Älykäs ohjaaminen on sijoitus

Kiinteistöihin ja asuntoihin asennettava älykäs ohjausjärjestelmä on sijoitus tulevaisuuteen. Monet asennuttavat jo valaistuksen ohjaukseen, mutta hankinta ei vielä tee kiinteistöstä älykästä tai energiatehokasta.

Teksti ja kuvat Theben

Kiinteistöjen ja asuntojen energiatehokkuuteen voidaan vaikuttaa älykkäällä ohjausjärjestelmällä ja huolellisella toimintojen ohjauksen suunnittelulla.

Älykkäillä ohjauksilla on vaikutusta kiinteistöjen sekä asuntojen energiatehokkuuteen ja sitä kautta jopa rakennuslupaprosessiin asti. Ne ovat oleellisia asioita myös silloin, kun kiinteistöjä yritetään myydä.

Älykkäiden ohjausten valinta kannattaa tehdä siten, että ne tarjoavat kustannustehokkaasti kaiken tarpeellisen, mutta ovat myös helposti laajennettavissa, jos tarpeet muuttuvat. Energiatehokas ohjaaminen vaatii myös suunnittelulta paljon esimerkiksi kohteissa, joissa on paljon lasia ja joista auringonvalon tuottama lämpö tulee sisään. Tällöin huoneistoa monesti viilennetään koneellisesti, jolloin energiatehokkuus kärsii.

Suunnitelmissa tämäkin voidaan ottaa huomioon. Kiinteistöön voidaan asentaa esimerkiksi moottorein ohjattavia markiiseja tai säleverhot, jotka ohjautuvat automaattisesti auringonvalon eteen lämmön noustessa sisällä.

Energiatehokas ja mukava

Saksalaisen Theben AG:n valmistama älykäs LUXORliving -kodinohjausjärjestelmä tarjoaa kustannustehokkuutta kiinteistön omistajille sekä käyttäjille, jotka arvostavat asunnon energiataloudellisuutta mukavuudesta tinkimättä. Käyttäjä voi myös valita vapaasti minkä tahansa valmistajan kalustesarjan järjestelmän yhteyteen.

LUXORliving-järjestelmän voi asentaa kaikkiin kohteisiin, joihin halutaan lisää käyttömukavuutta ja energiatehokasta ohjausta. Yleisimpiä asennuskohteita ovat asuin- ja liikehuoneistot sekä erilaiset kahvila- ja ravintolatilat.

LUXORliving -kodinohjausjärjestelmä perustuu sertifioituun, väyläpohjaiseen KNX-taloautomaatioalustaan, mutta ei edellytä monimuotoista ETS-ohjelmointia.

Theben on ollut alusta saakka osana kansainvälistä KNX-standardia. KNX-alusta on ollut markkinoilla jo lähes 30 vuotta. Standardialustan avulla voidaan ohjata useamman eri valmistajan tuotteita väyläpohjaisesti niin, että ne toimivat keskenään sulavasti ja ilman ristiriitoja.

KNX:n tavoin Thebenin valmistava LUXORliving on avoin alusta, johon voidaan liittää muitakin kiinteistön järjestelmiä, kuten esimerkiksi palo- ja rikosilmoittimet sekä AV-järjestelmät. Kaikki järjestelmän toiminnot ovat erittäin helppokäyttöisiä ja niitä voidaan ohjata joko perinteisesti, älypuhelimella, tabletilla tai tietokoneen avulla. LUXORliving tarjoaa myös mahdollisuuden etäkäyttöön.

LUXORliving -kodinohjausjärjestelmä säästää energiaa ja kustannuksia ilman, että mukavuudesta pitäisi tinkiä.

Pitkät perinteet

Theben AG on lähes 100 vuotta vanha saksalainen perheyritys. Yhtiöllä on pitkä kokemus energiaa ohjaavien tuotteiden valmistuksessa. Tuotteiden lähtökohtana on aina ollut energiatehokas ohjaus.

Paul Schwenkin, yhtiön perustajan, ajatuksena oli jo alusta alkaen energiaa säästävä ohjaus. Hän esimerkiksi kehitti maailman ensimmäisen porrasvaloajastimen jo vuonna 1921.

Theben AG:n perusvalikoimaan kuuluu laaja skaala erilaisia kiinteistöissä käytettyjä ohjauslaitteita. Tuotteista tunnetuimpia lienevät porrasvaloautomaatit, joita on valmistettu jo reilusti yli 30 miljoonaa kappaletta. Myös erilaiset ajastimet, hämäräkytkimet ja liiketunnistimet ovat suosittuja tuotteita perinteisissä ohjauksissa. Näitä nimenomaisia tuotteita käytetään myös nykyaikaisempien ohjausjärjestelmien osana.

Uusimpana tuotealueena on älykäs pihapiirivalaistus, joka toimii niin, että pihavalot palavat normaalisti perustasolla, mutta kun valaisin havaitsee liikettä, nostaa se valotehon 100 prosenttiin. Pihavalot pystyvät kommunikoimaan myös kiinteistön muiden valaisimien kanssa. Ryhmittelyä voidaan tehdä esimerkiksi niin, että useampi valaisin reagoi havaittuun liikkeeseen samanaikaisesti.