Älykäs kodinelektroniikka kestää kovaakin käyttöä

Älykäs kodinelektroniikka kestää kovaakin käyttöä

Kodinkoneiden myynnin ja markkinoinnin tulosyksikön johtaja Kari Hämäläinen ja ammattilaitteiden tulosyksikön johtaja Sami Ketomaa toivottavat EU:n uudet standardit tervetulleiksi.

Älykäs kodinelektroniikka kestää kovaakin käyttöä

Energiatehokkuus, pitkä käyttöikä ja kiertotalousajattelu painavat ostopäätöksissä yhä enemmän. Kertakäyttöisen elektroniikan aika tulee pian päättymään EU:n uuden sääntelyn myötä.

Teksti Anna Gustafsson  Kuva Juha Arvid Helminen

Mielen näyttelytiloissa Vantaalla seisoo riveittäin uutuuttaan kiiltäviä laitteita niin koteihin kuin ammattikäyttöönkin. Tilassa on myös koekeittiö, jossa järjestetään suosittuja makuiltoja. Moni haluaa päästä kokeilemaan höyryuunia tai uutta induktiokeittotasoa ennen valintaa.

Kodinkoneiden ostopäätöksiä harkitaan nykyään huolella, sillä kuten muussakin kuluttamisessa, kertakäyttökulttuurin aika on ohi.

–  Kestävä kehitys näkyy Mielen toiminnassa monella tavalla, mutta ehkä yksi näkyvimmistä on se, että tuotteemme on alusta asti suunniteltu ja testattu kestämään jopa 20 vuoden keskimääräistä käyttöä, kertoo kodinkoneiden myynnin ja markkinoinnin tulosyksikön johtaja Kari Hämäläinen.

Esimerkiksi kotitalouksien pesukoneissa keskimääräinen käyttö tarkoittaa 10 000 pesutuntia.

Kertakäyttöisyyden loppu

Bonnin yliopiston vuosi sitten tekemä tutkimus osoitti, että markkinoilla on yhä enemmän kodinkoneita ja viihde-elektroniikkaa, joiden käyttöikä jää alle viiteen vuoteen. Usein laitteen nopea rikkoutuminen johtuu siitä, etteivät materiaalit ja osat kestä kovassa käytössä.

EU-tasolla asiaan on tulossa muutos: valmisteilla on ensi vuonna voimaan tulevia standardeja sähkökäyttöisten tuotteiden kestävyydestä, korjattavuudesta ja kierrätettävyydestä. Hämäläinen toivottaa standardit tervetulleeksi.

MEIDÄN etumme on, että tuotteet on suunniteltu pitkäikäiseen käyttöön.

Energiatehokkuus kasvanut

Energiatehokkuusvaatimukset ovat olleet kodinkonemarkkinoilla arkipäivää jo muutaman vuoden ajan. Energiamerkinnät tulivat pakollisiksi käytännössä kaikille suurille kodinkoneille, uuneja ja liesituulettimia myöten vuonna 2015. Energiatehokkuus vaikuttaa luonnollisesti sähkölaskun kautta suoraan kuluttajan kukkaroon, mutta siihen pyritään myös ympäristösyistä.

Ammattilaitteiden tulosyksikön johtaja Sami Ketomaa kertoo, että Mielen laitteissa sähkön- ja vedenkulutus on viimeisen kahden vuosikymmenen aikana puolittunut.

– Kaikki myymämme pesukonemallit kotitalouksille ovat saaneet korkeimman energiatehokkuusluokituksen A+++, ja merkittävä osa astianpesukoneista sekä kuivausrummuista on niin ikään saanut saman luokituksen.

Ketomaan vetämä ammattilaitteiden puoli on kuluttajien näkökulmasta vähemmän näkyvä osa Mielen liiketoimintaa. Näistä Ketomaa ottaa esimerkkeinä sairaalainstrumenttien ja siivoustekstiilien pesukoneet. Aivan kuten kodinkoneiden ja -laitteiden puolellakin, pyrkimys on toimia ympäristön kannalta kestävällä tavalla.

– Myös pesulämpötiloissa on päästy alaspäin viime vuosina. Erilaisia innovaatioita on jatkuvasti suunnitteilla, esimerkiksi huuhteluveden kierrätys pesuvedeksi on jo käytössä joissakin käyttökohteissa ja sitä on mahdollista laajentaa, Ketomaa jatkaa.

Laitteiden täytyy kehittyä

Kari Hämäläinen miettii työssään paljon suomalaisten kotitalouksien tarpeita vuosikymmeniä eteenpäin. Perhekokojen ja asumispinta-alan pienentyessä kodinkoneisiin kohdistuu erilaisia tarpeita kuin ennen.

– Kun keittiöt ovat pieniä, pitää laitteiden koon myös seurata kehitystä. Uunissa voi yhdistyä monia eri ominaisuuksia ja myös kuivaavat pesukoneet lisäävät suosiotaan. Samalla laitteiden älyominaisuudet, kuten automaattiset pesuaineen annostelujärjestelmät, lisääntyvät. Esimerkiksi automaattisen annostelun ansiosta pesuaineen kulutusta on saatu vähennettyä jopa 30 prosenttia. Tuotekehityksessä tapahtuu nyt paljon, Hämäläinen kertoo.